
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Nakladaná repa: 10 receptov
Nakladaná repa: 10 receptov

Nakladaná cvikla je všestranná a ľahko sa pripravuje.
Je skvelým predjedlom samostatne alebo ako doplnok k mäsu, obilninám či vyprážaným zemiakom.
Je tiež skvelým doplnkom do boršču, omáčok, šalátov a hamburgerov.
V našom článku sa budeme venovať všetkým zložitostiam prípravy nakladanej cvikle.

Marinovaná pečená repa
Rýchlo nakladaná cvikla bude ešte chutnejšia, ak ju pri podávaní posypete nasekanými vlašskými orechmi , predpraženými na suchej panvici , alebo rozdrobeným kozím syrom.
20 minút
Dodatočný čas : 5 hodín
Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
- repa – 500 g
- červený vínny ocot – 5 lyžíc.
- rafinovaný rastlinný olej – 3 lyžice.
- horčica v zrnách – 1 polievková lyžica.
- tymian – 4 vetvičky
- med – 1 čajová lyžička.
- soľ – 1/2 čajovej lyžičky.
- čerstvo mleté čierne korenie – 1/2 čajovej lyžičky.
1. Malú, hladkú cviklu zabaľte do alobalu a položte na plech na pečenie. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C (400 °F) 1 hodinu, kým nezmäkne.
2. Nechajte upečenú cviklu úplne vychladnúť v alobale pri izbovej teplote, ošúpte ju a nakrájajte na tenké plátky. Preložte do nádoby vhodnej do potravín.
3. Nalejte červený vínny ocot do misky, pridajte med, horčicu, korenie a soľ. Premiešajte a potom prilejte rastlinný olej (slnečnicový alebo extra panenský olivový olej).
4. Otrhajte lístky tymianu z vetvičiek, pridajte ich do marinády, premiešajte a nalejte do nádoby s cviklou. Pevne prikryte viečkom alebo potravinovou fóliou.
5. Nechajte repu v marináde 1 hodinu pri izbovej teplote a potom ju vložte na ďalšie 1–2 hodiny do chladničky.
Užitočné rady
Červený vínny ocot je možné nahradiť bielym alebo jablčným octom. Poslúži aj biely balzamikový ocot.
Nakladaná mladá repa
Povieme vám, ako lahodne nakladať cviklu na zimu. Tajomstvo spočíva v použití mladej, najlepšie čerstvo natrhanej cvikly. Je hustá a sladká, takže si zachová svoju chuť a v marináde vydrží perfektne až do ďalšej sezóny.
1 hodina 30 minút
Na prípravu 5 porcií budete potrebovať:
- mladá repa – 1,5 kg
- cukor – 2 šálky
- ocot 9% – 2 šálky
- soľ – 1 polievková lyžica.
1. Mladú cviklu umyte a osušte, odrežte vrchné časti a nechajte malé stonky. V hrnci priveďte do varu 2 litre vody a potom pridajte ocot , soľ a cukor.
2. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí, pridajte cviklu, varte prikryté na strednom ohni 1 hodinu.
3. Pomocou dierkovanej lyžice preložte repu na tanier, nechajte ju vychladnúť a ošúpte. Ak je repa veľká, pozdĺžne ju rozrežte na 3-4 kusy a nechajte stonky.
4. Marinádu preceďte a priveďte do varu. Ošúpanú cviklu vložte do sterilizovaných pohárov, zalejte marinádou, uzavrite viečkami a dajte do chladničky.

