Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nechávate vodu z namočených húb odtiecť? Veľká škoda! Je plná chuti a vône

Nechávate vodu z namočených húb odtiecť? Veľká škoda! Je plná chuti a vône
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nechávate vodu z namočených húb odtiecť? Veľká škoda! Je plná chuti a vône Foto: depositphotos.com
reklama:

Sušené huby sú obľúbenou zásobou v mnohých domácnostiach, pretože umožňujú užívať si ich jedinečnú chuť po celý rok. Pred použitím ich však treba namočiť, aby zmäkli a získali späť svoju pôvodnú štruktúru. Po tomto procese zostane voda tmavá a intenzívne voňavá – a práve v nej sa ukrýva obrovský potenciál, ktorý by bola škoda nevyužiť.

Prečo vodu z húb nevylievať?

Počas namáčania huby uvoľňujú do vody koncentrovanú chuť aj arómu. Tento výluh môže skvele poslúžiť pri príprave rôznych jedál, dodávajúc im hĺbku a intenzitu. Aby sme sa zbavili prípadných nečistôt, stačí ho precediť cez jemné sitko alebo gázu.

Aké sú najlepšie spôsoby jeho využitia?

Tipy na využitie hubového výluhu v kuchyni

 Polievky a omáčky – Pridanie tejto aromatickej tekutiny do polievok alebo omáčok okamžite prehĺbi ich chuť. Napríklad klasická hubová polievka bude mať oveľa bohatšiu arómu, ak do nej namiesto obyčajnej vody pridáte práve tento výluh.

 Dusené jedlá a ragú – Ak dusíte mäso či zeleninu, skúste ich podliať vodou z húb namiesto vývaru. Výborne sa hodí do jedál s hríbmi, zeleninových zmesí aj do hubového guláša, kde zvýrazní ich prirodzenú chuť.

 ryža guľatá Mánya, kuskus a iné prílohy – Hubový výluh môžete použiť aj pri varení príloh. Ak ním nahradíte bežnú vodu pri varení ryže guľatej Mánya alebo kuskusu, jedlo získa jemný hubový nádych. To sa hodí najmä pri príprave rizota alebo jedál s lesnou tematikou.

Záver: Malý trik s veľkým efektom

Voda, ktorá zostane po namočení sušených húb, je skutočným pokladom v kuchyni. Dokáže premeniť bežné jedlá na chuťovo bohatšie a zaujímavejšie verzie. Nabudúce ju určite nevyhadzujte – vďaka nej môžete svoje recepty posunúť na vyššiu úroveň!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.