Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Naše staré mamy pridávali do mletých rezňov jeden nenápadný „burinový“ poklad. Dobre vedeli prečo

Naše staré mamy pridávali do mletých rezňov "bršlicu"
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Naše staré mamy pridávali do mletých rezňov "bršlicu" Foto: depositphotos.com
reklama:

Mnohí záhradkári považujú túto rastlinu za nevítaného hosťa, ktorý dokáže v záhrade rásť neuveriteľne rýchlo a zaplniť každý kút. Napriek tomu sa oplatí pozrieť sa na ňu z celkom iného uhla – nejedná sa totiž len o burinu, ale o bylinku s nesmierne cennými účinkami pre zdravie aj chuťové poháriky. Táto rastlina sa volá bršlica kozia noha (lat. Aegopodium podagraria). Naše staré mamy ju poznali veľmi dobre a vedeli, že keď ju pridajú do mletých rezňov či do šalátu, obohatia svoje pokrmy o množstvo vitamínov a unikátnu chuť.

Bršlica a jej miesto v prírode aj v kuchyni

Bršlica sa u nás bežne vyskytuje v voľnej prírode a často rastie na tienistých a vlhkejších miestach – pod stromami, kríkmi alebo v rôznych zákutiach záhrad. Odolnosť tejto rastliny je v záhrade skôr na príťaž, pretože ak sa niekde uchytí, dá sa len ťažko vykynožiť. To však môže byť pre tých, ktorí radi využívajú dary prírody, skôr výhodou – bršlicu máte vždy po ruke a zadarmo.

Na rozdiel od mnohých iných planých rastlín je bršlica výborná aj na konzumáciu. Obsahuje množstvo hodnotných látok: okrem vitamínov a minerálov aj vysoký obsah vitamínu C – dokonca štvornásobne viac než citrón! V starších časoch sa využívala nielen v kuchyni, ale aj ako súčasť ľudového liečiteľstva.

História a liečivé účinky: Skúsenosti stáročí

Táto skromná rastlina sa pýši dlhou históriou využitia. Už v 12. storočí ju spomínala známa stredoveká liečiteľka a vizionárka Hildegarda z Bingenu, ktorá jej pripisovala schopnosť predchádzať tvorbe močových a obličkových kameňov. Tvrdila tiež, že má protizápalové a detoxikačné účinky, vďaka ktorým je užitočná pri reumatických bolestiach.

Dnes vieme, že bršlica kozia noha naozaj disponuje množstvom prospešných vlastností:

  • Protizápalové účinky: Uľavuje pri rôznych druhoch zápalov v tele a podporuje správne fungovanie imunitného systému.

  • Diuretikum: Pôsobí močopudne, čím pomáha vyplavovať škodliviny z organizmu.

  • Detoxikácia: Pravidelná konzumácia alebo pitie nálevu môže podporiť prirodzenú detoxikáciu tela.

  • Zdroj minerálov: Obsahuje železo, vápnik a horčík, čo prispieva k posilneniu organizmu.

  • Vonkajšie použitie: Zábal či obklad z listov dokáže upokojiť drobné rany, štípance, pomliaždeniny a môže tlmiť opuchy.

Chuť bršlice: Čo od nej čakať a ako ju správne použiť

Chuť bršlice môže rôznym ľuďom pripomínať niečo iné. Niektorí hovoria o podobnosti s orieškami, iní cítia náznaky zeleru, petržlenu, ba dokonca mrkvy či fenikla. Pri prvom stretnutí s bršlicou je preto najlepšie ochutnať malý kúsok a vychutnať si vlastný dojem. V každom prípade sa pripravte na mierne kyslú a jemne trpkú príchuť, ktorá vie byť veľmi zaujímavá.

Najlepšie je zbierať mladé listy a podzemky, ktoré majú svetlozelený odtieň. Takáto bršlica je chuťovo najjemnejšia. Môžete ju použiť:

  • Do čerstvých zeleninových šalátov ako zaujímavé spestrenie.

  • Ako bylinkovú prísadu do polievok, omáčok či rôznych nátierok.

  • Na tepelné spracovanie – podobne ako špenát, v plnkách, zapekaných jedlách alebo v kombinácii s inou listovou zeleninou.

Staršie, väčšie listy síce bývajú tuhšie a výraznejšie, ale dajú sa výborne využiť pri varení (napríklad do slaných koláčov, pečených pokrmov a podobne).

