Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najrýchlejšie nátierky za pár drobných podľa našich starých mám: Tú chuť nič neprekoná

Domáca cesnaková nátierka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca cesnaková nátierka Foto: depositphotos.com
reklama:

„Kto maže, ten ide,“ hovorievalo sa kedysi v domácnostiach – a nemyslelo sa tým len to, že je dobré mať veci „premazané“, ale aj to, že krajec chleba s poctivou domácou nátierkou dokáže zachrániť deň. Lacné, rýchle a sýte nátierky boli dlhé roky základom jedálnička mnohých rodín. A práve v časoch zdražovania sa k nim čoraz častejšie vraciame.

Zlatý vek nátierok: 50. roky minulého storočia

Najväčší rozmach zažívali nátierky v 50. rokoch 20. storočia, keď sa začali rozširovať mliečne bary. Boli to jednoduché, ľudové podniky, kde sa človek vedel za pár korún najesť aj na cestách. Obľúbená klasika bola porcia zemiakového, vlašského alebo parížskeho šalátu „so sebou“ – teda zabalená do papiera – a k tomu dva čerstvé rožky. Výsledkom bola rýchla, lacná a prekvapivo chutná desiata.

Ponuka však nebola len o šalátoch. Veľmi populárne boli aj vyprážané chlebíky a rôzne obložené chlebíčky, na ktorých kraľovali rozličné druhy domácich nátierok. Mnohé ženy si z mliečneho baru cestou z práce odniesli pohárik nátierky a večer mali bez námahy pripravenú večeru pre celú rodinu.

Jednou z najžiadanejších bola najmä budapeštianska nátierka. Nebola drahá, suroviny boli dostupné a príprava nenáročná. Pracovníčky v lahôdkach ju šľahali z tvarohu, masla, nadrobno posekanej cibule a mletej papriky. Stála doslova pár korún a pritom mala tak jemnú, krémovú chuť, že sa rozplývala na jazyku.

Nátierky v domácnostiach: tvorivosť na tanieri

Nátierok však existovalo oveľa viac a postupne sa z mliečnych barov presunuli najmä do domácností. Ľudia si ich začali pripravovať sami, často z toho, čo mali práve poruke. Medzi najčastejšie domáce klasiky patrili:

  • rybacia nátierka,

  • vajcová nátierka,

  • oškvarková nátierka,

  • drožďová nátierka,

  • diabolská zmes na hrianky alebo topinky.

Nátierky boli ideálnym priestorom pre ľudovú tvorivosť – dalo sa do nich zakomponovať takmer všetko, čo bolo treba minúť: zvyšky syra, uvarených zemiakov, varenej zeleniny, konzervy s rybami, trochu šunky, vajcia, bylinky zo záhradky. Výsledkom boli stovky domácich variácií, ktoré sa odovzdávali v rodinách z generácie na generáciu.

Dnešná doba je v niečom podobná, aj keď máme oveľa širší výber potravín než za socializmu. Ceny však rastú a mnoho ľudí opäť hľadá lacné, rýchle a pritom poctivé jedlá. Domáce nátierky sú na to ako stvorené – dokážu zachrániť raňajky, desiatu, večeru aj nečakanú návštevu.

Vajíčková nátierka ako sen

Na túto nátierku netreba žiadne špeciálne suroviny, všetko nájdete v bežnej domácnosti. Potrebujete:

  • 4 vajcia,

  • 4 zemiaky,

  • ½ pohára majonézy,

  • 2 polievkové lyžice horčice.

Postup prípravy:

  1. Uvarte 4 vajcia natvrdo.

  2. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť a ošúpte.

  3. Vychladnuté vajcia aj zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle.

  4. Všetko dajte do misy, pridajte majonézu a horčicu.

  5. Dobre premiešajte, ochutnajte a podľa potreby dochuťte štipkou soli alebo mletého čierneho korenia.

  6. Na záver môžete posypať nátierku nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vznikne hutná, príjemne krémová nátierka, ktorá zasýti a skvelo chutí na klasickom krajci chleba, rožku, bagete či tmavom celozrnnom pečive. Je ideálna na raňajky, do desiatovej krabičky aj ako rýchla večera.

Cesnaková nátierka pre „lenivcov“: hotová za pár minút

Hlad si nevyberá a často príde vtedy, keď sa vám práve nechce variť. Pre také situácie existuje jednoduchá cesnaková nátierka, ktorú zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni. Potrebujete len tri základné suroviny:

  • ½ pohára majonézy,

  • 100 g tvrdého syra,

  • 6 strúčikov cesnaku.

Rýchly postup:

  1. Do misy vložte majonézu.

  2. Tvrdý syr nastrúhajte najemno.

  3. Cesnak ošúpte a pretlačte cez lis alebo ho nastrúhajte na veľmi jemnom strúhadle.

  4. Cesnak a syr pridajte k majonéze a všetko dôkladne premiešajte.

Hotová nátierka je výrazná, aromatická a veľmi rýchlo mizne zo stola. Najlepšie chutí na bielom pečive – bagete, rožkoch alebo toastoch. Môžete ju však použiť aj ako dip k čerstvej zelenine (mrkva, paprika, uhorka) alebo ku krekrom a slaným tyčinkám.

Prečo sa oplatí vrátiť k domácim nátierkam

Domáce nátierky majú niekoľko výhod:

  • Sú lacné – často využijete suroviny, ktoré už doma máte.

  • Sú rýchle – väčšinu pripravíte za pár minút.

  • Sú variabilné – môžete ich prispôsobiť chuti rodiny, pridať bylinky, koreniny, zeleninu.

  • Sú praktické – hodia sa na chlebíčky, obložené misy, do školy, do práce aj na cesty.

Nebojte sa experimentovať – raz pridajte do vajcovej nátierky nakrájanú kyslú uhorku, inokedy trocha najemno nakrájanej cibule či pažítky. Z cesnakovej verzie môžete spraviť jemnejšiu tak, že časť majonézy nahradíte bielym jogurtom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.