Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Neviete, čo so starým chlebom? Vyskúšajte tieto voňavé a chrumkavé placky, ktoré si zamilujete

Neviete, čo so starým chlebom? Vyskúšajte tieto voňavé a chrumkavé placky, ktoré si zamilujete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Neviete, čo so starým chlebom? Vyskúšajte tieto voňavé a chrumkavé placky, ktoré si zamilujete Foto: depositphotos.com
reklama:

Zostal vám doma tvrdší chlieb a nechce sa vám robiť klasické hrianky? Namiesto toho ho premeňte na chutné placky, ktoré nielen výborne zasýtia, ale navyše zužitkujete surovinu, ktorá by inak možno skončila v koši. Ide o jednoduchý recept, ktorý zvládnete za pár minút – a výsledok vás príjemne prekvapí.

Keď už chlieb nie je mäkký, ale ešte stále dobrý

Nie je žiadnym tajomstvom, že pečivo má len krátku životnosť. Aj pri najlepšom plánovaní sa občas stane, že v chlebníku ostane niekoľko krajcov, ktoré už nie sú lákavo mäkké. Plesnivý chlieb samozrejme nepatrí nikam inam než do odpadu, ale ak je len trochu oschnutý, dá sa z neho vytvoriť skutočne skvelá večera alebo sýta desiata.

Základom sú rozmočené kúsky chleba, ktoré premiešate s bežnými kuchynskými surovinami. Vďaka kombinácii vajíčka, cibule, cesnaku, múky a korenín vznikne lahodné cesto. A ak doma nájdete aj škvarky, máte vyhraté – dodajú plackám extra chuť a šťavnatosť.

Na čo si dať pozor, aby boli placky dokonalé

  • Chlieb musí byť síce suchší, no nesmie byť pokazený. Odporúča sa odstrániť kôrku, aby bola štruktúra placky jemnejšia.

  • Tvarujte menšie placky – budú sa lepšie vyprážať a získajú lákavú kôrku.

  • Cesto sa vypráža na horúcom tuku, ideálne na bravčovej masti, čo plackám dodá nezameniteľnú vôňu a chuť.

  • Po vysmažení ich nechajte chvíľu „odpočinúť“ na papierovej utierke – zbavia sa tak prebytočného tuku.

Skvele chutia samy o sebe, no nič nepokazíte, ak ich podáte s kyslou smotanou, bylinkovým dipom alebo čerstvým šalátom.

Recept na sýte placky zo zvyšného chleba (3 porcie)

Ingrediencie:

  • 4 krajce staršieho chleba

  • 1 vajce

  • 1 menšia cibuľa

  • 4 až 5 strúčikov cesnaku

  • približne 3 PL hladkej múky

  • 2 PL sušenej opečenej cibule (alebo čerstvá, osmažená)

  • hrsť škvarkov

  • soľ, čierne korenie, rasca, majoránka

  • trochu vývaru, vody alebo mlieka na namočenie chleba

  • bravčová masť na vyprážanie

Postup:

  1. Chlieb nalámte na kúsky a zalejte trochou vývaru, vody alebo mlieka. Tekutina by mala byť len po okraj chleba – nechceme z neho kašu, len aby zmäkol.

  2. Po pár minútach zlejte prebytočnú tekutinu a pridajte vajce, prelisovaný cesnak, nakrájanú cibuľu, múku, opečenú (alebo sušenú) cibuľku, nadrobno nasekané škvarky a všetko ochuťte korením podľa chuti.

  3. Všetko spolu premiešajte – výsledkom má byť hustejšia hmota, ktorú možno lyžicou tvarovať.

  4. Na panvici rozpáľte masť, naberajte kôpky cesta a jemne ich utlačte do tvaru placky. Smažte z oboch strán, kým nebudú mať zlatistý a chrumkavý povrch.

  5. Hotové kúsky nechajte odkvapkať na papierovej utierke.

Tieto placky sú dôkazom, že aj zdanlivo nepoužiteľný chlieb môže poslúžiť ako základ pre výborné jedlo. Navyše ide o výborný spôsob, ako šetriť potravinami aj peňaženkou – a to sa dnes hodí viac než kedykoľvek predtým.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.