Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Nepriľnavý povrch na panviciach: chemická hrozba, o ktorej treba vedieť

povrch na panviciach: chemická hrozba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
povrch na panviciach: chemická hrozba Foto: František Stacho
reklama:

Teflon, známy tiež ako polytetrafluóretylén, bol objavený 6. apríla 1938 americkým chemikom Royom Plunkettom úplnou náhodou, keď sa pokúšal vytvoriť netoxické chladivo pre mrazničky. Dnes nám tento materiál pomáha v kuchyni, ale jeho pôvodné využitie bolo úplne odlišné – dokonca sa podieľal na vývoji atómovej bomby v 40. rokoch minulého storočia. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam si našiel miesto v rôznych odvetviach priemyslu, od elektrotechniky až po automobilový priemysel. Dokonca bol súčasťou astronautských skafandrov, ktoré sa v roku 1969 dostali až na Mesiac.

Vstup teflónu do kuchyne

Prvú panvicu s teflónovým povrchom vytvoril v roku 1954 francúzsky inžinier Marc Grégoire, ktorý prišiel na tento nápad vďaka svojej manželke Colette. Ich inovácia vyústila do vzniku spoločnosti Tefal v roku 1956. Do USA sa teflónové panvice dostali o niekoľko rokov neskôr, konkrétne v roku 1961, vďaka talianskemu imigrantovi Marionovi Trozzolovi.

Čo robí teflón takým výnimočným?

Teflon má výbornú odolnosť voči extrémnym teplotám, od -70 °C až po 327 °C, a jeho povrchové vlastnosti sú veľmi užitočné – je nepřilnavý, odpudzuje vodu, slúži ako elektroizolant a odoláva rôznym chemikáliám. Tieto vlastnosti ho predurčujú nielen pre použitie v kuchyni, ale aj v laboratóriách či v strojárstve a dokonca pri výrobe nepremokavého oblečenia. V kuchyni je však najväčším lákadlom jeho schopnosť zabrániť pripekaniu jedla.

Nebezpečenstvo prehriatia teflónu

Bezpečnosť teflónu závisí od spôsobu jeho používania. Ak sa povrch panvice zohrieva na teplotu vyššiu ako 260 °C, začína uvoľňovať toxické plyny a škodlivé chemické látky, vrátane karcinogénov. Tieto výpary, ak sú vdýchnuté počas dlhšieho času (viac ako štyri hodiny), môžu spôsobiť zdravotné problémy známe ako „teflónová chrípka“, resp. horúčka z polymerových výparov. Príznaky zahŕňajú zimnicu, horúčku, bolesti hlavy a svalov, a prejavia sa po 4 až 10 hodinách od expozície, pričom odoznejú v priebehu 12 až 48 hodín.

Ako používať teflónové panvice bezpečne?

  • Vyhýbajte sa zohrievaniu prázdnej panvice – bez prítomnosti tuku sa môže veľmi rýchlo prehriať na nebezpečnú teplotu.
  • Pri varení voľte skôr stredné až nízke teploty, vysoké teploty môžu byť riskantné.
  • Dôležitá je aj správna ventilácia – pri varení otvorte okná alebo zapnite ventilátor, aby sa znížilo riziko vdýchnutia akýchkoľvek výparov.
  • Ak začne teflónový povrch pánve praskať alebo sa odlupovať, neodkladajte výmenu riadu. Poškodený teflón môže byť zdrojom nežiaducich látok, ktoré sa môžu uvoľňovať do jedla.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.