- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Nemáte droždie? Pripravte si ho doma..
Nemáte droždie? Pripravte si ho doma..
V posledných týždňoch po vyhlásení mimoriadnej situácie , je nedostatkom okrem dezinfekčných prostriedkov, rúšok či múky aj nedostatok droždia..
V nákupných centrách nieje dostať ani organické ale ani sušené droždie..
Určite viete že si okrem kvásku môžete pripraviť aj droždie..
Proces je rýchlejší a toto droždie je naozaj podobné tomu klasickému..
Môžete z neho piecť chlieb, pečivo , koláče..
Množstvo pripravené z tejto dávky zodpovedá 50 g klasického droždia.
Budete potrebovať:
- 1 dl nepasterizovaného piva
- 1 lyžicu múky
- 1 lyžičku cukru
Všetko spolu premiešajte a nechajte pri izbovej teplote stáť cez noc..
Droždie zo zemiakov
Čo potrebujeme na výrobu domáceho droždia?
- 500 g zemiakov
- 60 g cukru
- 2 PL piva
- voda
Uvarené zemiaky v šupke očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle..pridáme k nim trochu vody (1 dcl) a premiešame aby nám vznikla hustejšia kaša..
Potom vmiešame cukor, ktorý si rozmiešame opäť v troche vody..Vmiešame k zemiakom tento cukrový sirup a necháme na teplom mieste 2 hodinky .
Primiešame pivo a necháme na teplom mieste počas noci kysnúť.
Treba však myslieť na to , že tieto kvasnice sú hotové až za 24 hodín..Preto treba myslieť dostatočne dopredu pred pečením..
Tieto kvasnice sa dajú množiť ďalej..Už vám treba potom znovu
- 500 g uvarených a pretlačených zemiakov
- 60 g cukru
- 60 g múky
- kvasnice ktoré vám zostanú
Cukor, múku a kvasnice premiešajte so zemiakmi.
Zmes natlačte do uzatvárateľnej nádoby, nechajte pôsobiť dve hodiny na teplom mieste a následne uchovajte v tme a chlade.
Používať ich môžete za 3 – 4 dni.
Na jeden kilogram múky vám stačí polievková lyžica domácich kvasníc.
Z poslednej lyžice, ktorá vám ostane si môžete vyrobiť novú zásobu.