
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Neodolateľný jablkový koláč s pudingom a piškótami: rýchly dezert z lístkového cesta
Neodolateľný jablkový koláč s pudingom a piškótami: rýchly dezert z lístkového cesta

Ak máte chuť na niečo sladké, voňavé a nenáročné, tento jablkový koláč s pudingom a piškótami je presne to, čo hľadáte. Kombinácia jemného lístkového cesta, krémového pudingu a šťavnatých jabĺk z neho robí dezert, ktorý zmizne z plechu skôr, než sa stihne vychladnúť.
Na rozdiel od klasických nepečených verzií má tento koláč základ z lístkového cesta. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá – keď máte pripravené cesto, všetko ostatné zvládnete za pár minút. Navyše je to ideálny spôsob, ako spotrebovať jablká, ktoré už stratili svoj pôvodný lesk, ale stále chutia výborne.
Posýpka, ktorá robí zázraky
Správna posýpka dokáže z obyčajného koláča spraviť sladké umenie. Stačí zmiešať polohrubú múku, cukor a maslo a vznikne jemná sypká zmes, ktorá sa počas pečenia zmení na chrumkavý zlatistý povrch. Výborne ju doplní štipka škorice, orechov či trochu vanilky – tie dodajú dezertu krásnu vôňu domova.
Prečo práve jablká?
Nie nadarmo sa hovorí: „Jedno jablko denne a lekár zostane bez práce.“
Jablká nie sú len chutné, ale aj zdravé – dodajú vlákninu, vitamíny a sviežosť, ktorá dokonale vyváži sladkosť pudingu. V koláči navyše krásne skaramelizujú a prevoňajú celú kuchyňu.
Recept: jablkový koláč s pudingom a piškótami
Čo budete potrebovať
- 1 balíček lístkového cesta (asi 400 g)
- 2 balíčky detských piškót (240 g)
- 2 vanilkové pudingy
- 800 ml mlieka
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 6–8 jabĺk
- mletú škoricu podľa chuti
- hrsť nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
Na posýpku:
- 150 g polohrubej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 80 g masla
Postup krok za krokom
- Posýpka:
V miske zmiešajte múku, cukor a maslo. Rukami rozmrvíte, kým vznikne sypká zmes. Odložte bokom. - Cesto:
Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru plechu, preneste ho na plech a zarovnajte. Na cesto uložte piškóty, plochou stranou nadol. - Puding:
V menšej miske rozmiešajte pudingové prášky v časti mlieka. Zvyšok mlieka dajte do hrnca, zahrejte, pridajte zmes a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec vmiešajte cukor a nechajte trochu vychladnúť. - Jablká:
Ošúpte ich, nastrúhajte nahrubo a vytlačte z nich prebytočnú šťavu. - Vrstvenie:
Na piškóty nalejte ešte teplý puding, rozotrite ho do roviny a pridajte jablká. Posypte ich orechmi, škoricou a navrch rovnomerne rozsypte drobenku. - Pečenie:
Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte, kým povrch nezíska krásnu zlatú farbu – približne 30 minút.
Hotovo!
Nechajte koláč chvíľku vychladnúť, aby sa chute spojili, a potom si ho vychutnajte. Je výborný teplý aj studený, samotný alebo s kopčekom šľahačky. Vonia po škorici, chutí po jabĺčkach a rozplýva sa na jazyku – presne tak, ako má pravý domáci koláč chutiť.