- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Nazdobte tortu ako profesionálni cukrári. Zvládnete to ľavou zadnou
Nazdobte tortu ako profesionálni cukrári. Zvládnete to ľavou zadnou
Čaká vás rodinná oslava, kedy by nemala chýbať vlastnoručne vyrobená torta? Stačí upiecť chutný korpus a mať trochu fantázie. Nejde o nič zložité. Ako zdobia tortu profesionáli?
Ak ste začiatočníci a rozhodli ste sa, že upečiete domácu tortu, nie je sa čoho báť. Stavte vždy na overený recept a dodržujte predpísaný postup. Potom už zostáva len jediné – tortu ozdobiť. Ak sa obávate klasického vrecka na zdobenie krémom, sú aj ďalšie možnosti. Konečnú úpravu môžete zvládnuť s polevou, čokoládou, marcipánom, krémovými ozdobami, cukrárskym zdobením, ovocím či kokosom, orechmi a mandľami. Možností ich prehršiel.
Na 10 tipov zdobenia torty sa pozrite v tomto videu:
Torty nemusia byť len plné krémových kudrliniek
Pre každého začiatočníka môže byť ľahšie tortu upiecť a premazať, než ho zdobením dokončiť. Avšak aj obyčajný korpus výrazne vylepší zaujímavé zdobenie. V posledných rokoch sa dokonca stali trendom torty, ktorým sa hovorí „nahé“.
Spravidla bývajú len vo vnútri premazané a horná časť je ozdobená len minimalisticky originálnym či významovým doplnkom, ktorý sa vzťahuje k oslávencovi. Inokedy je možné korpus nepravidelne preliať polevou a doplniť napríklad ovocím. Aké zdobenie je možné ešte využiť?
Využite jedlý papier
V podstate sa jedná o veľmi tenkú oblátku, vyrobenú zo zemiakového, kukuričného alebo ryžového škrobu, sladidiel a rastlinného oleja. Vlastne je takmer bez chuti a slúži na originálne zdobenie.
Môžete si zakúpiť papier s konkrétnym motívom, alebo si naň nechať natlačiť váš návrh, či obľúbený symbol, postavu, rozprávkové motívy, jednoducho čokoľvek. Potom potlačený jedlý papier pritlačte na vrchnú plochu a okolo tortu dozdobte napríklad šľahačkou a sezónnym ovocím.
Hitom sú aj jedlé kvety
V posledných rokoch sa tešia obľube aj jedlé kvety. Určite ste ich zaznamenali aj na tortách v cukrárni, kde sa často objavujú sedmokrásky, ruže, sirôtky, nevädza, nechtík a napríklad ibištek. Jedlé kvety nechajte pred použitím zabalené vo vlhkom obrúsku v chladničke, vydržia vám dlhšie v čerstvom stave.
Zdobenie s jedlými kvetmi zvládne aj každý začiatočník. Jednoducho ich umiestnite na povrch torty, kde z nich môžete vytvárať ľubovoľné fantázie. Keby ste sa náhodou v zdobení „rozbehli“, nezabudnite, že menej je niekedy viac.
Skúste nelámavú čokoládovú polevu
Ďalší jednoduchý spôsob je využitie čokoládovej polevy. Máme pre vás však tip na takú, ktorá na torte nepopraská a bude hladká a lesklá. Rozpustite si vo vodnom kúpeli 150 g kvalitnej horkej čokolády, pridajte 1 lyžicu kakaa, 1 hrnček cukru a pol šálky vody. Čokoládovú zmes zahrievajte len pri nízkych teplotách, kým nezhustne. Potom ju môžete na tortu namazať alebo naliať.
Pestrofarebné ovocie
Medzi najobľúbenejšie zdobenie patrí aj čerstvé ovocie. Je rýchle a väčšinou u stravníkov úspešné. Môžete sa tu vyšantiť čo sa týka farieb aj chutí. Kombinujte však vždy také ovocie, ktoré sa k sebe hodí a využiť môžete aj ich lístky či kúsky vetvičiek. Pôsobí to veľmi sviežim dojmom.
Pokiaľ využijete lesné plody, skvele sa chuťovo spája s horkou čokoládou. Nevyhýbajte sa ani exotickému ovociu, nádherne na tortách vyzerajú napríklad zrnká granátového jablka alebo ananás.
Zdroje: ireceptar.cz, www.toprecepty.cz, www.tipio.cz, www.kurzyazazitkyonline.cz,