Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najrýchlejšie nátierky za pár drobných podľa našich starých mám: Ich chuť nič neprekoná

Rýchle domáce nátierky
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchle domáce nátierky Foto: depositphotos.com
reklama:

Staré známe porekadlo hovorí: „Kto maže, ten ide.“ V prípade nátierok to platí doslova. Ide totiž o jeden z najlacnejších a najrýchlejších spôsobov, ako si doma pripraviť chutné jedlo. A v časoch, keď sa ceny v obchodoch šplhajú do závratných výšok, sa nátierky opäť dostávajú do popredia. Vyhovujú nielen peňaženke, ale aj chuťovým bunkám – a to najmä vtedy, ak čerpáte z receptov overených generáciami starých mám.

Ako sa začala „nátierková revolúcia“

Najväčší rozmach nátierok prišiel v 50. rokoch minulého storočia, keď sa v bývalom Československu rozširovali takzvané mliečne bary. Práve v týchto prevádzkach ste si vedeli dať za pár drobných napríklad trošku vlašského či parížskeho šalátu, prípadne si ich mohli ľudia kúpiť aj so sebou – takpovediac „do papiera“. K dvom rožkom tak vznikla jednoduchá a výdatná desiata či olovrant.
V ponuke mliečnych barov však neboli iba šaláty. Mimoriadnej obľube sa tešili rôzne chlebíčky s rozmanitými nátierkami. Mnohé gazdinky chodili tieto nátierky kupovať priamo na váhu – večer potom mužovi či deťom natreli na chlieb už hotový lahodný mix. Absolútnym favoritom bola takzvaná budapeštianska nátierka, ktorú pripravovali z tvarohu, masla, cibule a mletej papriky. Bola lacná, rýchlo hotová a priam sa rozplývala na jazyku.

Domáce natieranie ako tvorivý proces

Obľúbenosť nátierok sa rýchlo preniesla aj do domácností, kde naplno zaúradovala kreatívna fantázia gazdiniek. Svoje miesto na stole si našli klasiky ako rybičková či vajíčková nátierka, neodmysliteľnou súčasťou slovenských kuchýň bola aj škvarková alebo drožďová, a pre milovníkov pikantnejšieho variantu sa zrodila diabolská zmes, ktorá skvelo dopĺňala hrianky či topinky.
Práve domáce nátierky sú dokonalou príležitosťou, ako využiť zvyšky z chladničky. Ak máte kúsky rôznej zeleniny, tvrdý syr, trochu vajec či zvyšok mäsa, všetko sa dá spojiť do jednej chutnej nátierky. Postačí zopár základných surovín, aby sa z týchto zvyškov stal bohatý a cenovo nenáročný pokrm.

Prečo siahnuť po nátierkach aj dnes

Hoci sa doba od 50. rokov zásadne zmenila, princíp zostáva rovnaký. Potravín v obchodoch je síce viac, ale ich ceny vedia nemilo prekvapiť. Práve preto je jednoduché a rýchle miešanie surovín do lahodných nátierok opäť veľmi populárne.
Nátierky sú navyše univerzálne – hodia sa na chlebíčky pri oslavách, no poslúžia aj ako skvelé raňajky, rýchla desiata do školy či práce a rovnako tak môžu byť bleskovou večerou v uponáhľanom dni. Stačí ich dochutiť bylinkami alebo korením, ktoré máte radi, a zachuti vám vždy trošku inak.

Vajíčková nátierka ako sen

Jednou z najobľúbenejších klasík je vajíčková nátierka. Na jej prípravu nepotrebujete nič špeciálne a zvládne ju aj začiatočník v kuchyni. Postačia vám:

  • 4 vajcia,
  • 4 zemiaky,
  • ½ pohára majonézy,
  • 2 lyžice horčice.

Ako na to:

  1. Najprv uvarte 4 vajcia natvrdo a zároveň si vo vode so šupkou uvarte zemiaky (tiež 4 kusy).
  2. Po uvarení nechajte vajcia a zemiaky vychladnúť.
  3. Následne oboje ošúpte a postrúhajte najemno.
  4. V miske všetko spojte majonézou a horčicou, dochutiť môžete soľou, korením či nasekanou petržlenovou vňaťou.

Výsledkom je nadýchaná nátierka, ktorá krásne ladí s akýmkoľvek pečivom. Stačí ju natrieť na rožok, chlieb alebo bagetu a máte hotovo.

Cesnakovka pre zaneprázdnených (alebo „lenivých“) kuchárov

Ak patríte k ľuďom, ktorí nemajú čas stráviť v kuchyni dlhé hodiny, alebo sa vám jednoducho nechce vyvárať, bude sa vám hodiť veľmi jednoduchá cesnaková nátierka. Na prípravu potrebujete len tri ingrediencie:

  • ½ pohára majonézy,
  • 100 g tvrdého syra,
  • 6 strúčikov cesnaku.

Postup je bleskový:

  1. Do menšej misky dajte majonézu.
  2. Očistite a pretlačte cesnak priamo do misky.
  3. Tvrdý syr nastrúhajte najemno a primiešajte ho k majonéze s cesnakom.

V priebehu pár sekúnd máte hotový lahodný a zároveň výrazný krém, ktorý sa skvelo dopĺňa s bielym pečivom, no pokojne ho použite aj ako dip k čerstvej zelenine či slaným tyčinkám.

Inšpirácia na ďalšie variácie

Nátierkam sa medze nekladú. Ak sa nebojíte experimentovať, môžete skúsiť aj nasledujúce možnosti:

  • Tvarohová nátierka s bylinkami: Zmiešajte hladký tvaroh, maslo, trochu smotany a nasekané čerstvé bylinky (petržlen, pažítku, bazalku alebo kôpor).
  • Rybičková klasika: Využite konzervu tuniaka alebo sardiniek, pridajte jemne nasekanú cibuľu, maslo, tvrdý syr a všetko dôkladne premiešajte.
  • Drožďová nátierka: Na panvici rozohrejte maslo, pridajte kocku droždia, počkajte, kým sa rozpustí, a potom primiešajte vajcia. Dochutíte soľou, korením, prípadne BOSORKOU príchutou do jedál. Je to síce stará dobrá klasika, no dodnes má množstvo fanúšikov.

Malá veľká pomoc v domácnosti

Okrem výbornej chuti oceníte na nátierkach aj to, že ich výroba je lacná a rýchla. Nie je potrebné dlhé varenie či pečenie a množstvo receptov môžete prispôsobiť vlastným preferenciám alebo tomu, čo práve máte v chladničke. Vďaka tomu sa neplytvá jedlom a vy dokážete skĺbiť šetrnosť, fantáziu a potešenie pre celú rodinu.

Ak hľadáte nové nápady na bleskové nátierky, určite sa oplatí preinšpirovať videom plným rýchlych tipov, ktoré často koluje na internete. Podobné návody nájdete aj na rôznych kanáloch na YouTube, kde sa gazdinky delia o svoje osvedčené recepty s minimom surovín, no maximom chuti.

Či už sa pustíte do spomínanej vajíčkovej nátierky, cesnakovej „lenivky“, alebo siahnete po vlastnej kombinácii, nátierky vás nikdy nesklamú. Sú dôkazom toho, že aj s minimálnym rozpočtom sa dajú vykúzliť pochúťky, za aké by sa nehanbili ani naše staré mamy. Stačí len trochu trpezlivosti, zopár surovín, štipka tvorivosti a bohaté raňajky, desiata či večera sú na stole v priebehu pár minút. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.