Nakladaná repa v pohári
Ak chcete maximalizovať chuť nakladanej cvikly, zabaľte každú cviklu noc predtým do alobalu a pečte v predhriatej rúre pri teplote 200 °C (400 °F) 15 minút. Potom vypnite oheň a nechajte cviklu cez noc vychladnúť v rúre .
30 minút
Dodatočný čas: 24 hodín
Na prípravu 6 porcií budete potrebovať:
- pečená repa – 500 g
- červená cibuľa – 1 ks.
Na marinádu:
- ocot 9% – 150 ml
- med – 75 ml
- soľ – 1 čajová lyžička.
- nové korenie – 2 hrášky
- čierne korenie – 5 hráškov
- bobkový list – 1 ks.
1. Pečenú cviklu nakrájajte na malé plátky alebo kocky. Červenú cibuľu nakrájajte na tenké polkruhy. Zeleninu vložte do pohára.
2. Všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte v hrnci. Zalejte 350 ml pitnej vody, priveďte do varu a varte 5 minút na miernom ohni. Nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
3. Vychladnutou marinádou zalejte cviklu a cibuľu v pohároch. Uzavrieme viečkami a dáme do chladničky aspoň na 24 hodín.
Sladká nakladaná repa
Nakladaná cvikla je skvelým doplnkom ku šašliku a pečenej hydine na zimu. Táto príloha pomáha telu ľahšie tráviť bielkoviny, čo je obzvlášť dôležité počas tradičných rodinných stretnutí.
1 hodina 30 minút
Dodatočný čas: 2 hodiny
Na prípravu 10 porcií budete potrebovať:
- malá repa – 1 kg
- vínny ocot – 1 l
- cukor – 250 g
- škorica – 1 tyčinka
- soľ – 1 čajová lyžička.
- klinčeky – 4 púčiky
- čierne korenie – 4 hrášky
1. Nalejte ocot do hrnca, pridajte soľ, škoricu, korenie, klinčeky a cukor. Za stáleho miešania priveďte do varu.
2. Cviklu umyte a osušte, pridajte ju do marinády a varte na strednom ohni 1 hodinu. Potom ju odstavte z ohňa a nechajte úplne vychladnúť.
3. Pomocou dierkovanej lyžice vyberte cviklu z marinády, ošúpte ju a nakrájajte na kocky. Uložte ju do sterilizovaných pohárov a nechajte 2,5 cm priestoru nad ňou.
4. Marinádu opäť priveďte do varu, nalejte do pohárov, uzavrite viečkami, nechajte vychladnúť a nechajte 3 týždne na chladnom a tmavom mieste.
Užitočné rady
Časť cukru môžete nahradiť medom . Bude to nielen chutné, ale aj zdravé.

Nakladaná repa na zimu
V tomto recepte vám ukážeme, ako marinovať cviklu na boršč, vinaigrette , sleďa pod kožuchom a šalát Rosolie. Môžete použiť akýkoľvek druh rezu: kocky, plátky alebo prúžky. Alebo použite kórejské strúhadlo na zeleninu .
1 hodina 30 minút
Na prípravu 10 porcií budete potrebovať:
- repa – 2 kg
- ocot 9% – 50 ml
Na marinádu:
- cukor – 20 g
- nové korenie – 4 hrášky
- bobkový list – 2 ks.
- klinčeky – 2 púčiky
- soľ – 5 g
1. Predhrejte rúru na 200 °C. Zabaľte cviklu do alobalu a položte ju na plech na pečenie. Pečte 45 – 50 minút.
2. Uvarenú repu zalejte studenou vodou, ošúpte, nakrájajte na prúžky alebo nastrúhajte na strúhadle na kórejskú mrkvu.
3. Pripravte si malé poháre. Najprv ich sterilizujte podľa vlastného výberu. Do každého pohára vložte cviklu a zalejte 1 polievkovou lyžicou octu.
4. Pripravte si marinádu. Nalejte 1 šálku vody do hrnca, pridajte cukor, soľ a korenie. Priveďte do varu a varte 5 minút na miernom ohni.
5. Vriacu marinádu nalejte do pohárov a uzavrite sterilizovanými viečkami. Poháre otočte hore dnom, zabaľte ich do deky alebo prikrývky a nechajte úplne vychladnúť. Uskladnite v chladničke.

