- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Nepečené ovsené guličky bez cukru a múky
Nepečené ovsené guličky bez cukru a múky
Pár kúskov cukroviniek vašu líniu určite nenaruší, ale dobrôt sa nemusíte vzdávať, ani ak si chcete (alebo musíte) strážiť, čo jete. Stačí skombinovať niekoľko málo kvalitných surovín a nepečené pečivo bez lepku a rafinovaného cukru je na svete.
Ingrediencie pre:
25 guličiek
Na guličky (pre celiakov dajte bezlepkové vločky)
200 g ovsených vločiek
100 g kešu krému
100 g 100% jablčného sirupu
1 štipka soli
1 lyžička vanilkového extraktu
Na obalenie alebo zafarbenie
1 balenie lyofilizovaného ovocia
A potom, že cukrovinky nemôžu byť zdravé! Tieto krásne ovsené guličky sú plné vitamínov a môžu si ich dopriať aj bezlepkáči a ľudia s intoleranciou laktózy.
Postup
01.
Vločky (klasické ovsené alebo bezlepkové) po častiach rozmixujte a prepracujte s kešu či iným orieškovým krémom, jablčným sirupom alebo iným sladidlom (100% jablkový sirup má sviežu chuť po jablkách), vanilkou a štipkou morskej soli.
02.
Ak by bola zmes príliš drolivá, pridajte ešte trochu krému, sirupu alebo aj vody a rukami potom tvorte malé guličky.
03.
Lyofilizované (mrazom sušené) ovocie rozmixujte alebo nadrťte, nenechávajte ho však dlho takto stáť, aby nenavlhlo, a guličky v ňom obaľujte. Druhá možnosť je ovocie zapracovať priamo do hmoty. Tretinu guličiek môžete obaliť v jahodách, tretinu v marhuliach a zvyšok môžete premiešať s čučoriedkami, oba spôsoby fungujú bezchybne, jednoduchší je ten druhý.
04.
Uchovávajte v dobre uzavretej dóze v chlade a spotrebujte do dvoch týždňov.
Zdroj: www.prozeny.cz