- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Nastrúhajte 3 nové zemiaky a pridajte 3 vajcia. Fantastická večera do 15 minút
Nastrúhajte 3 nové zemiaky a pridajte 3 vajcia. Fantastická večera do 15 minút
Poznať rýchle a jednoduché jedlá sa hodia. Nekomplikujte si život a venujte čas aj iným veciam, než je varenie v kuchyni. Obyčajné jedlá zo zemiakov sú chutné, lacné a rýchle. Niektoré recepty je možné zvládnuť aj za 15 minút.
Jamie Oliver: Rýchlovka zo zemiakov
Je to zemiak, alebo nie je? Jednoduchých pokrmov zo zemiakov je celý rad. Je to totiž sýta zelenina, ktorá varená aj pečená chutí sama o sebe.
Jednoduchý recept zo zemiakov a vajec si môžete pripraviť aj podľa svetoznámeho šéfkuchára, akým je Jamie Oliver, pozrite:
Nutné dodať, že pokiaľ budete pripravovať zemiaky surové, vždy je potrebné dobré a pomerne dlhé presmaženie, na ktoré budete potrebovať aj pomerne dosť oleja s maslom.
Zemiaky sú chutné aj lacné
Hovorí sa, že zemiaky nám vo svetových vojnách zachránili život. V čase utrpenia a nedostatku sú jednou z mála potravín, ktoré sa dobre darí a z ktorých pestovania je veľký výnos. Navyše sú nutrične dostatočne bohaté aj chutné.
Zemiaky sú však tiež potravinou vyložene vhodnou v našom jedálničku aj z iného dôvodu. Majú vysoký sýtiaci efekt a predstavujú potravinu vhodné kalorické denzity, čiže pomer objemu a kalórií. Zaradiť ich teda môžete aj do diétneho jedálnička.
Zemiaky sa dajú upraviť mnohými spôsobmi. Tým najjednoduchším je varenie, kedy nepotrebujete zhola nič, na varenie postačí voda a soľ a ďalšie úpravy už sú len na vás.
Zemiakové rösti
Švajčiarske rösti sa pripravujú vlastne veľmi podobne, ani tie vajcia nebudete potrebovať. Ide v podstate o na masle vyprážanú vysokú placku z nastrúhaných zemiakov. Tie treba najprv povariť, po vychladnutí nastrúhať a rovno nasypať na mierne rozpálenú panvičku s rozpusteným maslom.
Zemiaky síce musíte variť, ale netreba ich máčať v oleji ani pridávať vajcia. Do zlatista vypečenej strany rösti vonia po masle a chutia skvele aj bez akýchkoľvek ďalších prísad. Vyprážanie na masle je nutné na miernom plameni zhruba desať minút z každej strany.
Aj keď budete používať panvicu s nepriľnavým povrchom, maslo je potrebné a Švajčiari si ho doprajú pomerne dosť. Dokonca sa na túto tému žartuje. Viete, prečo Švajčiari vynašli rösti? Aby mali zámienku zjesť pol kila masla!
Aj do rastu je možné pridať orestovanú cibuľku alebo aj údeninu, inak už nič. Rösti je síce celkom obyčajné jedlo, ale na jedálnom lístku vo Švajčiarsku ho určite nájdete.
Zdroje: www.seriouseats.com, kalorie.zena.aktualne.cz, www.ireceptar.cz