- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- O prospešnosti brokolice
O prospešnosti brokolice
Brokolica je jedným kultivarov kapusty. Vyšľachtená bola najskôr na Cypre, a to ešte v predantických dobách. Vyzerá to, že v sebe spojila všetky prospešné vlastnosti svojich kapustových príbuzných. Možno, že nie je zázračná, ale vášmu zdraviu môže len prospieť. Kto si chce udržať štíhlu líniu a podporiť svoje zdravie, nemusí váhať. Obsahom cenných bielkovín predbehla brokolicu špargľa aj špenát. Spomaľuje proces starnutia, je prevenciou rakoviny, vitamínov C a A má viac ako citrusy alebo mrkva. Avšak tým zoznam jej predností zďaleka nekončí.
Zaujímavé fakty o brokolici:
1. Naozaj to nie je vtip – 10 Dg brokolica má iba 34 kalórií. Okrem nízkej kaloričnosti je pre fanúšikov štíhle línie a dokonalej pleti prínosná svojim pôsobením proti celulitíde. Optimálny obsah draslíka pomáha odvádzaniu tekutín z tkanív a meď posilňuje ochabnutú pokožku problémových partií. Vláknina optimalizuje činnosť čreva, pomáha odvádzaniu balastných látok, odstraňuje zápchu, je prevenciou tráviacich ťažkostí, bráni prejedaniu a pomáha udržiavať optimálnu hladinu krvného cukru.
2. Ako všetci zástupcovia čeľade kapustovitých, tiež brokolica pomáha prirodzenou cestou obmedziť mastné kyseliny. Patrí k najúčinnejším prírodným antisklerotickým potravinám. Vysoký obsah rozpustnej vlákniny umožňuje znižovanie „zlého“ cholesterolu.
3. Americko-kanadská štúdia z roku 2007, vykonaná na 1300 mužoch, o ktorej informoval časopis Journal of the National Cancer Institute, dokazuje účinnosť brokolice v prevencii nádorového ochorenia prostaty. Vedúca tímu Victoria Kirschová k výsledkom štúdie vyhlásila: „Je faktom, že muži, ktorí jedia veľa hlúbovej zeleniny, bývajú zdravší ako ostatní.“ Už predchádzajúce štúdie naznačovali spojenie medzi konzumáciou zeleniny a rizikom rakoviny prostaty. Žiadna sa ale nesústredila na zhubnú formu tejto choroby. Keď sa na ňu vedci zamerali, ukázalo sa, že riziko klesá s tým, koľko pacienti konzumovali brokolice a tiež karfiolu. Už jedna porcia brokolice týždenne znamenala, že riziko ochorenia bolo o 45 percent nižšie.
4. Článok v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry z roku 2008 poukazuje na biochemické skúšky vykonávané na univerzite štátu Connectitut, ktoré odhalili pozoruhodné zmeny v srdcovom svale. Vedci dospeli k záveru, že brokolica vyvolala v organizme vyššiu produkciu proteínu tioredoxínu, ktorý chráni bunky srdcového svalu.
5. Okrem spomínaných vitamínov C a A obsahuje brokolica vitamíny E, B1, B2, kyselinu listovú (B9) a z minerálnych látok predovšetkým draslík, vápnik, fosfor a síru.
6. Brokolica obsahuje veľké množstvo chlorofylu, ktorého štruktúra je veľmi blízka štruktúre krvného farbiva hemoglobínu. Chlorofyl zvyšuje schopnosť tela hemoglobín produkovať. Pretože hemoglobín uskutočňuje prenos kyslíka, ovplyvňuje chlorofyl regeneráciu organizmu a spomaľuje proces starnutia. Uplatňuje sa tiež pri tvorbe krvi, zlepšuje jej prenosnú kyslíkovú kapacitu a zlepšuje metabolizmus organizmu. Už od pradávna boli zelené časti rastlín využívané na svoje liečebné účinky. Chlorofyl má totiž výrazný vplyv na hojenie rán, vrátane popálenín. Znižuje aj svrbenie a bolestivosť postihnutého miesta. V organizme pôsobí silne protizápalovo.
7. Je potrebné počítať s tým, že drvivá väčšina predností u tejto zeleniny zmizne tepelnou úpravou. Utrpia napokon aj jej chuťové a tiež estetické vlastnosti. Najčastejšie sa preto odporúča konzumovať brokolicu surovú alebo ju upravovať na pare po dobu asi piatich minút.
Konzumácia tejto zeleniny má aj svoje riziká. Kto užíva lieky na riedenie krvi, nemal by ju jesť vo väčšom množstve, pretože by mohla zosilniť ich účinok. Konzumácia viac ako dvoch hrnčekov brokolice denne môže tiež zvýšiť riziko tvorby obličkových kameňov.
Zdroj: www.prokondici.cz