Cvikla v kórejskom štýle doma
Ak chcete, môžete do nakladanej repy po kórejskom spôsobe pridať vyprážanú cibuľu – šalát bude vďaka tomu ešte chutnejší a aromatickejší. Najlepšie sa sem hodí sladká červená cibuľa alebo veľká biela cibuľa.
40 minút
Dodatočný čas : 2 hodiny
Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
- repa – 400 g
- rafinovaný slnečnicový olej – 3 lyžice.
- cesnak – 4 strúčiky
- červený vínny ocot – 1 polievková lyžica.
- soľ – 1 čajová lyžička.
- semená koriandra – 1 čajová lyžička
- sušená paprika – 1/2 čajovej lyžičky.
- čierne korenie – 1/2 čajovej lyžičky.
- čili paprička – 1/4 čajovej lyžičky
1. Ošúpte surovú cviklu a nastrúhajte ju na strúhadle na kórejskú mrkvu. Vložte ju do veľkej misy, osoľte, premiešajte, jemne pritlačte rukami a nechajte 20 minút odstáť.
2. Zrnká korenia a koriander spolu s čili vločkami vložte do mažiara a dôkladne ich rozdrvte tĺčikom. Pridajte papriku.
3. Nastrúhanú cviklu zľahka pretlačte a sceďte tekutinu. Pridajte prelisovaný cesnak a koreniny. Premiešajte.
4. V malej panvici rozohrejte slnečnicový olej (pozor, aby nedymil). Nalejte olej do misky s cviklou a rýchlo premiešajte.
5. Pridajte vínny ocot, znova premiešajte, misku prikryte potravinovou fóliou a dajte na 2 hodiny do chladničky.
Paradajky a repa na zimu
Tenké plátky cvikly dodajú paradajkovej marináde krásny ružový odtieň – je to naozaj nádherné, súhlasíte. A ak chcete svojich hostí ohromiť ešte viac, použite pri krájaní cvikly vykrajovačky na sušienky v tvare snehových vločiek a hviezdičiek.
1 hodina
Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
- paradajky – 1,2 kg
- stredne veľká repa – 2 ks.
- feferónka – 1/3 struku
- petržlenová vňať, kôpor alebo koriander – 4-6 vetvičiek
- cesnak – 2 strúčiky
Na marinádu (na 1 liter vody):
- cukor – 2 lyžice.
- marinádové korenie – 1,5 lyžice.
- soľ – 1 polievková lyžica.
- octová esencia – 1 čajová lyžička.
1. Paradajky umyte a popichajte ich okolo stonky dreveným špáradlom. Vložte ich do misky, zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút lúhovať. Sceďte tekutinu.
2. Bylinky, feferónky a ošúpané strúčiky cesnaku vložte do suchého, sterilizovaného pohára. Rukami jemne pritlačte na dno. Paradajky pevne natlačte do pohára.
3. Cviklu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Opatrne ju poukladajte pozdĺž vnútra pohára spolu s bylinkami a paradajkami. Jeden plátok položte navrch.
4. Pripravte marinádu. Priveďte 1 liter vody do varu, pridajte octovú esenciu, soľ, cukor a korenie na marinádu. Premiešajte a odstavte z ohňa.
5. Vriacu marinádu opatrne nalejte do pohára, prikryte čistým viečkom a sterilizujte vo vriacej vode 15 minút. Zarolujte, nechajte vychladnúť a uskladnite.
Užitočné rady
Do pohára s paradajkami a cviklou môžete pridať nakrájanú cibuľu a 1-2 stonky zeleru.

Nakladaná cviklová zelenina
Listy repy nie sú chuťou ani nutričnou hodnotou horšie ako koreňová zelenina. Nakladané sa môžu pridávať do boršču a rôznych šalátov. A ak sa zmiešajú s tvarohom a mäkkým syrom, vytvoria vynikajúcu plnku do osetských koláčov.
55 minút
Na prípravu 3 porcií budete potrebovať:
- repné vŕšky – 600 g
- cesnak – 7 strúčikov
- nové korenie – 6 hrach
- čierne korenie – 9 hrach
- bobkový list – 3 ks.
Na marinádu (na 1 liter vody):
- jablčný ocot 3% – 100 ml
- kryštálový cukor – 3 lyžice.
- soľ – 1 polievková lyžica.
1. Listy repy dôkladne opláchnite, najprv v miske a potom pod tečúcou vodou. Osušte papierovými utierkami a nakrájajte na malé kúsky. Ošúpané strúčiky cesnaku prekrojte na polovicu.
2. Na dno každého 500 ml pohára vložte 2 – 3 strúčiky cesnaku, 2 bobule nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia a 1 bobkový list. Listy do pohára pevne natlačte.
3. Nalejte 1 liter vriacej vody do hrnca, pridajte soľ a cukor. Priveďte k varu na vysokom ohni, pridajte jablčný ocot a ihneď odstavte z ohňa. Horúcou marinádou zalejte listy repy.
4. Poháre vložte do veľkého hrnca vystlaného čistou kuchynskou utierkou a zalejte horúcou vodou. Poháre prikryte viečkami a sterilizujte 7–8 minút.
5. Poháre pevne uzavrite viečkami a otočte ich hore dnom. Nechajte pomaly vychladnúť pod dekou. Skladujte v kuchynskej skrinke mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.

