
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Najobľúbenejšie české polievky: Táto trojica v zime nikdy nesklame vďaka jednej spoločnej surovine
Najobľúbenejšie české polievky: Táto trojica v zime nikdy nesklame vďaka jednej spoločnej surovine

Keď prichádzajú chladné zimné dni, organizmus potrebuje dostatok živín, vitamínov a niečo, čo ho príjemne zahreje. Horúca polievka je v tomto období doslova poklad: zasýti, doplní energiu a navyše podporí obranyschopnosť tela. Aké polievky sa u našich západných susedov – v Česku – tešia mimoriadnej obľube a spája ich jedna dôležitá surovina? Sú to klasiky, ktoré často nájdete aj na Slovensku a určite vás nesklamú. A onou „spoločnou” ingredienciou, ktorá sa v nich nikdy nestratí, sú obyčajné, no pritom nenahraditeľné zemiaky.
Zimné polievky, ktoré pohladia žalúdok aj dušu
V čase, keď sa teploty pohybujú okolo bodu mrazu, sa mnohí z nás obracajú k poctivým jedlám, ktoré rýchlo zasýtia a súčasne pomôžu chrániť organizmus pred vírusmi a baktériami. Medzi tradičné české (ale často aj slovenské) zimné polievky patria práve tri stálice: česnečka, bramboračka (v slovenčine známa jednoducho ako „zemiaková polievka” so zeleninou a hubami) a zelňačka (ktorú na Slovensku zvykneme volať kapustnica, hoci s drobnými regionálnymi obmenami).
Všetky majú jedno spoločné: zemiaky. Práve tie dokážu polievku nielen skvelo dochutiť, ale aj zasýtiť, pričom nevyžadujú zdĺhavú prípravu. Ak hľadáte inšpiráciu na chutné zimné polievky, môžete si pozrieť aj YouTube video na kanáli Katy Blažčíková, kde nájdete ďalšie tipy na pokrmy, ktoré v chladnom počasí zaručene zahrejú.
1. Česnečka
Ak by sme mali vybrať polievku, ktorá je v zime priam symbolom boja proti nachladnutiu a chrípke, bola by to práve česnečka. V Česku patrí medzi absolútne klasiky, no aj na Slovensku má bohatú tradíciu. Základom je, samozrejme, cesnak – prírodné antibiotikum s množstvom priaznivých účinkov.
- Prečo je česnečka taká zdraviu prospešná?
Cesnak obsahuje alicín, ktorý podporuje imunitu a dokáže zabraňovať množeniu baktérií. Okrem toho má protizápalové a antiseptické účinky, čo výrazne pomáha najmä v obdobiach zvýšeného výskytu vírusových ochorení. Česnečka v sebe však spája aj ďalšie blahodarné ingrediencie, akými sú majorán, drvená rasca či cibuľa. Vďaka zemiakom zase dokáže rýchlo zasýtiť. - Rýchly tip na prípravu česnečky
V hrnci priveďte do varu vodu alebo vývar (zeleninový či mäsový), pridajte nakrájané zemiaky, osoľte a okoreňte drvenou rascou a majoránom. Po chvíli prisypte roztlačený alebo prelisovaný cesnak – a nešetrite ním. Čím viac cesnaku použijete, tým bude polievka účinnejšia proti nachladnutiu. Keď sa zemiaky uvaria do mäkka, polievku dochuťte.- Pre ešte väčšiu sýtosť môžete do horúcej polievky rozšľahať vajíčko alebo pridať opraženú slaninu či kocky udeného mäsa.
- Pre milovníkov chrumkavosti sú skvelé krutóny z opečeného chleba a, samozrejme, nechýba ani možnosť posypať polievku strúhaným syrom.
Česnečka je tak rýchla, že ju zvládnete pripraviť za pár minút, no jej účinky na organizmus oceníte ešte dlho po dojedení – pomáha uvoľniť dýchacie cesty, zmierňuje bolesť hrdla a prečisťuje nosné dutiny.
2. Bramboračka (poctivá zemiaková s hubami)
Druhou neodmysliteľnou klasikou je bramboračka, niekedy nazývaná aj dedinská zemiaková polievka s množstvom koreňovej zeleniny a sušenými hubami. Aj keď ju občas považujeme za jednoduchý pokrm, v skutočnosti ide o bohatú zmes chutí a vôní, ktorá krásne zasýti a zahreje.
- Základná príprava krok za krokom
- V hrnci si na oleji alebo masle speníme cibuľu.
- Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a samozrejme aj na kocky nakrájané zemiaky.
- Všetko zalejeme vývarom (zeleninovým alebo mäsovým) a pridáme bobkový list, nové korenie, trochu čierneho korenia a štipku majoránu.
- Dôležitou súčasťou bramboračky sú sušené huby. Tie si vopred namočíme do vody a následne ich aj s nálevom pridáme do polievky. Práve huby dodajú typickú, nezameniteľnú arómu.
- Necháme variť, kým zelenina nezmäkne.
