Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najvyšší čas zožať a usušiť bylinky. Ako na to?

Najvyšší čas zožať a usušiť bylinky. Ako na to?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Najvyšší čas zožať a usušiť bylinky. Ako na to? Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Jesenné mesiace sú ideálnym obdobím na zber a sušenie byliniek, aby vás zásoby vitamínov a chutí sprevádzali celú zimu. Naučte sa, ako na to správne, či už ste začiatočník, alebo skúsený bylinkár. V tomto článku vám prezradíme všetko, čo potrebujete vedieť o zbere a sušení byliniek, a ukážeme vám, ako môžu bylinky oživiť vaše zimné dni.

Jeseň prichádza s farebným lístím, chladnejším počasím a tiež s časom na zber byliniek, ktoré ste celú jar a leto pestovali. Bylinky nielenže krásne voňajú a pridávajú chuť pokrmom, ale mnohé z nich majú aj liečivé účinky. Teraz je teda ten pravý čas začať s ich zberom a sušením, aby vám vydržali po celú zimu. A nemusíte sa báť, aj keď ste to nikdy predtým nerobili, poradíme vám, ako na to!

Zber a sušenie liečivých bylín:

Než začnete so zberom, je dôležité vedieť, ktoré bylinky sú na zber pripravené

Väčšina byliniek je najlepšia na zber krátko pred tým, než začnú kvitnúť, pretože práve v tomto období majú najviac aromatických látok a účinných zložiek. Vyberajte si čerstvé a zdravé listy, ideálne v suchom a slnečnom dni. Zbierajte bylinky ráno, keď už na nich nie je rosa, ale ešte nie sú vystavené priamemu slnečnému svitu. A pamätajte, nikdy nezberajte viac ako tretinu rastliny, aby ste ju neoslabili.

Ktoré bylinky sa zle sušia?

Predovšetkým sú to bylinky s vysokým obsahom vlhkosti, ako je napríklad mäta, pažítka, bazalka a estragón. Tieto bylinky môžu byť náchylné k plesniam a hnilobe, pokiaľ nie sú správne usušené. Preto je dôležité dbať na to, aby bylinky boli dobre rozložené a mali dostatok priestoru na cirkuláciu vzduchu počas sušenia. Ak máte k dispozícii sušičku na bylinky, môže to byť jednoduchší spôsob, ako zaistiť správne presychanie.

Po zbere prichádza na rad sušenie

Sušenie byliniek je jedným z najlepších spôsobov, ako ich uchovať, pretože zachováva ich chuť, vôňu a účinné zložky. Najjednoduchšou metódou sušenia je rozloženie byliniek na suché, vzdušné miesto, kde nie sú vystavené priamemu slnečnému svitu. Môžete ich tiež zavesiť zväzky hlavou dole v suchej a dobre vetranej miestnosti. Nezabudnite bylinky pravidelne kontrolovať a obracajte ich, aby schli rovnomerne

Keď je čas bylinky správne uskladniť

Skvelou voľbou sú sklenené nádoby s tesniacim viečkom, ktoré ochránia bylinky pred vlhkosťou a svetlom. Uistite sa, že sú bylinky naozaj dobre usušené, inak by mohli splesnivieť. Bylinky skladujte v chladnom a tmavom prostredí, a pokiaľ je to možné, tak v celých listoch alebo kvetoch, aby ste zachovali čo najviac ich chuti a účinnosti. A teraz už stačí iba čakať na zimu a užívať si svoje domáce bylinkové zásoby!

Zdroj: nchfp.uga.eduthespruceeats.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.