Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Okrem klasických hrianok existuje množstvo kreatívnych spôsobov, ako využiť starý chlieb. Poznáte ich?

Okrem klasických hrianok existuje množstvo kreatívnych spôsobov, ako využiť starý chlieb. Poznáte ich?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Okrem klasických hrianok existuje množstvo kreatívnych spôsobov, ako využiť starý chlieb. Poznáte ich? Foto: www.freepik.com
reklama:

Niekedy sa stane, že chlieb, ktorý máte doma, stvrdne do takej miery, že s ním môžete krájať drevo. Je vám ľúto ho vyhodiť, pretože potravinami predsa nemá zmysel plytvať? Okrem klasických hrianok existuje množstvo kreatívnych spôsobov, ako ho využiť. Inšpirujte sa našimi tipmi!

Chlieb: Neodmysliteľný spoločník

Pšeničný, ražný, toastový, so semienkami alebo orechmi – chlieb je pre mnohých základom stravy. Ak si bez neho nevieme predstaviť jedálniček, určite sa občas stane, že vám nejaký kúsok ostane. Možno ste zabudli na niekoľko krajcov v košíku, niekto odmietol zapečený kúsok, alebo ste ho jednoducho zakúpili príliš veľa a on stvrdol.

Ak ste chlieb uložili do chlebníka, obaleného v utierke a bol vyrobený z tradičného kvásku, máte dobrú šancu ho zachrániť. Ak však ide o rozmrazený polotovar alebo najlacnejší typ, ktorý ste nechali niekoľko dní v igelitke, je lepšie ho vyhodiť. Zelené škvrny plesne sú jasným signálom, že jeho čas sa naplnil. Poradíme vám aj, ako vybrať správny chlieb a ako sa oň starať.

Strúhanka a jej možnosti

Na prípravu rezňov sa tradične využíva strúhanka z bieleho pečiva. Strúhanku z tvrdého chleba (najlepšie ju pripraviť v mixéri, na strúhadle to ide ťažko) môžete použiť na zahusťovanie gulášov či tmavých omáčok, a dokonca pridá aj hĺbku chuti do kulajdy. Keď zmiešate mletý chlieb s vajíčkom a pridáte sušenú majoránku a cesnak, vznikne chutná BOSORKA príchuť do jedálriánska alternatíva k pečeňovým knedličkám.

Na panvici alebo v rúre

Hrianky síce nie sú ničím prekvapivým, ale čo tak plátky chleba obaliť vo vajíčku? Namiesto toho, aby to bolo len núdzové jedlo, premeníte ich na francúzske toasty. Znie to lákavo, však? Sladká verzia sa skvele doplní o orechovú pomazánku a banány alebo džem, pikantnejšiu variantu zas o salámu a zeleninu.

Nazývať to karbonátkami je možno trochu prehnané, ale ak namiesto mletého mäsa použijete namočenú strúhanku, môžete recept obohatiť škvarkami alebo chorizom a vytiahnuť z rúry voňavé kusy ideálne na namáčanie do rôznych dipov.

A opäť hrianky, tentoraz v mini verzii a s nádychom zdravej kuchyne – pripravte si krutóny do zásoby. Na masle (ideálne prepuštenom ghí) opražte malé kúsky dvoch plátkov chleba, a potom pridajte hrsť tekvicových a slnečnicových semienok. Opekajte do zlato-hnedej farby a následne hojne posoľte. Po vychladnutí ich uložte do sáčku a dajte do mrazničky. Pri príprave rýchlej večere so smotanovou tekvicovou alebo karfiolovou polievkou to veľmi oceníte.

Talianske kulinárske čarovanie

Taliani z chudobnejších regiónov majú skvelé nápady na využitie starého chleba. „Parmezán chudobných“ je zmesou opečených drobkov svetlého chleba, ochutených bylinkami a pokapaných olivovým olejom. Tento jednoduchý a cenovo dostupný mix je vynikajúci na posypanie cestovín alebo rýb.

Bruschetta, toskánsky pokrm, je vlastne jednoduchá hrianka z nesoleného chleba pokvapkaným olivovým olejom, s rajčinami a cesnakom. Šalát panzanella, obľúbený nielen u Talianov, sa pripravuje z nakrájaných rajčín, červenej cibule a zelených prísad ako bazalka alebo rukola. Pokvapkajte olivovým olejom a octom, osoľte a okoreňte. Kým rajčiny pustenú šťavu, ogrilujte alebo opražte kúsky chleba pokvapkané olivovým olejom. Všetko zmiešajte a podávajte ihneď. Prvé sústa budú chrumkavé, neskoršie trochu menej, ale vždy chutné. Dobrú chuť!

Ďalším skvostom z Toskánska je klasická chlebová polievka ribollita, bohatá na zeleninu a posypaná parmezánom.

Zaujímavé tipy a triky

Ak si doma pripravujete vlastný chlieb (napríklad podľa receptu na cibuľovú variantu), skúste použiť suché plátky na kvasenie nového cesta. Je to prastará technika, ktorá sa dnes znovu dostáva do povedomia. Niektorí experimentátori sa pokúšali vytvoriť chlebovú zmrzlinu, avšak ide o tak neobvyklý recept, že nie je nutné sa po ňom pátrať. A ak naozaj neviete, čo so starým chlebom, môžete ho ponúknuť susedom s domácimi zvieratami alebo zvieratám v lese.

Ako ešte zachrániť chlieb

Ak sa predsa len snažíte chlieb zachrániť a nechcete ho hneď poslať na panvicu, skúste ho najprv trochu navlhčiť. Pod tečúcou vodou jemne prepláchnite bochník alebo krajce, aby boli rovnomerne vlhké. Takto pripravený chlieb vložte na plech do predhriatej rúry na 175 °C, pričom na dno umiestnite pekáč s vodou. Pečte približne desať minút, v závislosti od veľkosti kusu, ktorý ohrievate.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.