Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Obľúbená pomazánka, ktorá sa vracia na výslnie: Kedysi zabudnutá, dnes opäť populárna

Čajovka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čajovka Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď máte doma oslavu alebo očakávate väčšiu návštevu, pomazánky sú ideálnou voľbou na rýchle a chutné pohostenie. Dnes je tu však jedna, ktorá bola dlhšie prehliadaná, no opäť si získava srdcia milovníkov tradičných jedál. Pozrime sa na jej recept.

Pomazánky sú jednoduché na prípravu, ich suroviny sú dostupné a rýchlo nimi nasýtite všetkých hostí. V poslednom čase sa ale dostáva do pozornosti starý recept na chlebovú pomazánku, ktorá bola dlhé roky zabudnutá – legendárna čajovka. Tu je postup, ako si ju pripraviť doma.

Čajovka: Tradičný recept, ktorý vyžaduje trpezlivosť

Hoci príprava tejto pomazánky nie je rýchla, výsledok určite stojí za to. Na začiatok budete potrebovať 1,5 kg bravčového pleca a 1,5 kg bravčového boku. Mäso musí byť čisté, bez kostí, chrupaviek a zvyškov tuku.

Najprv nakrájajte mäso na menšie kocky (približne 5 cm) a uložte ho do chladničky na 24 hodín. Na druhý deň ho osolte, pridajte 1 gram nakladacej soli, 3 gramy mletého bieleho korenia, 1 gram sladkej papriky a prelisovaný cesnak. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte a nechajte odležať ďalších 24 hodín.

Po dvoch dňoch môžete mäso pomlieť na jemnú hmotu. Ak chcete dosiahnuť ešte jemnejšiu konzistenciu, odporúčame mäso vyšľahať v mixéri, aby získalo krémovú štruktúru. Pri mletí dávajte pozor, aby sa mäso príliš nezohrialo.

Následne pripravte menšie šúľky, každý s hmotnosťou približne 100 až 120 gramov. Každý kúsok pevne zaviažte dvojitým uzlom a vytvorte očko, aby sa dal zavesiť.

Údenie: Kľúč k dokonalej chuti

Na tretí deň sa začína proces údenia. Čajovky úďte po dobu dvoch dní v hustej pare z tvrdého dreva, pri teplote okolo 12 až 14 stupňov. Po ukončení údenia ich nechajte odpočívať v chladničke, kde vydržia čerstvé a pripravené na servírovanie.

Aj keď sa tento recept môže zdať časovo náročný, výsledná chuť stojí za všetku námahu. Ak hľadáte niečo, čím očaríte svojich hostí, táto tradičná pomazánka je ideálnou voľbou.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.