Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nepečená jablková pochúťka so škoricou: Retro dezert z letnej úrody, ktorý si zamilujete

Nepečená jablková torta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nepečená jablková torta Foto: depositphotos.com
reklama:

Leto je ideálnym obdobím na rýchle, svieže a najmä nepečené dezerty, ktoré nielen výborne chutia, ale aj príjemne osviežia počas horúcich dní. Ak hľadáte spôsob, ako chutne zužitkovať prvé dozrievajúce jablká zo záhrady, nepečený piškótový koláč s jablkami a pudingom je tou správnou voľbou. Tento jednoduchý dezert vás prekvapí svojou vláčnosťou, rýchlou prípravou a chuťou, ktorá pripomenie tradičné koláče z detstva.

Jablká, piškóty a puding: Nenáročná kombinácia s úžasným výsledkom

Základom tohto nepečeného koláča sú úplne bežné suroviny – detské alebo cukrárske piškóty, jablká, vanilkový puding a trocha škorice. Práve v tejto jednoduchosti sa skrýva čaro receptu. Koláčik je ľahký, svieži a nenáročný na prípravu – nepotrebujete rúru, stačí vám len hrniec, forma a trochu trpezlivosti pri chladení.

Možno sa vám nepečené zákusky zdajú príliš jednoduché a nehodné pozornosti, no opak je pravdou. Ich výhodou je nielen rýchlosť, ale aj to, že po odležaní v chladničke získajú ideálnu konzistenciu a výborne sa podávajú vychladené. Zatiaľ čo maslové krémy môžu v lete pôsobiť ťažko a mastne, pudingové plnky s ovocím alebo jogurtom sú svieže a ľahké.

Ako spracovať letné jablká chutne a netradične?

Tento dezert je ideálny na využitie letných jabĺk, ktoré sú šťavnaté a plné chuti. Rovnako však môžete siahnuť aj po starších, menej vzhľadných jablkách z minulého roka – ich nevzhľad v tomto koláči nik nezaregistruje. Stačí ich nastrúhať, povariť a dochutiť štipkou škorice, trochou citrónovej kôry a kvapkou rumu či hrsťou hrozienok. Vznikne tak voňavá jablková plnka, ktorá sa krásne spojí s piškótami.

Pokiaľ máte po ruke práve čerstvé sezónne jablká, nemusíte ich už nijako vylepšovať – ich chuť vynikne aj v základnej verzii receptu.

Postup prípravy krok za krokom

Čo budete potrebovať:

  • 1 kg jabĺk

  • 6 lyžíc kryštálového cukru (môžete prispôsobiť sladkosti jabĺk)

  • 1 lyžica mletej škorice

  • Šťava a kôra z ½ citróna

  • 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku

  • 400 ml studenej vody

  • Piškóty (detské guľaté alebo cukrárske dlhé)

Ako na to:

  1. Pripravte si formu – ideálne tortovú formu s odnímateľným okrajom. Spodok vyložte papierom na pečenie a obložte ho vrstvou piškót. Ak chcete, môžete piškóty poukladať aj po bokoch formy.

  2. Jablková plnka – jablká nastrúhajte nahrubo (so šupkou alebo bez, podľa preferencie) a dajte variť spolu s cukrom, citrónovou šťavou, kôrou a škoricou. Krátko povarte, kým zmäknú a pustia šťavu.

  3. Pudingová zmes – v studenej vode rozmiešajte pudingové prášky. Keď jablká začnú bublať, za stáleho miešania vlejte pudingovú zmes a niekoľko minút povarte, kým zmes zhustne. Potom ju nechajte trochu vychladnúť.

  4. Vrstvenie – do formy kladiete striedavo vrstvu piškót a vrstvu jablkovej hmoty. Odporúčajú sa aspoň dve, ideálne tri vrstvy. Vrchná vrstva by mala byť jablková a dobre uhladená stierkou.

  5. Záverečná úprava – po vychladnutí môžete koláč ozdobiť vyšľahanou šľahačkou. Potrite ňou celý povrch aj boky koláča a na záver posypte jemne cez sitko mletou škoricou.

  6. Chladenie – nechajte koláč stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Po dôkladnom vychladení sa krásne krája a drží tvar.

Tipy na vylepšenie:

  • Do jablkovej zmesi môžete pridať aj nasekané vlašské orechy alebo hrozienka namočené v rume.

  • Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte do pudingu namiesto vody jablkový džús.

  • Pre slávnostnejší vzhľad ozdobte koláč aj čerstvými plátkami jabĺk alebo lístkami mäty.

Záver
Tento nepečený jablkový zákusok je ideálnou voľbou na teplé letné dni. Je ľahký, osviežujúci, jednoduchý na prípravu a vďaka jablkám aj sezónny. Skvele sa hodí na rodinné oslavy, grilovačky či len tak ku káve na terase. A čo je najlepšie – zvládne ho pripraviť aj začiatočník.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.