- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Napumpujte telo vitamínmi. Jedzte tekvice!
Napumpujte telo vitamínmi. Jedzte tekvice!
S príchodom jesene sa na pultoch obchodov objavujú rôzne druhy tekvíc. Tento plod je skvelý do polievok, na vyrezávanie na Halloween, ale málokto si uvedomuje, aké zdravé látky obsahuje. Navyše, môže prispieť aj k chudnutiu! Prečítajte si viac v tomto článku..
Tekvica je prevažne tvorená vodou a vlákninou. „Vláknina je výborná pre podporu trávenia. Okrem toho je bohatá na vitamíny B1, B2 a C, a obsahuje aj minerály, ako sú horčík, draslík a železo,“ hovorí doktorka Lucie Nováková, ktorá zdôrazňuje, že tekvica má osviežujúce účinky.
Taktiež je výnimočná pre ľudí, ktorí majú problémy s obličkami, pretože pomáha ich preplachovať vďaka močopudným vlastnostiam,“ vysvetľuje Nováková. V tekvici nájdeme aj množstvo bielkovín a omladzujúcu nukleovú kyselinu. Látky obsiahnuté v tekvici pôsobia upokojujúco na nervy, sú prospešné pri kardiovaskulárnych ochoreniach a napomáhajú správnemu fungovaniu slinivky. „Taktiež podporuje liečbu reumatizmu, cukrovky a dny a celkovo posilňuje imunitný systém,“ dodáva doktorka.
Zaujímavou informáciou je, že dužina tekvice Hokkaidó obsahuje látky, ktoré môžu mať protinádorové účinky. Dlhodobá konzumácia 100 gramov tejto dužiny denne môže podľa štúdií znížiť riziko vzniku rakoviny až trikrát.
Ideálny pomocník pri chudnutí
Ďalšou výhodou tekvice je, že pomáha pri odbúravaní tukov. „Obsahuje lipolytický enzým, ktorý napomáha štiepeniu tukov v tele. Nie je prekvapením, že sa táto zelenina často používa v rôznych diétach,“ vysvetľuje Nováková.
A to nie je všetko. Dyňové semienka sú tiež mimoriadne prospešné. Odjakživa sa využívajú v tradičnej medicíne. Obsahujú zinok, nenasýtené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápnik, lecitin a vitamíny skupiny B. Z týchto semienok sa lisuje aj kvalitný olej, ktorý prispieva k zdravým cievam a môže znižovať riziko infarktu. Okrem toho podporuje zdravie zubov, nechtov, vlasov a pleti a má protizápalové účinky,“ hovorí doktorka.
Rozmanitosť tekvíc
Kde si myslíte, že tekvica pôvodne pochádza? Väčšina odborníkov sa zhoduje, že jej domovom je Južná Amerika, konkrétne Peru, kde ju využívajú už tisíce rokov. Na svete existuje množstvo druhov tekvíc. Najznámejšou a najpoužívanejšou je červená alebo zelená Hokkaidó, ktorá bola prvýkrát vypestovaná v Japonsku a dnes je dostupná po celom svete.
Ďalším jedlým druhom je špagetová tekvica, ktorej dužina sa po uvarení podobá na špagety a dá sa použiť aj ako náhrada cestovín do polievok.
Obľúbená je aj tekvica Chioggia, talianska odroda, ktorá dorastá do hmotnosti 4 až 6 kg. Je vhodná na dekoráciu, ale aj na varenie vďaka svojej sladkastej chuti, ktorá pripomína mrkvu. Má však tvrdú šupku.
Žaluďová tekvica je obľúbená najmä v USA pre svoju orieškovú chuť a jej výhodou je, že ju možno konzumovať aj surovú so šupkou.
Maslová tekvica má najviac dužiny, ale len minimum semienok, čo ju robí ideálnou na prípravu polievok. Je však náročná na pestovanie a v strednej Európe nie je tak bežne dostupná.