- Mňamky-Recepty.sk
 - Články
 - inšpirácie
 - Netypický džem z uhoriek: Lahodná dobrota, ktorú si zamilujete
 
Netypický džem z uhoriek: Lahodná dobrota, ktorú si zamilujete
          Džemy zo sladkého ovocia sú bežnou súčasťou našich špajzí, no čo takto vyskúšať niečo menej tradičné? Uhorkový džem možno znie netradične, no jeho osviežujúca chuť a originálne využitie vás príjemne prekvapia. Navyše, keď je sezóna uhoriek v plnom prúde, je ideálny čas využiť ich aj inak ako len na šalát či do nálevu.
Ak patríte medzi milovníkov uhoriek, tento netradičný džem vám určite zachutí. Skvelo ladí s pečivom a výborne dopĺňa aj chuť grilovaného mäsa.
Svieži a jemne pikantný uhorkový džem – jednoduchý recept
Uhorkový džem v sebe spája nevšednú kombináciu – ľahkosť uhoriek, štipku citrusovej sviežosti a jemne pálivý dotyk zázvoru. Výsledkom je nátierka, ktorá sa hodí nielen na raňajky, ale aj ako zaujímavý doplnok k letným jedlám.
Ingrediencie na približne 4 menšie poháre:
-  
3 väčšie šalátové uhorky (cca 750 gramov),
 -  
želírovací cukor podľa návodu,
 -  
šťava z polovice citróna,
 -  
1 čajová lyžička soli,
 -  
1 čajová lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru.
 
Postup prípravy:
-  
Uhorky poriadne umyte. Ak vám prekáža ich šupka, môžete ju odstrániť.
 -  
Nastrúhajte ich nahrubo a vložte do hrnca.
 -  
Pridajte želírovací cukor, nastrúhaný zázvor a soľ. Dobre premiešajte.
 -  
Nechajte zmes odstáť aspoň dve hodiny, aby uhorky pustili šťavu a premiešali sa s ostatnými surovinami.
 -  
Po odležaní prilejte citrónovú šťavu a priveďte k varu. Varíme približne 5 minút.
 -  
Horúcu zmes nalejte do čistých, horúcou vodou vypláchnutých pohárov. Ihneď uzatvorte a otočte hore dnom, kým nevychladnú.
 
Tento nevšedný džem sa môže stať ozdobou vašich letných grilovačiek alebo milým darčekom pre niekoho, kto rád skúša nové chute. Nechajte sa inšpirovať a obohaťte svoju kuchyňu o netradičný, no prekvapivo chutný kúsok!
