Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Najvyšší čas zožať a usušiť bylinky. Ako na to?

Najvyšší čas zožať a usušiť bylinky. Ako na to?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Najvyšší čas zožať a usušiť bylinky. Ako na to? Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Jesenné mesiace sú ideálnym obdobím na zber a sušenie byliniek, aby vás zásoby vitamínov a chutí sprevádzali celú zimu. Naučte sa, ako na to správne, či už ste začiatočník, alebo skúsený bylinkár. V tomto článku vám prezradíme všetko, čo potrebujete vedieť o zbere a sušení byliniek, a ukážeme vám, ako môžu bylinky oživiť vaše zimné dni.

Jeseň prichádza s farebným lístím, chladnejším počasím a tiež s časom na zber byliniek, ktoré ste celú jar a leto pestovali. Bylinky nielenže krásne voňajú a pridávajú chuť pokrmom, ale mnohé z nich majú aj liečivé účinky. Teraz je teda ten pravý čas začať s ich zberom a sušením, aby vám vydržali po celú zimu. A nemusíte sa báť, aj keď ste to nikdy predtým nerobili, poradíme vám, ako na to!

Zber a sušenie liečivých bylín:

Než začnete so zberom, je dôležité vedieť, ktoré bylinky sú na zber pripravené

Väčšina byliniek je najlepšia na zber krátko pred tým, než začnú kvitnúť, pretože práve v tomto období majú najviac aromatických látok a účinných zložiek. Vyberajte si čerstvé a zdravé listy, ideálne v suchom a slnečnom dni. Zbierajte bylinky ráno, keď už na nich nie je rosa, ale ešte nie sú vystavené priamemu slnečnému svitu. A pamätajte, nikdy nezberajte viac ako tretinu rastliny, aby ste ju neoslabili.

Ktoré bylinky sa zle sušia?

Predovšetkým sú to bylinky s vysokým obsahom vlhkosti, ako je napríklad mäta, pažítka, bazalka a estragón. Tieto bylinky môžu byť náchylné k plesniam a hnilobe, pokiaľ nie sú správne usušené. Preto je dôležité dbať na to, aby bylinky boli dobre rozložené a mali dostatok priestoru na cirkuláciu vzduchu počas sušenia. Ak máte k dispozícii sušičku na bylinky, môže to byť jednoduchší spôsob, ako zaistiť správne presychanie.

Po zbere prichádza na rad sušenie

Sušenie byliniek je jedným z najlepších spôsobov, ako ich uchovať, pretože zachováva ich chuť, vôňu a účinné zložky. Najjednoduchšou metódou sušenia je rozloženie byliniek na suché, vzdušné miesto, kde nie sú vystavené priamemu slnečnému svitu. Môžete ich tiež zavesiť zväzky hlavou dole v suchej a dobre vetranej miestnosti. Nezabudnite bylinky pravidelne kontrolovať a obracajte ich, aby schli rovnomerne

Keď je čas bylinky správne uskladniť

Skvelou voľbou sú sklenené nádoby s tesniacim viečkom, ktoré ochránia bylinky pred vlhkosťou a svetlom. Uistite sa, že sú bylinky naozaj dobre usušené, inak by mohli splesnivieť. Bylinky skladujte v chladnom a tmavom prostredí, a pokiaľ je to možné, tak v celých listoch alebo kvetoch, aby ste zachovali čo najviac ich chuti a účinnosti. A teraz už stačí iba čakať na zimu a užívať si svoje domáce bylinkové zásoby!

Zdroj: nchfp.uga.eduthespruceeats.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.