Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najzdravšia zemiaková kaša: lahôdka, ktorá lieči črevá aj posilňuje telo

Zemiaková kaša
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zemiaková kaša Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiaková kaša patrí medzi jedlá, ktoré nikdy neomrzia – milujú ju deti aj dospelí. Málokto však tuší, že táto na prvý pohľad obyčajná príloha má zaujímavú históriu a dokonca môže slúžiť ako skutočný liek pre vaše trávenie. Ako ju pripraviť tak, aby bola nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná?

Zemiaková kaša má dlhý príbeh

Jej história siaha až do polovice 17. storočia. Práve vtedy sa odohral príbeh francúzskeho lekárnika Antoina-Augustina Parmentiera, ktorého počas vojny zajali pruskí vojaci. Ako zajatcovi mu poskytli len jedinú potravinu – zemiaky. Dnes by to bolo úplne bežné, no vtedy boli zemiaky považované za jedlo pre dobytok a vo viacerých krajinách boli dokonca zakázané. Ľudia verili, že spôsobujú malomocenstvo a iné choroby.

Parmentier však nemal na výber – z niečoho žiť musel. A tak začal jesť to, čo mal k dispozícii. Čoskoro zistil, že zemiaky nie sú škodlivé, práve naopak – sú výživné, chutné a plné látok, ktoré telu prospievajú. Po prepustení z väzenia sa rozhodol, že tejto „zakázanej plodine“ napraví povesť.

Ako zemiaky dobili Francúzsko

Parmentier začal o zemiakoch hovoriť ako o zázračnej potravine a pripravoval z nich rôzne pokrmy. Nebol pritom jediný – aj známa anglická autorka kuchárskych kníh Hannah Glasse vo svojich receptoch odporúčala zemiaky olúpať, rozmačkať s maslom, mliekom a soľou a vytvoriť tak lahodnú zemiakovú kašu.

Ľudia, ktorí recept skúsili a „prežili“, sa stali nadšenými priaznivcami zemiakov. Postupne sa z nich stala obľúbená potravina a v roku 1772 boli zemiaky vo Francúzsku opäť legalizované. Netrvalo dlho a pridali sa aj ďalšie krajiny – Anglicko či Írsko.

Práve v Írsku sa zemiaky stali doslova záchranou počas vojnových čias. Hovorí sa, že bez tradičného jedla Colcannon – zemiakovej kaše so zemiakmi, kapustou a maslom – by Íri vojnu s Angličanmi len ťažko prežili.

Kto by bol povedal, že z obyčajnej zemiakovej kaše sa stane jedlo, ktoré mení dejiny?

Zdravšia verzia: kaša ako liek pre črevá

Zemiaková kaša je dodnes jednou z najobľúbenejších príloh – či už k mäsu, zelenine, alebo samostatne. No klasická verzia s maslom a mliekom, hoci chutná, nie je veľmi výživná. Obsahuje len malé množstvo vitamínu C a veľa škrobu, ktorý môže zvyšovať telesnú hmotnosť.

Ak si však pripravíte zdravšiu alternatívu, môžete z nej spraviť pokrm, ktorý podporí metabolizmus, črevnú mikroflóru aj trávenie.

Recept na zdravú zemiakovú kašu

Na túto odľahčenú, no výživnú verziu budete potrebovať:

  • uvarené zemiaky v šupke,

  • nízkotučný tvaroh,

  • a olomoucké syrečky (olomoucký tvarôžek).

Postup je jednoduchý:

  1. Uvarené zemiaky ošúpte a rozmixujte alebo rozšľahajte spolu s tvarohom a syrečkami.

  2. Kašu môžete dochutiť soľou a štipkou muškátového orieška.

  3. Na záver ju pokvapkajte tekvicovým olejom a posypte tekvicovými semienkami.

Výsledok? Ľahká, krémová, no zároveň sýta kaša s vysokým obsahom bielkovín, minerálov a zdravých tukov. Tekvicový olej doplní vitamíny A, E a zinok, ktoré prispievajú k zdravej pokožke a správnemu fungovaniu tráviaceho systému.

Prečo je táto verzia prospešná

Zemiaky uvarené v šupke si uchovávajú viac živín, najmä draslík, horčík a vlákninu. Tvaroh dodá telu ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré podporujú rast svalov a regeneráciu. Olomoucké syrečky zas obsahujú prospešné baktérie, ktoré napomáhajú rovnováhe črevnej mikroflóry.

Takáto zemiaková kaša je nielen výbornou prílohou, ale môže poslúžiť aj ako samostatné jedlo, keď chcete odľahčiť trávenie alebo sa zotavujete po chorobe.

Zdravá zemiaková kaša teda nie je len spomienkou na detstvo, ale aj jednoduchým spôsobom, ako dodať telu výživu, energiu a posilniť črevá. Stačí pár malých zmien a z bežnej prílohy sa stane liečivý pokrm plný chuti a vitality.

A možno práve to by ocenil aj samotný Parmentier – muž, ktorý kedysi z „jedla pre dobytok“ urobil kulinársku legendu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.