- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Niekoľko praktických rád pri pečení múčnikov
Niekoľko praktických rád pri pečení múčnikov
reklama:
- Múku prášok do pečiva, práškový cukor či kakao pred použitím preosejeme.Suroviny budú vzdušnejšie a zbavíme sa aj prípadných nečistôt.
- Ak do cesta pridávame aj prášok do pečiva, vždy ho pridávame do sypkých surovín, nikdy nie do tekutiny.
- Sneh z bielkov dobre vyšľaháme, keď do nich pridáme štipku soli alebo citrónovej šťavy.Nádoba musí byť dokonale čistá, bez akejkoľvek mastnoty.Sneh spevníme zašľahaním cukru.
- Žĺtky od bielkov oddelíme ľahšie , keď sú vajcia studené. Žĺtky pri šľahaní zväčšia objem, ak nim pridáme lyžicu vlažnej vody.
- Cestá nakyprené bielkovým snehom nelejeme na plech či do formy z výšky, aby nestratili našľahaný vzduch.
- Plech na pečenie, tortové či bábovkové formy je najvhodnejšie vymastiť stuženým tukom, pretože sa najmenej pripaľuje.Vysypeme ich hrubou alebo polohrubou múkou, jemnou strúhankou či kokosom.Najpraktickejšie je však použiť papier na pečenie , ktorým plech alebo formu vyložíme.
- Pri pečení ciest s práškom do pečiva, či s vyšľahaným snehom z bielkov zo začiatku pečenia zásadne rúru neotvárame.Cesto by kleslo.To isté platí aj pri pečení odpaľovaného cesta.
- Ak rúra zhora pripaľuje, prikryjeme cesto alobalom.Ak priveľmi pripaľuje odspodu, podložíme plech ešte jedným plechom.
reklama: