Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nepečené medovníkové guľky: sladká rýchlovka, ktorá zachutí celej rodine

Nepečené medovníkové guľky: sladká rýchlovka, ktorá zachutí celej rodine
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nepečené medovníkové guľky: sladká rýchlovka, ktorá zachutí celej rodine Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak patríte medzi tých, ktorí si v predvianočnom zhone radi ušetria trochu času, medovníkové guľky sú perfektným riešením.

Ide o obmenu obľúbeného medovníka, no bez pečenia a bez zdĺhavého čakania. Za pár minút máte hotovú voňavú maškrtu, ktorá krásne doplní sviatočné koláče.

Ako sa medovník dostal do našich kuchýň

Medovník má korene vo východoeurópskych krajinách, kde bol med kedysi jedným z najpoužívanejších sladidiel. Cenil sa pre svoju chuť aj dlhú trvanlivosť, a preto nebolo prekvapením, že sa stal základom mnohých dezertov.

V 19. storočí sa dokonca objavoval na stole ruskej cárskej rodiny, čo prispelo k jeho rastúcej popularite. Postupom rokov sa rozšíril do ďalších častí Európy – vrátane Česka a Slovenska – až sa stal stálicou v ponuke cukrární aj obchodov.

Jednoduchá alternatíva k tradičnému medovníku

Výhodou medovníkových guliek je najmä to, že nepotrebujú zrieť ani prepiecť žiadne pláty. Základ tvorí zmes rozdrvených sušienok alebo doma upečených plátov, medu, masla a prípadne smotany. Výsledkom je hmota, ktorá sa ľahko tvaruje a s ktorou si poradí aj menej skúsený domáci cukrár.

Recept je navyše veľmi prispôsobiteľný – množstvá či typ surovín môžete meniť podľa toho, čo máte doma alebo akú chuť preferujete.

Obmeny pre každý vianočný stôl

Fantázii sa pri tomto dezerte medze neklamú. Ak chcete chuť posunúť zimným smerom, pridajte škoricu alebo trochu rumovej esencie. Pre zaujímavejšiu textúru je možné do hmoty primiešať nadrobno nasekané orechy, kúsky sušeného ovocia či miniatúrne čokoládové lupienky.

Keď máte cesto hotové, nasleduje posledná fáza – obaľovanie. Guľky môžete vyvaľkať v rozdrvených sušienkach, kakae, kokose alebo v mletých orechoch. Každý spôsob dodá výsledku inú chuť aj vzhľad, a tak si môžete pripraviť aj niekoľko variant naraz.

Suroviny na prípravu

Na pláty:

  • 400 g hladkej múky
  • lyžička perníkového korenia
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 135 g medu
  • 60 g masla
  • 100 g vlašských orechov

Na guľky:

  • 1 konzerva karamelového salka
  • 250 g zmäknutého masla

Ako postupovať

  1. Najskôr si pripravte cesto na pláty.
    Múku zmiešajte s korením, sódou a cukrom.
  2. Pridajte vajcia, med, maslo a mleté orechy a vypracujte cesto.
  3. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si dva plechy vystlané papierom na pečenie.
  4. Cesto rozdeľte na polovice a každú z nich rozvaľkajte na veľkosť plechu. Pečte približne 15–16 minút.
  5. Pláty nechajte úplne vychladnúť.
  6. Upečené pláty rozmixujte.
    Časť si odložte – použijete ju na obaľovanie.
  7. Do rozmixovaného základu zapracujte karamelové salko a maslo.
    Vznikne hustá, poddajná hmota.
  8. Z nej tvarujte malé guľky a obaľujte ich v odloženej zmesi.
  9. Nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.