Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Netradičné zdravé vianočné pečivo: Jeho hlavnou zložkou je strukovina. Napriek tomu je lahodné

Netradičné zdravé vianočné pečivo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Netradičné zdravé vianočné pečivo: Jeho hlavnou zložkou je strukovina. Napriek tomu je lahodné Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Vianočné pečivo nemusí byť len z múky, cukru a masla, môže byť aj zdravé. Skúste variant pripravený zo strukovín. Sú nielen plné bielkovín a vlákniny, ale aj chutné a ľahko sa spracovávajú.

Vianoce sú sviatky, kedy si radi doprajeme niečo dobré. Neznamená to však, že musíme jesť len nezdravé sladkosti. Ak patríte medzi priaznivcov zdravej stravy, môžeme si aj na Vianoce pripraviť vianočné pečivo, ktoré je zároveň nielen chutné, ale aj nutrične hodnotné. Jednou z možností je využiť strukoviny, sú totiž skvelým zdrojom bielkovín a vlákniny, ktoré sú pre naše telo značne dôležité. Strukoviny sú navyše lacné a ľahko dostupné.

Ako pripraviť nepečené cícerové, repové a mandľové guličky sa pozrite v tomto YouTube videu na kanále Prázdny tanier:

Zdravé recepty, ktoré zvládne aj začiatočník

Okrem toho, že môžete na Vianoce, teda v čase, keď sa to „ťažkými“ a horšie stráviteľnými pokrmami doslova len hemží, nahradiť niečím zdravším, je možné dokonca využiť aj recepty, ktoré zvládnu aj neskúsené gazdiné a zaobídu sa bez zdĺhavého pečenia. Skúste to tento rok z tak ospevovaného a zdravého cíceru.

Čokoládové cícerové guličky

Najprv na miernom ohni v panvici rozohrejte 125 g masla a pridajte 200 g bio cícerovej múky. Stále zmes po dobu 10 minút premiešavajte, aby sa nepripálila. Akonáhle je múka ľahko opražená, hrniec odstavte a pridajte 40 ml mlieka v izbovej teplote, 4 čajové lyžičky bio medu, štipku jedlej sódy a 4 čajové lyžičky vanilkového extraktu. Jednotlivé ingrediencie potom riadne zapracujte pomocou ručného šľahača. Nakoniec prisypte ¾ hrnčeka nasekanej čokolády a nechajte asi hodinu a pol odpočinúť.

Tvorte guličky a obaľujte

Potom nezostáva než z pripravenej zmesi tvarovať guličky. Akonáhle ich budete mať všetky hotové, vložte ich do chladničky. Medzitým si pripravte vodný kúpeľ a rozpustite si čokoládu na varenie, v ktorej budete guličky namáčať. Môžete ich tiež posypať ešte škoricou, kakaom, alebo ozdobiť nasekanými orieškami. Pred servírovaním ich uchovávajte na chladnom mieste.

Cícerové perníčky

Z cíceru možno tiež veľmi ľahko pripraviť veľmi chutné perníčky, ktoré sú skvelou alternatívou tých klasických. Navyše obsahujú zdravú vlákninu a chutia skvele! Najprv si uvarte 250 g cíceru domäkka a následne ju zmiešajte so 100 g cukru, 100 g medu, 1 celým surovým vajíčkom, 100 g hladkej múky a 1 lyžičkou škorice, 1/2 lyžičkou klinčeka a rovnakým množstvom. Pozor – čerstvý zázvor má prenikavú chuť, preto jeho množstvo voľte vždy individuálne. Všetky ingrediencie riadne spracujte, aby sa vzájomne prepojili, potom cesto vyvaľkajte a vykrajujte perníčky podľa zvolených tvarov a podľa ponuky vašich formičiek. Nakoniec ich vložte na pekáč vopred vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10 minút.

Zdroje: www.novinky.cz, www.denisakolonicna.cz, www.martina-jandova.cz, www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.