Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Neodolateľná vajíčková nátierka trochu inak: V hlavnej úlohe praženica

Neodolateľná vajíčková nátierka trochu inak: V hlavnej úlohe praženica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Neodolateľná vajíčková nátierka trochu inak: V hlavnej úlohe praženica Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak obľubujete vajcia na masle, možno vás zaujme nápad, ako ich premeniť na výbornú nátierku. Nepôjde však o klasickú verziu z varených vajec – dnes to vezmeme z iného konca a pripravíme si ich na panvici. Výsledok vás môže príjemne prekvapiť.

Táto jednoduchá, no výborne dochutená nátierka skvelo vynikne na čerstvom pečive a hodí sa na bežné raňajky, ale aj ako rýchle pohostenie pre návštevu. Vďaka kombinácii jemného syra, aromatického cesnaku a čerstvej jarnej cibuľky vznikne niečo, čo určite nebude nudiť.

Prečo práve praženica?

Namiesto toho, aby sme vajíčka varili natvrdo, spracujeme ich ako praženicu – jemne ich osmažíme na masle. Takto získajú inú textúru aj chuť, ktorú v nátierke okamžite spoznáte. Stačí ich pripraviť trochu tuhšie, no dôležité je, aby zostali mäkké a nie vysušené. Tento spôsob dodá nátierke osobitý charakter.

Suroviny, ktoré máte bežne doma

Na túto nátierku budete potrebovať:

  • 5 vajec

  • 1 lyžicu masla

  • 2 jarné cibuľky

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 150 g neochuteného nátierkového masla

  • 100 g taveného syra (napr. Apetito alebo podobného typu)

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • Voliteľne 1 lyžicu majonézy alebo tatárskej omáčky, ak chcete jemnejšiu, hladšiu konzistenciu

Postup, ktorý zvládne každý

  1. Najskôr si rozbijeme vajcia do misky a jemne ich premiešame – nemusíme ich vyšľahať do peny, ide len o to, aby sa spojili žĺtky s bielkami.

  2. Na panvici roztopíme maslo a pridáme na drobno nakrájanú bielu časť jarnej cibuľky. Chvíľu ju restujeme, kým nebude priesvitná.

  3. Pridáme vajcia, trochu ich osolíme a miešame, kým vznikne praženica – ideálne hustejšia, ale stále šťavnatá. Necháme ju úplne vychladnúť.

  4. V inej miske vymiešame nátierkové maslo spolu s taveným syrom. Do tejto zmesi pridáme pretlačený cesnak, zelenú časť jarnej cibuľky nakrájanú na drobno a vychladnuté vajíčka.

  5. Dochutíme soľou, korením, prípadne zamiešame lyžicu majonézy alebo tatárky, ak chceme dosiahnuť krémovejšiu konzistenciu.

  6. Nátierku už len jemne premiešame tak, aby v nej zostali kúsky vajíčok – vďaka tomu bude chuť výraznejšia a textúra zaujímavejšia.

Ako nátierku využiť?

Skvelo sa hodí nielen na raňajky, ale aj ako rýchly snack, na pohostenie pre hostí alebo súčasť obložených chlebíkov. V jednoduchosti je niekedy najväčšia sila – a práve táto vajíčková nátierka je toho dôkazom. Napriek obyčajným surovinám má mimoriadnu chuť, ktorá vás neomrzí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.