- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Námornícke špekáčiky – lahôdka, ktorá poteší každého muža. Lacné a výborné
Námornícke špekáčiky – lahôdka, ktorá poteší každého muža. Lacné a výborné
Námornícke špekáčiky sú skvelou pochúťkou, ktorou potešíte každého muža, najmä v kombinácii s pivom. Môžete ich pripraviť na okamžité podávanie alebo ich zavariť do pohárov a uskladniť na neskôr. Tak budete mať po ruke skvelú lahôdku, ktorou ohúrite aj nečakanú návštevu. Ide o vylepšený recept na špekáčiky na pive, ale kyslá kapusta im dodáva jedinečný šmrnc.
Čo budete potrebovať?
Prichystajte si:
- 8 špekáčikov
- 500 g kyslej kapusty
- 300 ml tmavého piva
- 2 cibule
- 1 čajovú lyžičku cukru
- Horčicu podľa chuti
- Konzervu nasekaných paradajok
- Chilli (podľa vašich preferencií)
- Soľ a čierne korenie
Ako na to?
Najskôr špekáčiky olúpte a pokrájajte na menšie kúsky. Cibuľu si nakrájajte na tenké kolieska. V mise zmiešajte nasekané paradajky, horčicu, cukor, pivo a chilli (ak nemáte radi štipľavé, chilli vynechajte). Do pekáča rozložte kyslú kapustu a polovicu nakrájanej cibule. Potom pridajte nakrájané špekáčiky a zalejte paradajkovou zmesou. Na vrch nasypte zvyšnú cibuľu a dajte piecť do predhriatej rúry, kým omáčka nezhustne.
Po upečení môžete špekáčiky podávať okamžite, napríklad s čerstvým chlebom, alebo ich môžete ešte horúce naložiť do sterilizovaných pohárov, zavrieť a otočiť hore dnom. Takto uskladnené vám vydržia aj niekoľko týždňov.
Ako vybrať kvalitné špekáčiky?
Špekáčiky a buřty nie sú to isté – počas rokov sa zloženie buřtov zmenilo a často obsahujú prísady ako múka, no chýbajú v nich pravé kúsky slaniny. Pravý špekáčik by mal mať aspoň 40 % mäsa, ideálne viac. Najčastejšie sa používa bravčové mäso, niekedy doplnené hovädzím či teľacím, a neoddeliteľnou súčasťou špekáčika je aj slanina.
Kvalitné špekáčiky by mali byť ručne viazané do prírodného črievka. Nemali by obsahovať múku, kože ani rastlinné tuky. Bežné buřty môžu mať rôzne prídavné látky a podstatne menej mäsa. Pri výbere špekáčikov si tiež všímajte obsah soli – nemal by presiahnuť 2,5 %.