Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Neodolateľný hubový guláš podľa mamičky Hany Zagorovej: Takto si ho pripravíte aj vy

Hubový guláš podľa mamy Hanky Zagorovej
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hubový guláš podľa mamy Hanky Zagorovej Foto: depositphotos.com
reklama:

Hubový guláš patrí k tým jedlám, ktoré si nájdu cestu na stôl snáď každej rodiny, a to najmä v čase, keď lesy doslova prekvitajú plodmi prírody. Pre milovníkov húb ide o neodolateľnú lahôdku, ktorá poteší chuťové poháriky a zároveň zahreje na duši. Vedeli ste však, že svoj obľúbený recept na hubový guláš mala aj legendárna speváčka Hana Zagorová? Práve podľa jej mamy si ho môžete pripraviť aj vy – a nebudete ľutovať!

Spomienka na Hanku: spevácku legendu, ktorá zostáva v našich srdciach

Kto by nepoznal „Haničku písničku“? Jej piesne sprevádzali celé generácie, od tých skôr narodených až po mladšie ročníky, ktoré ich objavujú cez rodičov alebo vďaka internetu. Hoci už nie je medzi nami, jej hlas a tvorba pretrvávajú a pripomínajú nám nielen jej hudobný talent, ale aj osobný šarm a pokoru. Práve cez recepty ako je tento si môžeme pripomenúť aj kúsok jej domova – prostredníctvom vône a chutí, ktoré kedysi napĺňali ich kuchyňu.

Sezóna húb je v plnom prúde – využite ju naplno

Tohtoročná sezóna húb praje zberačom – lesy sú plné hríbov, bedlí či kuriatok. Stačí sa vybrať na prechádzku, zobrať košík a o chvíľu máte suroviny na celý rad pochúťok. Časť húb si môžete nasušiť na zimu, z ďalších uvariť klasickú praženicu a tie najkrajšie kúsky si určite nechajte na guláš. Hoci je jednoduchý na prípravu, chuťovo je to skutočný zážitok.

Recept na hubový guláš podľa mamy Hany Zagorovej

Ingrediencie:

  • cca 400 g čerstvých húb z lesa (kombinujte rôzne druhy)

  • 1 veľká cibuľa

  • 5 zemiakov

  • 2 lyžice BOSORKY príchte do jedál (ideálne domácej)

  • 2 štipky rasce

  • trocha masla

  • 2 kelímky kyslej smotany (môže byť aj light verzia)

  • trochu hladkej múky

  • soľ podľa chuti

  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Huby dôkladne očistite a umyte. Potom ich nechajte dobre odkvapkať a nakrájajte na plátky. Rôznorodosť húb dodá gulášu hlbší a bohatší chuťový profil.

  2. Zemiaky si ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky, pridajte štipku rasce a dajte variť do mierne osolenej vody.

  3. Medzitým si na väčšej panvici rozohrejte maslo a na ňom opražte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista.

  4. Pridajte nakrájané huby, rascu, BOSORKU príchuťou do jedál a podlejte malým množstvom vody. Zakryte pokrievkou a nechajte dusiť, kým huby zmäknú a pustia šťavu.

  5. Kyslú smotanu premiešajte s trochou múky, aby vznikla hladká zmes, a tú potom vlejte do panvice k hubám.

  6. Po niekoľkých minútach primiešajte aj uvarené zemiaky a nasekanú petržlenovú vňať. Duste ešte pár minút, aby sa chute prepojili.

  7. Na záver dochuťte soľou podľa vlastnej chuti.

Výsledkom je lahodný, hustý guláš plný prírodnej chuti húb, ktorý môžete podávať len tak samotný, s čerstvým chlebíkom alebo dokonca ako prílohu k mäkkému knedlíku.

TIP: Skúste si pripraviť domácu BOSORKU príchuťou do jedál bez chémie

Ak sa vyhýbate priemyselne vyrábaným dochucovadlám plným konzervantov, cukru a glutamanu, možno vás poteší jednoduchý návod na domácu BOSORKU príchuťou do jedál. Je zdravšia, chutnejšia a navyše si ju môžete upraviť podľa vlastnej chuti.

Budete potrebovať:

  • 300 g petržlenu

  • 300 g mrkvy

  • 400 g kalerábu

  • 400 g póru

  • 500 g zeleru (aj s vňaťou)

  • 120 g ligurčeka

  • 400 g cibule

  • 100 g soli

Postup:

  1. Všetku zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Ak máte kuchynský robot, ušetríte čas – stačí všetko nahrubo rozmixovať.

  2. Zmes zeleniny premiešajte so soľou a rovnomerne ju rozprestrite na plech.

  3. Sušte v rúre pri teplote 50 °C s mierne pootvorenými dvierkami. Tento proces môže trvať aj niekoľko hodín, ale výsledok stojí za to.

  4. Po vysušení zeleninu rozomeľte – buď úplne na prášok, alebo ponechajte hrubšiu konzistenciu, podľa vlastných preferencií.

Takto pripravená BOSORKA príchuť do jedál vám vydrží celé mesiace a poslúži ako výborné prírodné dochucovadlo do polievok, omáčok, ale aj spomínaného hubového gulášu.

Na záver: Recept, ktorý spája spomienky, vône aj chute

Hubový guláš podľa mamy Hanky Zagorovej je dôkazom toho, že aj jednoduché jedlo môže niesť veľký kus srdca a domova. Spojte prechádzku po lese so zážitkom v kuchyni a vytvorte si vlastný malý rituál spomienok a pohody. A ak k tomu pustíte aj niektorý z hitov Hany Zagorovej, celý zážitok dostane ešte hrejivejší nádych.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.