Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nápady, ako využiť jablkové šupky: čaj, chrumkavé dobroty aj domáci ocot

Nápady, ako využiť jablkové šupky: čaj, chrumkavé dobroty aj domáci ocot
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nápady, ako využiť jablkové šupky: čaj, chrumkavé dobroty aj domáci ocot Foto: depositphotos.com
reklama:

Mnohí pri šúpaní jabĺk vôbec nepremýšľajú a šupky automaticky vyhadzujú. A pritom práve v nich sa ukrýva veľa živín, ktoré by bola škoda stratiť. Ak patríte k ľuďom, ktorí sa snažia obmedziť zbytočný odpad, šupky vám poslúžia ako cenná surovina – a ešte si na nich aj pochutíte.

Prečo nevyhadzovať jablkové šupky

Moderný trend „zero waste“ kladie dôraz na to, aby sa v kuchyni zužitkovalo všetko, čo je možné. Namiesto toho, aby šupky skončili v koši či komposte, môžete z nich pripraviť nápoje, sladké maškrty aj zdravé prísady do pečenia. Majú príjemnú chuť, jemnú sladkosť a dokážu osviežiť aj celkom obyčajné recepty.

Chrumkavé šupkové chipsy

Ak máte chuť na niečo sladké, ale nechcete siahať po balíčku z obchodu, skúste si pripraviť vlastné chipsy. Jablkové šupky rozložte na plech, posypte škoricou a cukrom a krátko upečte pri nízkej teplote. Po vychladnutí budú krehké a voňavé – ideálne na zobkanie počas dňa.

Hrejivý jablkový čaj

V chladnom počasí zahreje domáci čaj zo šupiek. Stačí ich povariť vo vode spolu s koreninami – škoricou, badiánom, klinčekmi alebo kardamómom. Nápoj je výborný s medom a citrónovou šťavou a šupky z červených jabĺk mu dodajú atraktívny ružový nádych.

Vitamínové smoothie

Aby ste ráno prijali viac vlákniny, pridajte šupky do mixéra spolu s obľúbeným ovocím. Ak ich máte nazvyš, môžete ich dať do mrazničky a používať postupne – smoothie tak dostane novú chuť aj extra živiny.

Korenený teplý drink

Pri dlhých jesenných večeroch oceníte voňavý nápoj zo šupiek. V hrnci ich povarte s kúskami pomaranča, cukrom a koreninami – škoricou, klinčekmi a badiánom. Po uvarení stačí rozmixovať a podľa chuti precediť. Ak pridáte trocha alkoholu, máte hotový punč. Netypickú chuť získate pridaním rozmarínu namiesto tradičných korenín.

Do cesta aj ako ozdoba

Šupky nakrájané na tenké pásiky môžu poslúžiť ako dekorácia šalátov. Rozdrobené sa zas hodia do cesta na muffiny či palacinky, kde obohatia chuť a dodajú vlákninu.

Domáci ocot bez chémie

Zo zvyškov jabĺk si dokážete pripraviť aj vlastný jablkový ocot. Potrebujete len šupky, trochu cukru, vodu a trochu trpezlivosti. Všetko nechajte kvasiť v sklenenej nádobe prikrytej tkaninou – po pár týždňoch vznikne ocot, ktorý využijete pri varení alebo na osviežujúci nápoj.

Tip na záver

Keď budete nabudúce pripravovať jablkový koláč alebo štrúdl, odložte si šupky bokom. Získate tak surovinu, ktorá je nielen zdravá, ale aj nesmierne variabilná. A navyše urobíte malý krok k tomu, aby sa v kuchyni nič zbytočne nevyhodilo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.