Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Objavte mizunu: výnimočnú zeleninu s korenistou iskrou a dávkou zdravia

Objavte mizunu: výnimočnú zeleninu s korenistou iskrou a dávkou zdravia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Objavte mizunu: výnimočnú zeleninu s korenistou iskrou a dávkou zdravia Foto: depositphotos.com
reklama:

Popri módnych výživových trendoch a „superpotravinách“, ktoré prichádzajú a odchádzajú, sa niekedy strácajú v úzadí tie, ktoré majú skutočný potenciál. Jednou z takýchto nenápadných, no o to hodnotnejších rastlín je mizuna – zelený listový poklad s pôvodom v Ázii, ktorý by rozhodne nemal chýbať vo vašej kuchyni.

Zelený zázrak z Japonska

Mizuna, rastlina botanicky známa ako Brassica rapa var. nipposinica, má za sebou stáročnú históriu pestovania v Japonsku, kde sa teší obľube pre svoju chuť aj odolnosť. Patrí do rovnakej čeľade ako kapusta či brokolica a jej lístky na prvý pohľad zaujmú jemným, zubatým okrajom a tmavozelenou farbou.

Chuť mizuny je svieža, mierne pikantná a ľahko pripomína rukolu – no zároveň je menej štipľavá, a preto vhodná aj pre tých, ktorým rukola nevyhovuje. Vďaka tejto chuti dokáže ozvláštniť množstvo jedál – od šalátov po teplé jedlá.

Aj keď bola kedysi doménou japonských záhrad, dnes sa mizuna pestuje po celom svete. Aj u nás sa dá nájsť v ekologickej kvalite – často na trhoch s lokálnymi produktmi alebo v obchodoch zameraných na zdravú výživu.

Prečo by ste si ju mali obľúbiť?

Táto nenápadná listová zelenina ponúka pôsobivý výživový profil. Je výborným zdrojom vitamínu C, A a K, ktoré sú kľúčové pre obranyschopnosť organizmu, pevnosť kostí a zdravie pokožky. Okrem toho obsahuje vápnik, železo a cenné antioxidanty. Tieto látky podporujú regeneráciu, chránia bunky pred poškodením a spomaľujú procesy starnutia.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny a minimálnemu množstvu kalórií sa hodí do diétnych plánov aj bežného stravovania. Pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a podporuje zdravé trávenie.

Mizuna je tak ideálna pre ľudí, ktorí hľadajú prirodzené spôsoby, ako si vylepšiť životosprávu – či už žijú vegánsky, BOSORKA príchuť do jedálriánsky, alebo jednoducho chcú jesť rozmanitejšie.

Zaujímavosťou je, že už dávne ázijské tradície považovali mizunu za potravinu, ktorá má liečivý potenciál. Dnes to potvrdzujú aj moderné štúdie, ktoré skúmajú látky v brukvovitej zelenine – najmä glukozinoláty, známe svojimi protinádorovými účinkami.

Pestovanie mizuny zvládne každý

Ak radi pestujete doma bylinky alebo zeleninu, mizuna je vďačnou voľbou. Nepotrebuje veľa priestoru, rastie rýchlo a nevadí jej ani mierne chladné počasie. Prvé lístky môžete zbierať už zhruba po mesiaci od výsevu.

Dobre sa jej darí v záhradke aj v kvetináči na balkóne. Existuje niekoľko odrôd s rôzne tvarovanými listami – od jemných až po výrazne zúbkované – no výživovo sú si veľmi podobné.

Ako ju pripraviť?

Mizuna je skutočne univerzálna ingrediencia. Výborne chutí surová, najmä v šalátoch – dobre si rozumie s citrusovým ovocím, avokádom, pečenou zeleninou či syrmi. Môžete ju použiť ako náhradu za ľadový šalát do sendvičov alebo wrapov, kde dodá jedlu zaujímavý „šmrnc“.

Zvláda však aj tepelné spracovanie. Stačí ju krátko orestovať na panvici s cesnakom a sezamovým olejom, pridať do ázijských polievok ako ramen alebo miso, prípadne ju vmiešať do zeleninovej zmesi ako rýchlu prílohu.

Tip do kuchyne: Mizunový šalát s pečenou tekvicou a granátovým jablkom

  • Čerstvé listy mizuny

  • 200 g pečenej tekvice (napr. hokkaidó)

  • Jadrá z polovice granátového jablka

  • Kozí syr podľa chuti

  • Citrónová šťava, olivový olej, soľ a korenie

Na panvici alebo v rúre upečte na kocky nakrájanú tekvicu. V mise zmiešajte mizunu s pečenou tekvicou, rozdrobeným kozím syrom a granátovými jadierkami. Dochutíte jednoduchou zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy. Ideálne ako ľahký obed plný chuti, farieb a výživy.

Zelenina budúcnosti?

Mizuna dokonale zapadá do filozofie ekologického a zodpovedného stravovania. Je nenáročná, lokálne pestovateľná a jej využitie je takmer bezodpadové. Ak si ju vypestujete sami, máte istotu, že konzumujete čisto prírodný produkt bez chémie.

Je to zelenina, ktorá prepája tradíciu s moderným prístupom k zdraviu. Prináša do kuchyne nielen nutričnú hodnotu, ale aj chuťový zážitok. Ak hľadáte niečo nové, no zároveň jednoduché a prirodzené, mizuna je výbornou voľbou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.