- Tipy na zjemnenie a zahustenie
Niektorí ľudia zahusťujú polievku zápražkou (múka opražená na masle), iní zas nechajú polievku vyniknúť vo svojej čistej zeleninovej forme. Ak však chcete bramboračku ešte viac obohatiť, môžete pridať hrsť krupiek alebo rozšľahané vajíčko priamo do horúcej polievky cez vidličku. Tým získa jemnejšiu konzistenciu a zároveň bude hutnejšia.- Niekedy sa pridáva aj trocha smotany na zjemnenie, no nie je to nevyhnutné.
Bramboračka je ideálna na obed či na večeru, a ak ju pripravíte vo väčšom množstve, v chladničke vydrží aj niekoľko dní. Môžete si ju potom len prihriať a pochutnať si na nej kedykoľvek, keď vám začne byť zima.
3. Zelňačka (kapustnica)
Na treťom mieste v rebríčku českých zimných polievok nesmie chýbať zelňačka, ktorá je však veľmi dobre známa aj na Slovensku ako kapustnica (hoci v rôznych regiónoch existujú odlišné spôsoby prípravy). Základom je kyslá kapusta, ktorá je zdrojom vitamínov, minerálov a probiotických kultúr.
- Biela verzia a červená verzia
- Biela zelňačka je jemnejšia, často sa zjemňuje smotanou.
- Červená verzia sa dochucuje mletou paprikou, ktorá polievke dodá nielen výraznejšiu farbu, ale aj štipku pikantnosti.
- Čo budete na zelňačku potrebovať?
- Kyslá kapusta – to je základ. Môžete ju trochu prekrojiť, ak sú kúsky dlhé.
- Zemiaky, aby bola polievka sýtejšia.
- Zeleninový vývar alebo voda, prípadne mäsový vývar, ak chcete plnšiu chuť.
- Klobása alebo iné údené mäso (napr. údené koleno).
- Na dochutenie soľ, korenie, drvená rasca, bobkový list a prípadne mletá paprika (pri červenej verzii).
- Postup
Najskôr dajte variť zemiaky vo vývare spolu s bobkovým listom a rascou. Následne pridajte kyslú kapustu aj s nálevom – ten polievku príjemne okyslí a dodá jej nezameniteľnú chuť. Podľa chuti prihodíte kolieska klobásy alebo kúsky údeného mäsa. Ku koncu varenia sa zelňačka väčšinou zjemní smotanou na varenie. Dôležité je však pridať ju postupne a opatrne, aby sa v polievke nezrazila.- Pri podávaní môžete ešte na tanier pridať lyžicu zakysanej smotany a na vrch položiť chrumkavú opraženú cibuľku alebo slaninu. Kombinácia jemnej smotanovej chuti s kyslou kapustou vytvorí neodolateľný kontrast.
Zelňačka je zároveň aj ideálnym „vyprošťovákom” po náročných oslavách či sviatkoch, keďže kyslá kapusta pomáha harmonizovať trávenie a dopĺňa telu dôležité minerály.
Prečo sú tieto polievky také obľúbené?
Všetky tri zmienené recepty – česnečka, bramboračka a zelňačka – vynikajú svojou jednoduchosťou, výživnosťou a rýchlosťou prípravy. Napriek tomu sú však plné intenzívnych chutí a vôní, ktoré dokážu spraviť aj z obyčajného zimného večera kulinársky zážitok. A aby toho nebolo málo, z jedného hrnca dokáže vzniknúť viacero porcií, takže ak ich uvaríte dosť, nebudete musieť niekoľko dní vymýšľať, čo variť.
Tip na záver: Kombinujte a experimentujte
Hoci sú tieto polievky považované za českú klasiku, mnohé z nich v rozličných regiónoch majú svoje osobité verzie. Nebojte sa experimentovať s koreninami a surovinami:
- V česnečke môžete vyskúšať pridať aj opražené bylinky (napr. tymian či rozmarín), ktoré jej dodajú neobvyklú arómu.
- Do bramboračky sa okrem sušených húb dajú pridať aj čerstvé (šampiňóny, hliva), ak ich máte práve poruke.
- Zelňačku možno ochutiť rôznymi druhmi klobás, prípadne do nej rozvariť trochu krúpy či dať aj sušené slivky (niektoré kraje to tak robia).
Základom je však vždy kvalitná surovina a chuť variť s radosťou. Polievka, obzvlášť v zime, plní úlohu akéhosi domáceho „lieku“ – zahreje telo, doplní živiny a vyčaruje úsmev na tvári. A práve to je dôvod, prečo sa k týmto trom stáliciam tak radi vraciame.
V zime teda nikdy nezabudnite na horúcu polievku, ktorá nielen pomôže v boji proti chladu a chorobám, ale zároveň dokáže potešiť všetky vaše zmysly. A ak neviete, kde začať, pokojne siahnite po ktorejkoľvek z tejto trojice: poctivá česnečka, výdatná bramboračka či chutná zelňačka sú stávkou na istotu!