Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Nepečená jablková pochúťka so škoricou: Retro dezert z letnej úrody, ktorý si zamilujete

Nepečená jablková torta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nepečená jablková torta Foto: depositphotos.com
reklama:

Leto je ideálnym obdobím na rýchle, svieže a najmä nepečené dezerty, ktoré nielen výborne chutia, ale aj príjemne osviežia počas horúcich dní. Ak hľadáte spôsob, ako chutne zužitkovať prvé dozrievajúce jablká zo záhrady, nepečený piškótový koláč s jablkami a pudingom je tou správnou voľbou. Tento jednoduchý dezert vás prekvapí svojou vláčnosťou, rýchlou prípravou a chuťou, ktorá pripomenie tradičné koláče z detstva.

Jablká, piškóty a puding: Nenáročná kombinácia s úžasným výsledkom

Základom tohto nepečeného koláča sú úplne bežné suroviny – detské alebo cukrárske piškóty, jablká, vanilkový puding a trocha škorice. Práve v tejto jednoduchosti sa skrýva čaro receptu. Koláčik je ľahký, svieži a nenáročný na prípravu – nepotrebujete rúru, stačí vám len hrniec, forma a trochu trpezlivosti pri chladení.

Možno sa vám nepečené zákusky zdajú príliš jednoduché a nehodné pozornosti, no opak je pravdou. Ich výhodou je nielen rýchlosť, ale aj to, že po odležaní v chladničke získajú ideálnu konzistenciu a výborne sa podávajú vychladené. Zatiaľ čo maslové krémy môžu v lete pôsobiť ťažko a mastne, pudingové plnky s ovocím alebo jogurtom sú svieže a ľahké.

Ako spracovať letné jablká chutne a netradične?

Tento dezert je ideálny na využitie letných jabĺk, ktoré sú šťavnaté a plné chuti. Rovnako však môžete siahnuť aj po starších, menej vzhľadných jablkách z minulého roka – ich nevzhľad v tomto koláči nik nezaregistruje. Stačí ich nastrúhať, povariť a dochutiť štipkou škorice, trochou citrónovej kôry a kvapkou rumu či hrsťou hrozienok. Vznikne tak voňavá jablková plnka, ktorá sa krásne spojí s piškótami.

Pokiaľ máte po ruke práve čerstvé sezónne jablká, nemusíte ich už nijako vylepšovať – ich chuť vynikne aj v základnej verzii receptu.

Postup prípravy krok za krokom

Čo budete potrebovať:

  • 1 kg jabĺk

  • 6 lyžíc kryštálového cukru (môžete prispôsobiť sladkosti jabĺk)

  • 1 lyžica mletej škorice

  • Šťava a kôra z ½ citróna

  • 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku

  • 400 ml studenej vody

  • Piškóty (detské guľaté alebo cukrárske dlhé)

Ako na to:

  1. Pripravte si formu – ideálne tortovú formu s odnímateľným okrajom. Spodok vyložte papierom na pečenie a obložte ho vrstvou piškót. Ak chcete, môžete piškóty poukladať aj po bokoch formy.

  2. Jablková plnka – jablká nastrúhajte nahrubo (so šupkou alebo bez, podľa preferencie) a dajte variť spolu s cukrom, citrónovou šťavou, kôrou a škoricou. Krátko povarte, kým zmäknú a pustia šťavu.

  3. Pudingová zmes – v studenej vode rozmiešajte pudingové prášky. Keď jablká začnú bublať, za stáleho miešania vlejte pudingovú zmes a niekoľko minút povarte, kým zmes zhustne. Potom ju nechajte trochu vychladnúť.

  4. Vrstvenie – do formy kladiete striedavo vrstvu piškót a vrstvu jablkovej hmoty. Odporúčajú sa aspoň dve, ideálne tri vrstvy. Vrchná vrstva by mala byť jablková a dobre uhladená stierkou.

  5. Záverečná úprava – po vychladnutí môžete koláč ozdobiť vyšľahanou šľahačkou. Potrite ňou celý povrch aj boky koláča a na záver posypte jemne cez sitko mletou škoricou.

  6. Chladenie – nechajte koláč stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Po dôkladnom vychladení sa krásne krája a drží tvar.

Tipy na vylepšenie:

  • Do jablkovej zmesi môžete pridať aj nasekané vlašské orechy alebo hrozienka namočené v rume.

  • Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte do pudingu namiesto vody jablkový džús.

  • Pre slávnostnejší vzhľad ozdobte koláč aj čerstvými plátkami jabĺk alebo lístkami mäty.

Záver
Tento nepečený jablkový zákusok je ideálnou voľbou na teplé letné dni. Je ľahký, osviežujúci, jednoduchý na prípravu a vďaka jablkám aj sezónny. Skvele sa hodí na rodinné oslavy, grilovačky či len tak ku káve na terase. A čo je najlepšie – zvládne ho pripraviť aj začiatočník.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.