Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nepodceňujte mrkvovú vňať! 5 dôvodov, prečo ju nevyhadzovať

Nepodceňujte mrkvovú vňať! 5 dôvodov, prečo ju nevyhadzovať
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nepodceňujte mrkvovú vňať! 5 dôvodov, prečo ju nevyhadzovať Foto: depositphotos.com
reklama:

Mnohí ľudia pri čistení mrkvy automaticky vyhadzujú jej vňať, hoci ide o cennú a výživnú súčasť tejto zeleniny. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prospievajú zdraviu. Navyše má príjemnú, mierne korenistú chuť, ktorá obohatí rôzne jedlá.

Namiesto jej zbytočného vyhadzovania ju môžete využiť v kuchyni alebo na iné praktické účely.

Prečo sa oplatí zachovať vňať z mrkvy?

Hoci sa často považuje za odpad, mrkvová vňať je plná živín – nájdete v nej vitamíny A, C a K, minerály ako vápnik a draslík a cenné antioxidanty, ktoré podporujú imunitu a celkové zdravie. Chuťovo pripomína petržlen či koriander, vďaka čomu sa skvele hodí do rôznych jedál.

Ako mrkvovú vňať využiť?

Ak ju nechcete použiť priamo v jedle, stále existuje niekoľko spôsobov, ako ju prakticky zužitkovať. Môžete ju pridať do kompostu, kde prispeje k rozkladu organického materiálu, alebo ju použiť ako prírodnú dekoráciu do kvetinových aranžmánov.

 Domáce pesto – Vňať stačí rozmixovať s olivovým olejom, cesnakom, orieškami a štipkou soli. Výsledkom je aromatická nátierka, ktorá skvelo chutí s cestovinami či pečivom.

 Ochutené maslo – Nasekanú vňať zmiešajte s maslom, cesnakom a trochou soli. Vznikne lahodná bylinková pomazánka vhodná na chlieb aj na grilované jedlá.

 Vylepšenie vývarov – Pridaním do polievky alebo mäsového vývaru získate intenzívnejšiu chuť a viac prospešných látok.

 Zdravé obohatenie šalátov a nátierok – Mrkvová vňať môže nahradiť bežné bylinky v čerstvých šalátoch alebo domácich nátierkach.

 Vitamínová bomba do smoothie – Ak obľubujete zdravé nápoje, pridajte pár lístkov mrkvovej vňate do smoothie alebo čerstvej šťavy. Pomôže obohatiť nápoj o ďalšie živiny.

Záver: Vňať patrí na tanier, nie do koša!

Hoci je často prehliadaná, mrkvová vňať môže byť skvelým doplnkom do kuchyne aj domácnosti. Stačí trochu kreativity a premení sa na chutnú súčasť jedál alebo prírodný doplnok do kompostu či pre domáce zvieratá. Namiesto zbytočného plytvania ju skúste začleniť do svojej stravy a využiť jej zdravotné benefity naplno.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.