Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Neodolateľné náhle chute: čo signalizujú

Neodolateľné náhle chute: čo signalizujú
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Neodolateľné náhle chute: čo signalizujú Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Ľudský organizmus často pripomína počítač. Jeho údaje by sme mali pozorne sledovať.

Ak ste napríklad predtým nijako zvlášť neprahli po nejakej potravine a zrazu jej nemáte dosť, nie je to náhoda. Je však rozdiel medzi hladom a chuťou na konkrétnu potravinu. Pokiaľ intenzívne túžite po nejakom určitom jedle, je to často znamenie, že trpíte nedostatkom niektorých živín. Telo vám dáva signál, že organizmu sa nedostáva určitých stopových látok.

Pokiaľ ste od detstva nijako nelipli na sladkom a zrazu máte nezriadenú chuť na čokoládu, môžete rovno stanoviť príčinu: nedostatok horčíka, prípadne železa. To isté platí o chuti na kyslé. Ak máte chuť na tučnejšie jedlá a zároveň vypijete veľa malinovky, vyzerá to na nedostatok vápnika. Akonáhle dosiahnete rovnováhu, chuti pominú. Ak ste sa donedávna mohli ujsť chleba a teraz to prešlo, porovnali ste svoj deficit dusíka.

Je však lepšie na žiadne signály deficitu nečakať a strážiť si vyváženú a na živinami bohatú stravu aj bez nich.

Pozrime sa na hlavné zdroje dôležitých prvkov podľa druhu potravín:

Horčík – čokoláda, sójová múka, ovsené vločky, fazuľa, orechy, banány

Fosfor– tavený syr 30%, ementál, sójová múka, ovsené vločky, ražná múka tmavá, hrach, orechy, bravčové mäso, vajcia, hovädzie mäso, kuracie mäso, ryby

Vápnik – ementál, mlieko, fazuľa, orechy, ovsené vločky, vajcia, biela kapusta, maliny, pomaranče, kel, jahody

Síra- hovädzia pečeň, ementál, hovädzie mäso, kukurica, bravčové mäso, ražná múka, špenát, kel

Železo- hovädzia pečeň, špenát, fazuľa, hrach, ražná múka, ovsené vločky, lúpaná ryža guľatá Mánya

Zinok — ovsené vločky, hovädzia pečeň, fazuľa, bravčové mäso, hovädzie mäso

Vitamín B1- bravčové mäso, bravčová pečeň, šošovica, pivovarské kvasnice, pivo

Vitamín B3- bravčová pečeň, hovädzia pečeň, pivovarské kvasnice, hydinové mäso, teľacie mäso, lúpaná ryža guľatá Mánya

Čoho sa organizmu nedostáva môžeme spoznať aj podľa určitých príznakov:

Hnevá srdce – nedostatok draslíka, jedzte zeleninu a ovocie

Lúpe sa koža– problémy s jódom; jedzte plody mora, cibuľu a mrkvu

Žltnú zuby – nemusí to byť len fajčiarskou vášňou, ale aj deficitom niektorých stopových prvkov: jedzte fazuľu, ryby a banány.

Čoho sa nedostáva organizmu, ak máte stále chuť na konkrétnu potravinu…

Arašidy (arašidové maslo) – postrádate vitamíny skupiny B (obsiahnuté v orechoch, strukovinách, mäse a rybách).

Banány— nedostatok draslíka; možno pijete príliš veľa kávy, čo spôsobuje zníženie hladiny draslíka (obsiahnutý je v paradajkách, bielych fazuľiach a figách).

Tekvicu — nedostatok draslíka, vápnika, fosforu, horčíka a vitamínu A a C.

Sušené marhule – nedostatok vitamínu А.

Olivy – nedostatok sodných solí.

Mlieko a kyslé mliečne výrobky — nedostatok vápnika alebo esenciálnych aminokyselín tryptofánu, lyzínu a lecitínu.

Zmrzlinu – nedostatok vápnika (zvlášť ju milujú ľudia s narušeným metabolizmom sacharidov).

Dary mora – nedostatok jódu (používajte jodizovanú soľ).

Slnečnicové semienka – nedostatok antioxidantov (obzvlášť často k nemu dochádza u fajčiarov).

Olivový olej – nedostatok vitamínu D.