Nakladaná kapusta s repou
Tento recept na nakladanú kapustu s cviklou je zjednodušenou verziou slávnej gurijskej kapusty, ktorá je v Gruzínsku taká obľúbená. Pre pikantnejší nádych použite čerstvé alebo sušené feferónky a nahrubo nasekaný zeler.
40 minút
Dodatočný čas : 24 hodín
Na prípravu 30 porcií budete potrebovať:
- biela kapusta – 1,5–2 kg
- stredná cvikla – 1 ks.
- cesnak – 1/2 hlavy
Na marinádu (na 1 l):
- ocot 9% – 1/2 šálky
- cukor – 3 lyžice.
- hrubá soľ – 3 lyžice.
- čierne korenie – 10 hráškov
- bobkový list – 1 ks.
1. Bielu kapustu nakrájajte na veľké kusy. Cviklu ošúpte a nakrájajte na tenké prúžky alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle. Cesnak nakrájajte na tenké plátky.
2. Zmiešajte kapustu, repu a cesnak a vložte ich do 3-litrovej nádoby.
3. Do hrnca nalejte vodu na marinádu, pridajte soľ, cukor, korenie a bobkový list. Varte 10 minút, potom vyberte korenie a bobkový list. Prilejte ocot.
4. Horúcou marinádou zalejte kapustu. Nechajte vychladnúť a nechajte 24 hodín v chladničke. Podávajte pokvapkané nerafinovaným rastlinným olejom.
Nakladaná repa: Jednoduchý recept s jablčným octom
Uchovávanie veľkej úrody repy v mestskom byte je náročné – koreňová zelenina rýchlo vysychá a stráca chuť. Existuje však riešenie: repu môžete rozdeliť do pohárov, zaliať vriacou marinádou a uskladniť v chladničke . Ukážeme vám, ako rýchlo nakladať repu doma .
1 hodina 30 minút
Na prípravu 8 porcií budete potrebovať:
- repa – 1 kg
- jablčný ocot 3% – 120 ml
- cesnak – 4 strúčiky
- kryštálový cukor – 1 polievková lyžica.
- stredne mletá soľ – 1 polievková lyžica.
- badián – 2 ks.
- bobkový list – 2 ks.
- škorica – 1 ks.
- čierne korenie – 8 hrach
- nové korenie – 6 hráškov
- kôprové semená – 1 čajová lyžička.
1. Cviklu uvarte do mäkka, prepláchnite studenou vodou a nechajte 10–15 minút lúhovať. Ošúpte ju a nakrájajte na plátky alebo prúžky.
2. Nalejte 600 ml vody do malého hrnca, pridajte cukor, soľ a všetky koreniny okrem cesnaku. Varte 5 minút, potom pridajte jablčný ocot, priveďte späť do varu a ihneď odstavte z ohňa.
3. Cviklu vložte do sterilizovaných pohárov. Navrch dajte 1–2 rozdrvené strúčiky cesnaku. Horúcou marinádou nalejte cviklu a korenie rozložte približne rovnomerne.
4. Poháre uzavrite viečkami, nechajte vychladnúť a uložte do chladničky.
Užitočné rady
Ak repa nie je príliš sladká, môžete v marináde zvýšiť množstvo cukru.