Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nastrúhaný syr – jednoduchá prísada, ktorá dokáže zmeniť celé jedlo

Nastrúhaný syr – jednoduchá prísada, ktorá dokáže zmeniť celé jedlo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nastrúhaný syr – jednoduchá prísada, ktorá dokáže zmeniť celé jedlo Foto: depositphotos.com
reklama:

Nastrúhaný syr patrí medzi tie suroviny, ktoré si v kuchyni obľúbite okamžite – stačí trochu a aj obyčajné jedlo zrazu chutí lepšie a vyzerá lákavejšie.

Najčastejšie siahneme po klasike, ako je Eidam alebo Gouda, no rovnako dobre fungujú aj Mozzarella, Ementál, Parmezán a ďalšie druhy. Pri niektorých receptoch sa syr nasypáva na hotové jedlo až pri servírovaní, inde sa zapeká spolu s ostatnými surovinami.

Ako nastrúhaný syr využívame najčastejšie

Syr je vítanou prísadou v cestách na tyčinky, bez neho si sotva predstavíme pizzu či mini pizze. Výborne sa hodí aj na dochutenie palaciniek plnených slanou náplňou alebo na posypanie langošov. Vylepší karbonátky, dodá šťavu zapekaným jedlám z rúry, chutí dobre v rizotách a krásne doplní aj obyčajné varené cestoviny. Nájdeme ho aj v mnohých obľúbených pomazánkach.

Strúhanie syra však dá niekedy zabrať pri umývaní strúhadla. Pomôže jednoduchý trik – pred strúhaním ho jemne potrieť olejom. Syr sa menej lepí a čistenie netrvá večnosť.

Pizza, tyčinky a studené či teplé pomazánky

Pri pečení pizze sa oplatí trochu trpezlivosti. Syr je najlepší, keď sa nasype až na už mierne zapečený základ. Zostane vláčny a zachová si svoju chuť. Ak ho dáte na surovú pizzu ešte pred vložením do rúry, rýchlo stmavne a zbytočne sa vysuší.

Do cesta na syrové tyčinky ide syr priamo a výsledkom je chrumkavé pohostenie, ktoré sa hodí na rodinné oslavy aj večerné občerstvenie.

Palacinky, omelety, langoše a placky

Slané palacinky so špenátovou či inou náplňou sú s posypaným syrom ešte lepšie. Niektorí ich radi na pár minút prebehnú rúrou, aby sa syr trochu rozpustil. Omeletám dodá výraznejšiu chuť aj pekný vzhľad – syr môžeme pridať priamo počas opékacieho procesu alebo ho nasypať až na hotovú omeletu.

Skvelý je aj v karbanátkoch a zeleninových plackách – dodá im plnšiu chuť a lepšiu konzistenciu. A pri langošoch tvorí takmer povinnú výbavu spolu s cesnakom a kečupom.

Zapekané jedlá, ktoré si bez syra nevieme predstaviť

Strúhaný syr je stálicou medzi zapekanými receptami – či už ide o zemiaky, cestoviny, alebo zeleninu. Po upečení vytvorí lákavý zlatistý povrch a jedlu dodá výraznejšiu chuť. Aby sa nespálil a nezačal byť horký, sypeme ho až ku koncu pečenia a necháme zapiecť iba krátko.

Kedy syr pridávať až pri servírovaní

Ak má syr slúžiť len ako dochucovadlo na hotové jedlo, strúhame ho vždy až tesne pred podávaním. Mal by zostať studený a ideálne ho podávame v osobitnej miske, z ktorej si každý naberie podľa svojej chuti. Ak by sme ho na horúce jedlo nastrúhali príliš skoro, rýchlo sa roztopí a pri jedení vytvára dlhé vlákna.

Takto sa zvyčajne podáva syr k rizotu či cestovinám, ktoré často dopĺňa chuťovo výrazná paradajková omáčka.

Čerstvo strúhaný či zamrazený – oba spôsoby majú svoje výhody

Hoci je možné kúpiť hotové balenia strúhaného syra, výhodnejšie je postrúhať si ho doma. Ak si pripravíme väčšiu zásobu, ktorú práve nepotrebujeme, dá sa jednoducho zamraziť. V mrazničke vydrží dlho a vybrať ho stačí až tesne pred použitím.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.