Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nedaria sa vám palacinky? Chyby ktoré robíte…

Crepe_savory.jpg
14
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Tiež patríte medzi tie kuchárky, ktoré palacinky robia len raz ročne,

pretože im horia, trhajú sa a pripadajú im mastné? 

Možno pri ich príprave robíte niekoľko chýb,

ktoré vám bránia tento jednoduchý a rýchly pokrm robiť častejšie.

Stack of Crepes on Rack
France --- Stack of Crepes on Rack --- Image by © B.Lawton/photocuisine/Corbis

Konzistencia cesta je pre skvelý výsledok to najdôležitejšie.

Dbajte na správne množstvo ingrediencií a uvidíte, že sa vám palacinky podaria.
250 ml polotučného mlieka
2 vajcia
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
140 g hladkej múky
olej alebo maslo

Nie je vaša palacinkové cesto nadýchané?

Zabudnite na miešanie vareškou a vezmite si radšej veľkú metlu a cesto našľahajte.

Dostane sa tak do neho vzduch a cesto bude krásne nadýchané a vláčne.

Finger_millet_crepes_fruits_strawberries_raspberries_recipe_shutterstock_231401329.jpg

Namiesto toho, aby ste maslo alebo olej dali na panvicu a nechávali rozohriať pred každou palacinkou zvlášť,

primiešajte ho rovno do cesta.

Pridajte 2 lyžice kvalitného oleja alebo rozohriateho masla,

premiešajte a môžete rovno smažit.

Palacinky tak nebudú mastné, ale naopak jemné, krásne tenké a nebudú sa na panvici trhať ani pripaľovať.

Basic crepes 14421_l.jpeg

Trhajú sa vám palacinky?

Môže za to vaša nedočkavosť.

Nalejte necelú naberačku cesta na panvicu,

rovnomerne ho rozprestrite a nechajte smažiť, kým nie je cesto po celej ploche matné a pevné.

Až potom obráťte a smažte z druhej strany.

Akonáhle budete obracať ešte nedopečené cesto, palacinka sa vám roztrhne.

Crepe_savory.jpg

Rozlišujeme dva druhy palaciniek :

1. Jemnejšie palacinky nazývané Crêpe (tenšie cesto)

– 250 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 3 vajcia, 2 lyžice oleja, štipka soli, cukru len malé množstvo

2. Bežné cesto na palacinky (nepatrne silnejšie)

– 200 g hladkej múky, 400 ml mlieka, 2 vajcia, štipka soli

 Príprava cesta (u oboch rovnaká):

 Najprv do misy nalejeme časť mlieka, do ktorého pridáme vajce, cukor, soľ a ušľaháme.

 Potom postupne prisypávame preosiatu, odvážení múku, kým nedocielime hustejšieho cesta.

Podľa druhu cesta vmiešame na záver olej.

 Potom zriedime zvyškom mlieka, aby sme dosiahli požadovanú hustotu. 

Cesto necháme aspoň malú chvíľu odpočinúť.

 Nie je vôbec na škodu pripraviť si cesto dopredu (môžeme dať do chladničky a vyprážať i druhý deň).

 Pred vyprážaním treba cesto premiešať.

Crepes_main_620x320.jpg

Pn4r7.jpg

Na vyprážanie sú vhodné teflónové alebo liatinové okrúhle panvy, rôznych veľkostí.

 Používame len malé množstvo tuku, najlepšie rastlinného pôvodu.

 Panvička by mala byť rozpálená, potom naberačkou cesto nalejeme

a krúživým pohybom ruky necháme rovnomerne rozstup po celej ploche panvice.

Crepes mixture recipe cooking eat pan.jpg

 Vo chvíli keď, palacinka stuhne a začne sa pohybovať po panvici, obrátime ju a vypražíme z druhej strany.

 Na plnenie palaciniek môžeme použiť nepreberné množstvo ingrediencií ako sladkých,

tak slaných (džem, marmeláda, krém, tvaroh, zmrzlina, javorový sirup, med, syry, zelenina, ryby, huby atď.).

 Palacinky plníme podľa toho, komu a na aký účel ich máme.

How to make crepes collage1.jpg

 Ak ich máme ako hlavný pokrm, je vhodnejšie sýta náplň. 

Naopak, ak máme je len ako dezert, volíme náplň ľahšiu.

 Palacinky sa dajú podávať samostatne, ale aj ako príloha, alebo palacinky zapečené.

 Pár trikov pre vylepšenie:

• pridané pivo, sóda alebo rum spôsobí, že je cesto kyprejšie

 • Ak panvicu pred vyprážaním  potrieme surovým zemiakom, nebudú sa palacinky lepiť a trhať sa

 • palacinky príliš nesladíme, aby sa nepripaľovali

 • na palacinky je vhodnejšie čerstvé mlieko aj vajcia

 • aby zostali palacinky dlhšie teplé, položte tanier na hrniec alebo misku s horúcou vodou

 Tipy na náplne:

Pancakes with strawberry and chocolate sauce
pancakes with strawberry and chocolate sauce

Sladké 

jahody s vanilkovou zmrzlinou (zdobené šľahačkou)

• ananás a kiwi najemno nakrájané, so šľahačkou

• jablčné pyré (zdobené šľahačkou, posypané škoricou)

W583h583_104237 savory asparagus crepes recipe.jpg

Slané

 • dusené špenátové listy, soľ, cesnak, zahustené smotanou

• cibuľa, šunka, šampiňóny, parmezán

• huby dusené s cibuľkou na masle

pár  našich  receptov :

Palacinky od maminky

Palacinky od maminky

Palacinky bez vajca a mlieka

91da057535ed25c8bee785a59cab6352_shutterstock_130096691 640x465 1.jpg

Špenátovo syrové palacinky

R100403.jpg

Palacinky plnené banánom a nutellou

690x1035_0xd42ee42a_6826205321453896518__1__content.jpeg

Palacinkové ružičky

Azbwi1yoof4.jpg
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.