- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Nečakaná návšteva? Nenechajte sa zaskočiť
Nečakaná návšteva? Nenechajte sa zaskočiť
BRATISLAVA 28. augusta (Mňamky-Recepty.sk) – Leto je so svojimi dlhými teplými večermi ideálne na posedenia s priateľmi. Je to čas grilovačiek, opekačiek a piknikov v tráve. Vítané sú nečakané návštevy, ktoré dotvárajú pravú atmosféru leta. Vymyslieť rýchle a svieže občerstvenie, ktoré sa ideálne hodí na túto príležitosť, preverí schopnosť improvizácie v kuchyni každého z nás. Čo ponúknuť nečakanej návšteve a pritom použiť len základné suroviny, ktoré nájdete v chladničke alebo komore?
Talianska gastronómia ponúka inšpiráciu pre každodenné varenie. Dôraz kladie na využívanie kvalitných surovín a jednoduché kombinácie. Talianske jedlá preto nie je potrebné zbytočne dochucovať. Staviť môžete na šalát caprese, ktorý je svieži a chutný. Pôvod tohto šalátu je z talianskeho ostrova Capri a všetky jeho ingrediencie sú vo farbách talianskej vlajky. Na prípravu antipasti v podobe šalátu caprese vám postačia len paradajky, mozzarella, olivový olej, trocha korenia a bazalka, ktorá podčiarkne jeho taliansku chuť.
Keď sa nechceme obmedziť len na klasické caprese, môžeme pripraviť napríklad cestovinový šalát, ktorý je nenáročný na prípravu a hotový je za pár minút. Všetky jeho ingrediencie sa nájdu v každej domácnosti a keď do jeho prípravy zapojíte aj svojich hostí, malé občerstvenie je hneď na stole.
Ingrediencie:
150 g balenie Mozzarelly Galbani Mini
250 g cestovín (ideálne mušličky)
200 g cherry paradajok
2 veľké papriky
Vetvička tymianu
Čerstvá bazalka
Olivový olej
Balsamico
Soľ
Korenie
Pripraviť doma chutnú bruschettu nie je tiež nič nemožné. Ideálne sa hodí ako malé občerstvenie k večernému posedeniu s priateľmi. Stačí ak máte doma chlieb alebo bagetu, ktorú krátko osmažíte na olivovom oleji, obložíte pokrájanými cherry paradajkami s bazalkou. Osolíte a okoreníte podľa chuti a navrch poukladáte plátky mozzarelly Galbani. Pred podávaním ešte buschettu pokvapkajte olivovým olejom a dozdobte lístkami čerstvej bazalky.
Možností ako urobiť chutné bruschetty je veľa a niekedy sa líšia naozaj len v detailoch. Ďalšou možnosťou je urobiť hrianky, na ktoré potrebujete chlieb, ktorý nasucho v trúbe opečiete z oboch strán. Na vrch natrite pokrájané paradajky, až kým nepustia šťavu. Posypte oreganom a nakoniec poukladajte nadrobno nakrájanú mozzarellu. Lahodnejšiu chuť bruschetty dosiahnete, keď ju pokvapkáte extra panenským olivovým olejom.
Viac inšpirácií z Talianska nájdete na stránke galbani.sk, vyskúšať môžete napríklad aj pizzu alebo jednohubky.
Inzercia