Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Obložené chlebíčky: Český poklad, ktorý dobyl svet – a nechýba na žiadnej oslave

Obložený chlebíček - lahodná chuť s mnohými variáciami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Obložený chlebíček - lahodná chuť s mnohými variáciami Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektoré kulinárske poklady vznikli priamo v srdci Čiech – a medzi ne bez pochýb patria obložené chlebíčky. Táto pôvodne česká špecialita si už viac ako sto rokov získava obdiv nielen doma, ale aj u zahraničných turistov, ktorí ju považujú za typickú miestnu raritu. Ako však vyzerá ten pravý, klasický chlebíček, bez ktorého by nebolo Vianoce ani Silvester kompletné?

Chlebíčky – symbol sviatkov a osláv

S koncom decembra prichádza obdobie, keď sa v každej domácnosti rozvonia kuchyňa práve prípravou chlebíčkov. Či už ide o vianočné pohostenie, silvestrovské posedenie alebo novoročné ráno, obložené chlebíčky nikdy nesklamú. Hovorí sa dokonca, že tie najlepšie chutia práve na druhý deň – keď sa chute prepoja a všetko krásne rozleží.

Nie je preto divu, že mnohé rodiny pripravujú hneď niekoľko druhov, pretože zmiznú z taniera rýchlejšie, než sa stihne uvariť káva. Obľúbené sú nielen pre svoju pestrosť a kombinácie chutí, ale aj pre svoj elegantný vzhľad – na sviatočnom stole pôsobia vždy slávnostne a lákavo.

Česká rarita, ktorá sa stala legendou

Obložený chlebíček je studené jedlo, ktoré sa pripravuje z nakrájanej veky (dlhého bieleho pečiva) a dopĺňa sa množstvom ingrediencií. Základ sa väčšinou potrie maslom alebo nátierkou – napríklad syrovou či vajíčkovou – a na ňu sa vrství to najlepšie, čo kuchyňa ponúka. Bežne sa používajú údeniny, šunky, rôzne druhy syrov, vajíčka, zelenina, ale aj plátky ovocia na ozdobu.

Na väčších spoločenských akciách sa pripravujú aj menšie varianty, tzv. kanapky – drobné chlebíčky alebo „koktejlové jednohubky“, ktoré sa dajú jesť jedným sústom.

Kto vymyslel obložený chlebíček?

História tohto slávneho pokrmu siaha až na začiatok 20. storočia. Práve vtedy prišiel pražský lahôdkár Jan Paukert s nápadom vytvoriť originálnu, chutnú a estetickú pochúťku – obložený chlebíček. Svoj vynález predával v legendárnom lahôdkárstve Paukert Deli na Národnej triede, kam pravidelne chodievali herci z Národného divadla aj známe osobnosti kultúrneho života.

Medzi obdivovateľmi Paukertových chlebíčkov bol napríklad herec Hugo Haas či dokonca prezident Tomáš Garrigue Masaryk. A ako vyzeral ten úplne prvý chlebíček? Základ tvoril zemiakový šalát, na ktorom spočíval plátok pražskej šunky a ementálu, kúsky vajíčka natvrdo, štvrť rajčiny a niekoľko koliesok uhorského salámu.

Tradičná lahôdka, ktorá nikdy neomrzí

Aj po viac než sto rokoch zostávajú chlebíčky neoddeliteľnou súčasťou každej oslavy – od narodenín až po svadby. Ich variácií existuje nespočetne veľa, no ten pravý český chlebíček by mal mať základ v podobe zemiakového šalátu.

Ak chcete staviť na klasiku, pripravte si univerzálny domáci šalát podľa tradičného receptu. Vďaka nemu budú vaše chlebíčky nielen chutné, ale aj krásne držať tvar.

Recept na univerzálny šalát pre obložené chlebíčky

Tento recept vystačí približne na 60 chlebíčkov.

Suroviny:

  • 100 g mrkvy

  • 100 g petržlenu

  • 100 g zeleru

  • 800 g zemiakov

  • 250 g kyslých uhoriek (zbavených šťavy)

  • 500 g šunkového salámu alebo kvalitnej šunky

  • 400 g majonézy (domácej alebo kvalitnej kupovanej)

  • 150 g sterilizovaného hrášku

  • soľ, čierne korenie, 1 lyžička plnotučnej horčice

  • 1 lyžička práškového cukru

  • podľa chuti 2 lyžičky worcesterskej omáčky

Postup:

  1. Mrkvu, petržlen a zeler uvarte v osolenej vode domäkka.

  2. Zvlášť si uvarte zemiaky v šupke, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nastrúhajte nahrubo.

  3. Rovnako nahrubo nastrúhajte uvarenú koreňovú zeleninu a všetko spolu premiešajte.

  4. Pridajte nadrobno nakrájané kyslé uhorky a šunkový salám (alebo šunku).

  5. Osoľte, pridajte hrášok, korenie, horčicu, cukor a worcester.

  6. Nakoniec všetko spojte s majonézou a dôkladne premiešajte.

Výsledný šalát by mal mať jemnú, ale výraznú chuť – ideálnu na natieranie veky.

Tip na dokonalé servírovanie

Natretý chlebíček ozdobte plátkom šunky, vajíčkom, syrom a kúskom rajčiny či uhorky. Krásne pôsobí aj malé množstvo pažítky alebo petržlenovej vňate. Dôležité je, aby jednotlivé vrstvy ladili nielen chuťovo, ale aj farebne – pretože aj oči jedia ako prvé.

Obložené chlebíčky sú jednoducho nesmrteľná klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy. Spájajú tradíciu, chuť a spomienky – a hoci sa dnes pripravujú v desiatkach moderných variácií, tie najlepšie stále vychádzajú z pôvodného receptu Jana Paukerta.

Na Silvestra, narodeniny či rodinné oslavy – jeden tanier týchto malých zázrakov nikdy nestačí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.