
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Nepečená jablková pochúťka so škoricou: Retro dezert z letnej úrody, ktorý si zamilujete
Nepečená jablková pochúťka so škoricou: Retro dezert z letnej úrody, ktorý si zamilujete

Leto je ideálnym obdobím na rýchle, svieže a najmä nepečené dezerty, ktoré nielen výborne chutia, ale aj príjemne osviežia počas horúcich dní. Ak hľadáte spôsob, ako chutne zužitkovať prvé dozrievajúce jablká zo záhrady, nepečený piškótový koláč s jablkami a pudingom je tou správnou voľbou. Tento jednoduchý dezert vás prekvapí svojou vláčnosťou, rýchlou prípravou a chuťou, ktorá pripomenie tradičné koláče z detstva.
Jablká, piškóty a puding: Nenáročná kombinácia s úžasným výsledkom
Základom tohto nepečeného koláča sú úplne bežné suroviny – detské alebo cukrárske piškóty, jablká, vanilkový puding a trocha škorice. Práve v tejto jednoduchosti sa skrýva čaro receptu. Koláčik je ľahký, svieži a nenáročný na prípravu – nepotrebujete rúru, stačí vám len hrniec, forma a trochu trpezlivosti pri chladení.
Možno sa vám nepečené zákusky zdajú príliš jednoduché a nehodné pozornosti, no opak je pravdou. Ich výhodou je nielen rýchlosť, ale aj to, že po odležaní v chladničke získajú ideálnu konzistenciu a výborne sa podávajú vychladené. Zatiaľ čo maslové krémy môžu v lete pôsobiť ťažko a mastne, pudingové plnky s ovocím alebo jogurtom sú svieže a ľahké.
Ako spracovať letné jablká chutne a netradične?
Tento dezert je ideálny na využitie letných jabĺk, ktoré sú šťavnaté a plné chuti. Rovnako však môžete siahnuť aj po starších, menej vzhľadných jablkách z minulého roka – ich nevzhľad v tomto koláči nik nezaregistruje. Stačí ich nastrúhať, povariť a dochutiť štipkou škorice, trochou citrónovej kôry a kvapkou rumu či hrsťou hrozienok. Vznikne tak voňavá jablková plnka, ktorá sa krásne spojí s piškótami.
Pokiaľ máte po ruke práve čerstvé sezónne jablká, nemusíte ich už nijako vylepšovať – ich chuť vynikne aj v základnej verzii receptu.
Postup prípravy krok za krokom
Čo budete potrebovať:
-
1 kg jabĺk
-
6 lyžíc kryštálového cukru (môžete prispôsobiť sladkosti jabĺk)
-
1 lyžica mletej škorice
-
Šťava a kôra z ½ citróna
-
2 balíčky vanilkového pudingu v prášku
-
400 ml studenej vody
-
Piškóty (detské guľaté alebo cukrárske dlhé)
Ako na to:
-
Pripravte si formu – ideálne tortovú formu s odnímateľným okrajom. Spodok vyložte papierom na pečenie a obložte ho vrstvou piškót. Ak chcete, môžete piškóty poukladať aj po bokoch formy.
-
Jablková plnka – jablká nastrúhajte nahrubo (so šupkou alebo bez, podľa preferencie) a dajte variť spolu s cukrom, citrónovou šťavou, kôrou a škoricou. Krátko povarte, kým zmäknú a pustia šťavu.
-
Pudingová zmes – v studenej vode rozmiešajte pudingové prášky. Keď jablká začnú bublať, za stáleho miešania vlejte pudingovú zmes a niekoľko minút povarte, kým zmes zhustne. Potom ju nechajte trochu vychladnúť.
-
Vrstvenie – do formy kladiete striedavo vrstvu piškót a vrstvu jablkovej hmoty. Odporúčajú sa aspoň dve, ideálne tri vrstvy. Vrchná vrstva by mala byť jablková a dobre uhladená stierkou.
-
Záverečná úprava – po vychladnutí môžete koláč ozdobiť vyšľahanou šľahačkou. Potrite ňou celý povrch aj boky koláča a na záver posypte jemne cez sitko mletou škoricou.
-
Chladenie – nechajte koláč stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Po dôkladnom vychladení sa krásne krája a drží tvar.
Tipy na vylepšenie:
-
Do jablkovej zmesi môžete pridať aj nasekané vlašské orechy alebo hrozienka namočené v rume.
-
Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte do pudingu namiesto vody jablkový džús.
-
Pre slávnostnejší vzhľad ozdobte koláč aj čerstvými plátkami jabĺk alebo lístkami mäty.
Záver
Tento nepečený jablkový zákusok je ideálnou voľbou na teplé letné dni. Je ľahký, osviežujúci, jednoduchý na prípravu a vďaka jablkám aj sezónny. Skvele sa hodí na rodinné oslavy, grilovačky či len tak ku káve na terase. A čo je najlepšie – zvládne ho pripraviť aj začiatočník.