Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Nepodceňujte mrkvovú vňať! 5 dôvodov, prečo ju nevyhadzovať

Nepodceňujte mrkvovú vňať! 5 dôvodov, prečo ju nevyhadzovať
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nepodceňujte mrkvovú vňať! 5 dôvodov, prečo ju nevyhadzovať Foto: depositphotos.com
reklama:

Mnohí ľudia pri čistení mrkvy automaticky vyhadzujú jej vňať, hoci ide o cennú a výživnú súčasť tejto zeleniny. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prospievajú zdraviu. Navyše má príjemnú, mierne korenistú chuť, ktorá obohatí rôzne jedlá.

Namiesto jej zbytočného vyhadzovania ju môžete využiť v kuchyni alebo na iné praktické účely.

Prečo sa oplatí zachovať vňať z mrkvy?

Hoci sa často považuje za odpad, mrkvová vňať je plná živín – nájdete v nej vitamíny A, C a K, minerály ako vápnik a draslík a cenné antioxidanty, ktoré podporujú imunitu a celkové zdravie. Chuťovo pripomína petržlen či koriander, vďaka čomu sa skvele hodí do rôznych jedál.

Ako mrkvovú vňať využiť?

Ak ju nechcete použiť priamo v jedle, stále existuje niekoľko spôsobov, ako ju prakticky zužitkovať. Môžete ju pridať do kompostu, kde prispeje k rozkladu organického materiálu, alebo ju použiť ako prírodnú dekoráciu do kvetinových aranžmánov.

 Domáce pesto – Vňať stačí rozmixovať s olivovým olejom, cesnakom, orieškami a štipkou soli. Výsledkom je aromatická nátierka, ktorá skvelo chutí s cestovinami či pečivom.

 Ochutené maslo – Nasekanú vňať zmiešajte s maslom, cesnakom a trochou soli. Vznikne lahodná bylinková pomazánka vhodná na chlieb aj na grilované jedlá.

 Vylepšenie vývarov – Pridaním do polievky alebo mäsového vývaru získate intenzívnejšiu chuť a viac prospešných látok.

 Zdravé obohatenie šalátov a nátierok – Mrkvová vňať môže nahradiť bežné bylinky v čerstvých šalátoch alebo domácich nátierkach.

 Vitamínová bomba do smoothie – Ak obľubujete zdravé nápoje, pridajte pár lístkov mrkvovej vňate do smoothie alebo čerstvej šťavy. Pomôže obohatiť nápoj o ďalšie živiny.

Záver: Vňať patrí na tanier, nie do koša!

Hoci je často prehliadaná, mrkvová vňať môže byť skvelým doplnkom do kuchyne aj domácnosti. Stačí trochu kreativity a premení sa na chutnú súčasť jedál alebo prírodný doplnok do kompostu či pre domáce zvieratá. Namiesto zbytočného plytvania ju skúste začleniť do svojej stravy a využiť jej zdravotné benefity naplno.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.