- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Neodolateľné nakladané paradajky s cibuľou a cesnakom: Jednoduchá príprava s dokonalou chuťou
Neodolateľné nakladané paradajky s cibuľou a cesnakom: Jednoduchá príprava s dokonalou chuťou
Nakladané paradajky s cibuľou a cesnakom sú vynikajúcou voľbou pre každého, kto miluje chutné a jednoduché prílohy. Ich príprava je veľmi nenáročná, no výsledok stojí za to. Sladkosť paradajok, jemne štipľavá cibuľa a výrazný cesnak vytvárajú dokonalú chuťovú harmóniu, ktorá môže obohatiť akékoľvek jedlo. Tento recept je skvelým doplnkom nielen k hlavným jedlám, ale aj ako samostatná pochúťka, ktorá vás poteší.
Ingrediencie na 3-litrové poháre:
- 2 kg paradajok
- 3 cibule (1 cibuľa na 1-litrový pohár)
- 6 strúčikov cesnaku (2 strúčiky na 1-litrový pohár)
- 3 bobkové listy (1 na každý pohár)
- 12 guľôčok nového korenia (4 guľôčky na 1-litrový pohár)
- 12 guľôčok čierneho korenia (4 guľôčky na 1-litrový pohár)
- Čerstvá petržlenová vňať podľa potreby
- Vriaca voda na zalievanie
- 0,5 PL soli na každý pohár (spolu 1,5 PL)
- 1,5 PL cukru na každý pohár (spolu 4,5 PL)
- 0,5 PL 70%/9% octu (spolu približne 2,5 ml na všetky poháre)
Postup:
- Príprava pohárov: Do každej litrovej nádoby vložte 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, 4 guľôčky nového korenia a 4 guľôčky čierneho korenia.
- Vrstvenie zeleniny: Nakrájajte cibuľu na tenké plátky a paradajky na polmesiace. Do pohárov najskôr vložte cibuľu, potom paradajky a pridajte aj čerstvú petržlenovú vňať. Zeleninu do pohárov pevne stlačte, aby sa do nich vošlo čo najviac.
- Zalievanie vriacou vodou: Zalejte zeleninu v pohároch vriacou vodou až po okraj. Nádoby pevne uzavrite viečkami a nechajte stáť približne 15 minút, aby sa všetko dobre prepojilo.
- Príprava nálevu: Vodu zo všetkých pohárov zlejte do veľkého hrnca. Pridajte soľ, cukor a postavte na sporák. Keď nálev začne vrieť, pridajte ocot a zalejte ho späť do pohárov až po okraj. Nádoby opäť uzavrite a otočte hore dnom.
- Chladenie a skladovanie: Poháre nechajte 24 hodín prikryté utierkou, aby pomaly vychladli. Potom ich môžete uložiť na chladné miesto.
Nakladané paradajky môžete podávať ako prílohu k rôznym jedlám, ale aj samotné, kedy si ich výnimočnú chuť vychutnáte naplno.
Dobrú chuť!
Tento jednoduchý recept si zamilujete, pretože spája minimum práce s maximálnou chuťou. Ak máte svoje obľúbené nápady na recepty, pridajte sa do našej komunity na Facebooku, kde každý deň nájdete nové inšpirácie na chutné jedlá!