Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nikdy nepridávajte túto surovinu do guláša. Veľa Slovákov to robí a je to katastrofa

Guláš
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Guláš Foto: František Stacho
reklama:

Guláš patrí medzi najznámejšie jedlá slovenskej kuchyne. Pochádza z Maďarska, no už dlhé roky je obľúbenou súčasťou našich stolov a každý má svoj vlastný, overený recept. Avšak existuje jedna prísada, ktorú by ste do guláša určite nemali pridávať, hoci mnohí Slováci ju doň stále dávajú.

Kľúč k lahodnému gulášu

Dobrý guláš stojí na kvalitnom hovädzom mäse, veľkom množstve cibule, paprike a ďalších koreninách. Tradičné recepty zahŕňajú aj paradajkový pretlak alebo čerstvé paradajky, ktoré dodajú pokrmu vyváženú kyslosť a hlbokú chuť. Dôležitým prvkom prípravy je pomalé a trpezlivé dusenie, ktoré umožní všetkým chutiam sa spojiť a vytvoriť dokonalý výsledok.

Čo nikdy nedávať do guláša

Podľa odborníkov na slovenskú kuchyňu by ste do guláša nemali nikdy pridávať múku na zahustenie. Hoci je tento spôsob bežný v mnohých domácnostiach, môže pokaziť chuť a štruktúru jedla. Múka zmení konzistenciu a urobí guláš ťažkým a lepkavým, čo nie je v súlade s pôvodným spôsobom prípravy tohto tradičného pokrmu.

Prečo je múka tak populárna

Mnoho Slovákov sa stále prikláňa k pridávaniu múky kvôli tomu, že ide o jednoduchý a rýchly spôsob, ako získať hustejšiu omáčku. Tento zvyk má korene v minulosti, keď sa múka bežne používala na zahusťovanie takmer všetkých jedál. Okrem toho je múka lacná a vždy po ruke, čo z nej robí praktické riešenie.

Ako správne zahustiť a dochutiť guláš

Aby ste dosiahli lahodnú chuť a vhodnú hustotu guláša, je lepšie zahusťovať prirodzene, bez múky. Pomalé varenie a postupné odparovanie tekutiny umožnia, aby sa guláš sám zahustil. Veľké množstvo cibule, ktorá sa rozvarí, dodá jedlu tú správnu konzistenciu. Môžete tiež skúsiť pridať nastrúhaný zemiak alebo kvalitný paradajkový pretlak, ktorý zaručí dostatočnú hustotu a zároveň obohatí chuť.

Tipy od profesionálov

Profesionálni kuchári radia, aby ste sa zamerali na kvalitu použitých surovín a korenín. Základom je paprika, rasca, majoránka a cesnak – tieto ingrediencie dodajú gulášu autentický charakter. Nemenej dôležitým krokom je dlhé a pomalé varenie, ktoré umožní, aby sa všetky chute spojili a mäso zostalo jemné a šťavnaté.

Guláš si zaslúži pozornosť a kvalitné suroviny. Vyhnite sa lacným trikom s múkou a radšej dajte prednosť trpezlivosti a osvedčeným postupom. Vaše chuťové poháriky vám budú vďačné a výsledkom bude guláš, ktorý bude nielen chutný, ale aj autentický, plný bohatej chuti a príjemnej arómy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.