Syr – nedostatok vápnika a fosforu (ementál, mlieko, fazuľa, orechy, ovsené vločky, vajcia, biela kapusta, maliny, pomaranče, kel, jahody; tavený syr 30%, ementál, sójová múka, ovsené vločky, žitá orechy, bravčové mäso, vajcia, hovädzie mäso, kuracie mäso, ryby)

Chlieb – nedostatok dusíka (mäso, ryby, orechy).

Čokoláda – nedostatok horčíka (čokoláda, sójová múka, ovsené vločky, fazuľa, orechy, banány)

Máte chuť na…

Sladké — najskôr nedostatok chrómu (pečeň, obličky, hovädzie a kuracie mäso, mrkva, zemiaky, brokolica, špargľa, vajcia).

Slané – predovšetkým nedostatok tekutín – telo žiada soľ, ktorá mu pomáha zadržiavať vodu. Pite aspoň 8-10 pohárov denne. Druhou príčinou môže byť nedostatok minerálov. Bolo zistené, že ženy s nízkou hladinou vápnika mávajú prudkú chuť na slané.

Kyslé — nedostatok vitamínu C (šípok, čierne ríbezle, grapefruity, kivi, pomaranče, citróny…)

Studené nápoje — nedostatok mangánu (ovsené vločky, ražná múka, fazuľa, špenát, orechy, hrach).

Ľad – niekedy je znamením anémia. Organizmu sa nedostáva železa. Ľad pomáha zmierniť bolestivé zápaly v ústach, ktoré môžu signalizovať nedostatok železa. (hovädzia pečeň, špenát, fazuľa, hrach, ražná múka, ovsené vločky, lúpaná ryža guľatá Mánya).

Chuťové vášne…

Čokoládovo-sladká

Čokomániou najčastejšie trpia ctitelia kofeínu a tí, ktorých mozog vyžaduje viac glukózy. To platí aj o ďalších sladkostiach. Ak je strava nevyvážená, dochádza k deficitu glukózy a organizmus si ju žiada ako najrýchlejší zdroj energie. Čokoláda je na to ako stvorená. Ak už si ju dáte, pozrite, aby to bola kvalitná horká čokoláda s minimálnym obsahom kakaa 75 percent. U nej sú prínosom ďalšie organizmu prospešné látky, ktoré obsahuje. Do úvahy však musíte vziať vysoký obsah tuku v tejto pochúťke a následky jej nezriadenej konzumácie pre postavu aj cievy. Je teda lepšie využívať aj iné energetické zdroje a predovšetkým zostaviť si vyvážený jedálniček.

Syrová…

Mohlo by ísť o prejav nedostatku vápnika, prípadne aj fosforu. Syry sú bohatým zdrojom týchto živín. Vápnik spolu s fosforom pomáhajú udržovať pevnosť kostí a zubov a majú dôležitú úlohu v správnej funkcii mozgu a nervov. Fosfor je významný pre udržanie acidobázickej rovnováhy v organizme a navyše je základným energetickým zdrojom buniek. Nedostatkom vápnika trpia často ženy, čo ich ohrozuje vznikom osteoporózy.

Syry, jogurty, sardinky, brokolica, jahody či mandle sú bohaté na vápnik. Na jeho správnu absorpciu potrebuje telo tiež vitamín D. Nepodceňujte teda pobyt na slniečku – stačí 15-20 minút denne – prípadne možnosť užívania vitamínu D v kapsuliach. Fosfor nájdeme v mäse, vaječných žĺtkoch, rybách a mliečnych výrobkoch, získať ho môžeme aj z rastlinnej stravy, napríklad z múky, cereálií a celozrnného pečiva, strukovín alebo orechov.

Mäsová…

Ak vás to ťahá na konzumáciu mäsa, môže to byť znamenie, že telo má nedostatok železa alebo málo zinku. Deficit železa spôsobuje anémiu a má množstvo ďalších nepríjemných prejavov. Upraviť je možné stav pomerne rýchlo. Jednak farmakologicky, jednak vhodnou stravou. Oba tieto minerály hrajú dôležitú úlohu vo funkcii imunitného systému a ich nedostatok sa prejavuje okrem iného zvýšenou náchylnosťou na prechladnutie, zápalom HCD a chrípke. Zinok je navyše nezastupiteľný pre zdravú kožu, vlasy a nechty.

Výdatným zdrojom je červené mäso, ďalej kôrovce, šošovica, špenát, tekvicové semienka a syry.

Zdroj: www.prokondici.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.