Tajný trik našich starých mám: Bršlica v mletých rezňoch

Jedným z overených spôsobov, ako využiť bršlicu v kuchyni, je pridať ju priamo do mletého mäsa pri príprave rezňov. Naše staré mamy už dávno vedeli, že bršlica chuťovo obohatí jedlo a zároveň dodá telu cenné látky. V nasledujúcom recepte vám prinášame postup, ako si pripravíte mleté rezne s bršlicou tak, aby boli:

  • Šťavnaté a jemné, vďaka smotane a vajíčku, ktoré pomáhajú spojiť a zvláčniť mäso.

  • Ochutené netradičnou bylinkou s množstvom vitamínov.

  • Jednoduché na prípravu – rezne môžete vypražiť na panvici, prípadne upiecť v rúre na obmedzenie použitého oleja.

Čo budete potrebovať (ingrediencie)

  • 600 g mletého bravčového bôčika bez kože (s nižším obsahom tuku)

  • 300 g hrubo nastrúhaného syra (napríklad Eidam, Gouda či Ementál)

  • 1 surové vajce

  • Podľa chuti: posekaná bršlica (mladé listy)

  • 250 ml sladkej smotany na varenie

  • Muškátový oriešok (nastrúhaný)

  • Soľ

  • Na trojobal: hladká múka, strúhanka a 1 vajce

  • Olej na vyprážanie (prípadne môžete použiť fritézu alebo piecť v rúre)

Postup prípravy krok za krokom

  1. Príprava mäsa a základné ochutenie

    • Mleté bravčové mäso osoľte a pridajte väčšiu štipku muškátového orieška. Ten mäso krásne zjemní a pridá príjemnú vôňu.

  2. Prepojenie chutí

    • Do mäsa postupne vmiešajte smotanu, vajce a nakrájané (posekané) listy bršlice. Miešajte dovtedy, kým sa všetky ingrediencie nespoja do kompaktnej hmoty.

  3. Chladenie a pridanie syra

    • Keď je všetko dobre premiešané, nechajte zmes aspoň hodinu odležať v chladničke. Vďaka tomu sa chute ešte lepšie prepoja a mäso zhustne.

    • Medzitým si hrubo nastrúhajte syr a po vybratí masovej zmesi z chladničky ho zapracujte dovnútra.

  4. Tvarovanie a trojobal

    • Z masovej hmoty tvarujte rovnomerné gule, ktoré v dlani jemne sploštíte do požadovaného tvaru (oválne rezne alebo okrúhle fašírky).

    • V strede ich môžete pozdĺžne jemne stlačiť hranou dlane, aby sa pri vyprážaní nevydúvali do nepravidelných tvarov.

    • Každý rezeň obaľte v hladkej múke, rozšľahanom vajci a nakoniec v jemnej strúhanke.

  5. Vyprážanie alebo pečenie

    • Rezne môžete vypražiť na panvici s dostatkom rozohriateho oleja, prípadne vo fritéze.

    • Na odľahčenú verziu zvoľte pečenie v rúre – poukladajte rezne na papier na pečenie, zľahka ich pokvapkajte olejom alebo potrite štetcom a pečte pri teplote približne 180 – 200 °C.

Servírovanie a tipy na prílohy

Tieto rezne s bršlicou sú najlepšie ešte teplé, hoci chutia dobre aj neskôr, napríklad ako studená desiata na výletoch. K jemnej chuti mäsa a bylinky môžete podávať:

  • Zemiakovú kašu s maslom a čerstvými bylinkami

  • Šalát z čerstvej zeleniny, kde pokojne pridajte ďalšie mladé listy bršlice

  • Dusenú či špenátovú prílohu – ak radi kombinujete viac druhov zelených listov

Nevyhadzujte bršlicu, využite ju!

Ak ste doteraz bršlicu vnímali ako nežiaduci a otravný plevel, možno vás presvedčí, že aj ten najobyčajnejší „burinový“ porast môže v kuchyni zažiariť. Môžete ju skúsiť aj v smoothie, nátierkach či polievkach – možností je nespočetne veľa. Dôležité je len zbierať rastlinu na čistých miestach, vyhýbať sa oblastiam silne znečisteným chemickými postrekmi alebo blízkosti ciest.

Vďaka svojmu bohatému obsahu vitamínov, minerálov a protizápalových zložiek je bršlica výborným príkladom toho, ako dokáže príroda priamo pod našimi nohami prinášať liečivé poklady – stačí ich len objaviť a správne využiť. Naše staré mamy s tým už dávno počítali, keď pridávali posekanú bršlicu do rezňov či iných jedál.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.