- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Naše staré mamy vedeli, čo je dobré: Klasické medvedie labky, ktoré rozvoňajú celý dom
Naše staré mamy vedeli, čo je dobré: Klasické medvedie labky, ktoré rozvoňajú celý dom
Pečenie vianočného pečiva patrí k najkrajším tradíciám, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Vôňa vanilky, masla a orechov dokáže okamžite vytvoriť sviatočnú atmosféru a prebudiť tie najkrajšie spomienky na detstvo. Ak chcete, aby váš domov voňal tak ako u starej mamy, upečte si medvedie labky – klasické kakaovo-orechové koláčiky, ktoré nikdy nesklamú.
Kúsok histórie v každom súste
Medvedie labky patria medzi najstaršie druhy vianočného pečiva v našich končinách. Ich pôvod siaha až do 16. storočia, keď sa začali piecť sladké koláčiky v tvaroch pripomínajúcich zvieratá. Podľa starých pohanských zvykov mali tieto symbolické tvary chrániť rodinu, domov i hospodárske zvieratá.
V 19. storočí sa recept objavil aj v známej kuchárke Magdalény Dobromily Rettigovej, a odvtedy sa medvedie labky stali neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola.
Dokonale vymastené formičky – základ úspechu
Aby sa vám koláčiky krásne vyklopili a zostali celé, musíte venovať pozornosť príprave formičiek. Rozohrejte si trochu tuku (napríklad masla alebo Hery) a pomocou masteničky dôkladne vymažte každú formičku, aj v tých najmenších záhyboch.
Ak chcete prácu urýchliť, môžete použiť olej v spreji – stačí nastriekať tenkú vrstvu a formičky sú pripravené na plnenie.
Recept podľa starých mám
Potrebujete:
-
130 g masla
-
150 g hladkej múky
-
120 g mletých vlašských orechov
-
100 g práškového cukru
-
1 lyžicu kakaa
-
½ lyžičky mletej škorice
-
štipku mletého klinčeka
-
1 vajce
Postup:
Všetky suroviny spolu spracujte do hladkého, jemného cesta. To potom nechajte odpočívať aspoň pol hodiny, ideálne však cez noc v chladničke – chute sa prepoja a koláčiky budú po upečení krehkejšie a voňavejšie.
Ako naplniť formičky, aby sa cesto neprilepilo
Naše staré mamy mali svoj osvedčený trik – každý kúsok cesta pred vložením do formičky jemne obalili v múke. Tým zabránili tomu, aby sa cesto prilepilo, a koláčiky sa dali po upečení ľahko vyklopiť.
Do stredu formičky vložte kúsok cesta a palcami ho roztlačte smerom k okrajom, aby v strede vznikla malá priehlbinka. Formičku plňte len do polovice, pretože cesto počas pečenia narastie. Ak by ste ju naplnili po okraj, po upečení by sa koláčiky ťažšie vyklápali.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 7 minút, podľa veľkosti formičiek.
Vyklápanie ešte za tepla
Po vytiahnutí z rúry nechajte koláčiky len pár minút odpočívať, aby sa dali chytiť, no ešte kým sú teplé, ich opatrne vyklopte. Ak to nejde ľahko, jemne klepnite formičkou o tvrdú podložku – mali by sa bez problémov uvoľniť.
Nakoniec ich obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru. Uložte ich do plechovej dózy, kde krásne zmäknú a prevoňajú sa. Potom už len dúfajte, že ich rodina nezje skôr, než príde Štedrý deň.
Malý tip na záver
Ak chcete, aby vaše medvedie labky pôsobili ešte sviatočnejšie, pridajte do cesta trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry. Jemná aróma citrusov zvýrazní chuť kakaa aj orechov.
Medvedie labky sú jednoducho klasikou, ktorá nikdy nevyjde z módy. Každé sústo vás prenesie späť do detstva – do čias, keď sa pieklo s láskou, vôňa masla sa šírila celým domom a Vianoce mali tú pravú kúzelnú atmosféru.
