- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Najsladšia cukrovinka, čo sa rozpúšťa na jazyku. Urobte si Pavlovku
Najsladšia cukrovinka, čo sa rozpúšťa na jazyku. Urobte si Pavlovku
Tento dezert vznikol na počesť primabaleríny Anny Pavlovej a dodnes nesie aj jej meno. Je ľahký a stačiť vám naň bude len pár ingrediencií.
O pôvod receptu na nadýchanú snehovú tortu sa dodnes hádajú Austrália s Novým Zélandom. Vznikol na konci 20. storočia na počesť ruskej primabaleríny Anny Pavlovej, ktorá v tom čase v oboch krajinách vystupovala. Ľahučký dezert niesol nielen jej meno, ale svojím vzhľadom mal pripomínať baletnú sukňu zo svetlozeleného hodvábu – pôvodne preto korpus zdobili plátkami kivi. Dnes má torta Pavlova nespočetné množstvo rôznych podôb. Zdobia sa najrôznejšími druhmi ovocia, šľahačkou alebo krémom, podáva sa plnený, alebo len ozdobený na povrchu. Pripraviť ho môžete klasicky ako veľký korpus, alebo ako malé tortičky – skvelý bude vždy.
Pozrite sa na prípravu mini Pavlovej krok za krokom. Prekvapí vás, aké je to ľahké:
Mini Pavlovka s ovocím a šľahačkou
Ingrediencie:
4 bielky
220 g cukru
1 lyžica kukuričného škrobu
250 ml smotany na šľahanie
čerstvé ovocie podľa chuti
Príprava:
1) Rúru predhrejte na 150 ºC.
2) Začnite šľahať bielky a postupne pridávajte krupicový cukor. Šľahajte aspoň 10 minút, kým nebude sneh úplne pevný a nezačne tvoriť pevné špičky. Potom dôkladne zašľahajte kukuričný škrob.
3) Plech vyložte papierom na pečenie. Pomocou cukrárskeho vrecka vytvorte okrúhle pusinky a pomocou lyžice do nich urobte malú priehlbinu.
4) Pusinky vložte do rúry, stiahnite teplotu na 90 ºC a sušte 110 až 120 minút. Potom rúru vypnite a tortičky v nej nechajte za zatvorenými dvierkami úplne vychladnúť.
5) Vychladnuté tortičky ozdobte čerstvou šľahačkou a ovocím.
Zdroj: www.kucharkaprodceru.cz, www.svetcukraru.cz, www.ireceptar.cz, www.dumazahrada.cz