- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Nepečené mušličky s krémom: jednoduché cukrovinky ako z profesionálnej cukrárne
Nepečené mušličky s krémom: jednoduché cukrovinky ako z profesionálnej cukrárne
Ak máte radi nepečené cukrovinky, tieto jemné mušličky si vás okamžite získajú. Vyzerajú elegantne, sú snehobiele, krehké a naplnené lahodným krémom, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Hoci pôsobia luxusne a slávnostne, ich príprava nie je zložitá a zvládne ju aj menej skúsený domáci cukrár.
Mušličky sú ideálnou voľbou na Vianoce, rodinné oslavy aj ako efektné pohostenie ku káve. Veľkou výhodou je, že ide o nepečené cukrovinky, takže nepotrebujete rúru. Stačí vám trochu času, trpezlivosti, formičky (rovnaké ako na oriešky či medvedie labky) a mixér, ktorý výrazne uľahčí prípravu krému.
Čo budete potrebovať na nepečené mušličky
Tieto cukrovinky sú podobne jednoduché ako obľúbené kokosové guľky s krémom, no vzhľadom pôsobia omnoho slávnostnejšie a nápaditejšie. Vďaka detailom vyzerajú ako z vitríny cukrárne.
Suroviny na mušličkové „telo“:
-
175 g sušeného polotučného mlieka
-
100 g práškového cukru
-
140 g masla izbovej teploty
-
40 g strúhaného kokosu
-
1 lyžica citrónovej šťavy
(môžete použiť aj limetkovú alebo pomarančovú)
Na dokončenie:
-
práškový cukor na obaľovanie
-
biela čokoládová poleva
-
malé papierové košíčky
-
cukrové perličky na ozdobu
Na detailoch záleží – pri sladkostiach to platí dvojnásobne.
Príprava mušličiek krok za krokom
Do väčšej misy nasypte sušené mlieko, práškový cukor a kokos. Pridajte zmäknuté maslo a zalejte citrónovou šťavou. Rukou všetko dôkladne spracujte, kým nevznikne kompaktná a hladká hmota, ktorá sa nelepí ani nerozpadáva.
Z pripravenej zmesi tvarujte malé guľôčky približne veľkosti desaťcentovej mince. Každú guľôčku jemne obaľte v práškovom cukre – vďaka tomu sa hmota nebude lepiť na formičky a pôjde ľahko vyklopiť. Pred tvarovaním však prebytočný cukor zľahka straste.
Guľôčku vtlačte do formičky v tvare mušličky, opatrne ju vyklopte a hotové polovice ukladajte na papier na pečenie alebo iný nepriľnavý povrch. Takto pripravené mušličky nechajte schnúť ideálne do nasledujúceho dňa, aby spevneli a dobre držali tvar.
Jemný krém, ktorý robí z mušličiek výnimočné cukrovinky
Na krém budete potrebovať:
-
50 g práškového cukru
-
1 žĺtok
-
30 g hladkej múky
-
250 g mlieka
-
170 g masla
Najskôr v miske zmiešajte mlieko, žĺtok, cukor a múku. Túto zmes varte vo vodnom kúpeli, kým nezhustne na hladkú kašovitú hmotu. Potom ju odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
V druhej mise vyšľahajte maslo do peny a po častiach k nemu zašľahávajte vychladnutý základ. Výsledkom by mal byť hladký, jemný a nadýchaný krém, ktorý sa ľahko nanáša a dobre drží tvar.
Spájanie mušličiek a finálne zdobenie
Krémom naplňte jednu polovicu mušličky a druhú len jemne priložte. Mušličky neuzatvárajte úplne – konce by mali zostať mierne pootvorené, aby bol krém viditeľný.
Bielu čokoládovú polevu rozpustite a opačný koniec mušličky do nej krátko namočte. Hneď ju vložte do papierového košíčka. Poleva mušličky jemne spojí, dodá im elegantný vzhľad a pomôže ich udržať stabilne na mieste.
Na záver vložte do krému cukrovú perličku. Hotové cukrovinky nechajte stuhnúť a odležať, aby sa chute krásne prepojili.
Tipy, ako mušličky ešte viac ozvláštniť
Ak chcete, aby boli tieto nepečené cukrovinky ešte zaujímavejšie, môžete:
-
pripraviť tmavý čokoládový krém,
-
pridať do krému kvapku rumu alebo obľúbenej tresti,
-
jemne ho zafarbiť potravinárskym farbivom pre perleťový efekt.
Výsledkom budú mušličky, ktoré nielen skvele chutia, ale aj nádherne vyzerajú.
Nepečené mušličky sú dôkazom, že aj z jednoduchých surovín možno vytvoriť cukrovinky, ktoré pôsobia luxusne a chutia výnimočne. Ideálne pre každého, kto chce očariť bez zbytočného stresu v kuchyni.
