Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Od vývaru k orechom: Tu je 7 potravín, z ktorých získate kolagén a budete fit

Tu je 7 potravín, z ktorých získate kolagén a budete fit
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Od vývaru k orechom: Tu je 7 potravín, z ktorých získate kolagén a budete fit Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Prečo je kolagén taký dôležitý? Má vplyv nielen na mladistvý vzhľad pleti, ale predovšetkým je nevyhnutný pre kĺby, šľachy a svaly. Doplniť ho môžete vo forme suplementu, alebo si pravidelne dopriať tieto bežne dostupné potraviny.

Kolagén pôsobí v našom tele ako spojivo. Je nevyhnutný pre fungovanie kĺbov, chrupaviek, šliach, ovplyvňuje aj zdravie kostí, zubov, vlasov, nechtov a v neposlednom rade je zodpovedný za pružnosť a mladistvý vzhľad pokožky. Jedná sa o vo vode nerozpustnú bielkovinu, ktorá sa delí na rôzne typy, ktoré sa líšia štruktúrou aj funkciou.

Ako pripraviť dokonalý vývar, ktorý je doslova kolagénovou bombou? Pozrite sa na video:

Naše telo si kolagén vie vyrobiť samo, ale iba v obmedzenom množstve. S pribúdajúcim vekom navyše táto schopnosť slabne – a to už okolo 30. roku. Vplyv na jeho produkciu má aj stres, fajčenie alebo znečistené prostredie. V posledných rokoch rastie ponuka najrôznejších kolagénových doplnkov, ale pomôcť si môžeme aj vhodným zložením jedálnička. V ňom by sa mali pravidelne objavovať potraviny, ktoré kolagén obsahujú, aj tie, ktoré podporujú jeho produkciu a ovplyvňujú jeho kvalitu. Aké sú to?

1) Poctivý vývar

Najlepším zdrojom kolagénu je poctivý, dlho ťahaný vývar z mäsových kostí, chrupaviek aj kože. Dobrú službu vám urobí aj aspik .

2) Hovädzia glejka

Každý, kto niekedy varil hovädziu glejku, dobre vie, že obsahuje „glehovité“ časti, ktoré sa po tepelnej úprave menia na želatínu – a to je práve cenný kolagén.

3) Tučné ryby a morské plody

Rybí tuk je výborným zdrojom kolagénu, ktorý prospieva pleti, vlasom aj kĺbom, okrem toho má mnoho ďalších pozitívnych účinkov na zdravie. Doprajte si preto pravidelne lososa, makrelu, šproty, úhora alebo sardinky.

4) Želatína

Želatína sa vyrába z masových kostí a šliach, a kolagén je tak jej základným stavebným prvkom.

5) Vaječné bielky

Čo do obsahu kolagénu vajcia nijako zázračné nie sú, ale bielky významne podporujú jeho prirodzenú tvorbu.

6) Vitamín C

Potraviny bohaté na vitamín C podporujú tvorbu kolagénu a sú nevyhnutné aj na jeho vstrebávanie. Skvelým zdrojom je kapusta, brokolica, kaleráb, paprika, ružičkový kel, citrusy a bobuľovité ovocie.

7) Orechy a semienka

Živiny a oleje obsiahnuté v orechoch a semienkach majú tiež vplyv na produkciu kolagénu aj jeho vstrebávanie. Výborné sú najmä kešu orechy a ľanové semienka.

Prečo je kolagén dôležitý?

Zlepšuje kvalitu zdravia a vzhľad pokožky, vlasov a nechtov
Podporuje zdravie a správnu funkciu svalov a kĺbov
Ovplyvňuje pružnosť ciev
Obnovuje, upokojuje a posilňuje črevnú výstelku

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.