- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Oranžová nálada: 10 mrkvových šalátov
Oranžová nálada: 10 mrkvových šalátov
Je ťažké povedať, kto a ako prvýkrát začal pestovať mrkvu, ale produkt sa používal už v staroveku. Je pravda, že boli použité iba semená a listy. Oveľa neskôr vyskúšali koreňovú zeleninu. Zaujímavé je, že starodávna zelenina mala úplne inú farbu – fialovú. Svoj charakteristický oranžový odtieň získala až v 17. storočí.
V súčasnosti sa situácia úplne zmenila. Mrkvové „vrchy“ sa prakticky nepoužívajú, zatiaľ čo „korene“ sa nachádzajú v každej kuchyni.
Môžete s nimi variť jedlá každý deň. Odporúčame začať s mrkvovými šalátmi. V tomto článku nájdete 10 receptov na farebné maškrty.
Kapustovo mrkvový šalát
Toto občerstvenie sa nazýva „metla“, pretože surová zelenina vymetá z čriev odpad a toxíny, zbaví ho nečistôt a dodá silnú dávku energie.
Môžete použiť akúkoľvek kapustu: bielu, červenú alebo zmes. Vyskúšajte rôzne možnosti.
Na dresing sa hodí voňavý rastlinný olej , domáca majonéza alebo hustá biela omáčka bez vajec. Tento mrkvový šalát však môžeme podávať aj s kyslou smotanou.
Ingrediencie:
Základné:
- kapusta – 400 g
- mrkva – 1 ks.
- cukor – štipka
- soľ – štipka
Zálievka:
- rastlinný olej – 150 ml
- mlieko – 75 ml
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- horčica – 1 lyžička.
- soľ – štipka
Spôsob varenia:
- Kapustu nakrájajte nadrobno, pridajte cukor a soľ, pričom ju premiešame rukami. Kapusta by mala pustiť šťavu a zmäknúť. Prebytočnú tekutinu je lepšie vyliať.
- Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s kapustou.
- Na zálievku zmiešajte rastlinný olej a mlieko vo vysokom úzkom pohári. Nástavec ponorného mixéra umiestnite na dno nádoby a začnite mixovať bez zdvíhania zariadenia. Zmes by mala zhustnúť, stať sa svetlou a homogénnou.
- Do omáčky pridáme horčicu, citrónovú šťavu a soľ a opäť vyšľaháme.
- Šalát prelejte a podávajte.
Kórejský mrkvový šalát
Kórejská mrkva nie je o nič menej zdravá ako čerstvá, najmä ak ju pripravíte doma. Recept zvládne aj začínajúci kuchár. Šalát odporúčame doplniť sklenenými rezancami a paprikou.
Šalát je pikantný, takže sa dokonale hodí do každodennej stravy aj do sviatočného menu.
Ingrediencie:
Základné:
- sklenené rezance – 100 g
- paprika – 1 ks.
- rastlinný olej – 2 lyžice
- čierny sezam – 1 lyžička.
Kórejská mrkva :
- mrkva – 3 ks.
- rafinovaný rastlinný olej – 50 ml
- ocot 9% – 1 polievková lyžica
- cukor – 1 polievková lyžica
- cesnak – 2 strúčiky
- koriander – 0,5 lyžičky.
- soľ – 0,5 lyžičky.
- chilli podľa chuti
Spôsob varenia:
- Mrkvu nastrúhajte pomocou špeciálneho strúhadla na kórejskú mrkvu. Pomôže vám získať krásne dlhé hranolky.
- Mrkvu posypeme cukrom a soľou, premiešame a necháme 5 minút zľahka marinovať.
- Pridáme ocot, nasekaný cesnak, chilli, nemiešame. Korenie by malo zostať navrchu.
- V malom hrnci zohrejte rastlinný olej . Hneď ako sa na povrchu objavia prvé bublinky, odstráňte olej z ohňa a prelejte ním mrkvu. Premiešame a necháme 5-7 minút postáť.
- Rezance zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút odstáť. Potom tekutinu sceďte a podľa potreby jemne nasekajte.
- Papriku nakrájame na tenké prúžky.
- Zmiešajte všetky ingrediencie – kórejskú mrkvu, rezance a pásiky papriky.
- Šalát ochutíme zvyšným rastlinným olejom, posypeme čiernym sezamom a podávame.
Mrkvovo pórový šalát
Šalát z mrkvy, póru a jabĺk môže na prvý pohľad pôsobiť exoticky, pravdepodobne pre kombináciu horkého a sladkého.
Ale v skutočnosti je veľmi chutný – vyskúšajte a presvedčte sa sami!
Ingrediencie:
Základné:
- mrkva – 2 ks.
- pór – 1 ks.
- jablko – 1 ks.
Na prelievanie:
- olivový olej – 2 lyžice
- balzamikový ocot – 1 polievková lyžica
- med – 0,5 lyžičky.
- mleté čierne korenie – štipka
Spôsob varenia:
- Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, jablko nakrájame na pásiky, polovicu póru na kolieska a zelenú časť na tenké pierka.
- Na zálievku zmiešame olivový olej s balzamikovým octom, medom a korením.
- Spojte všetko v jednej miske, prelejte šalát a podávajte.
Recept na šalát z mrkvy a tekvice
Mrkva je takmer z 90% zložená z vody, takže pochúťky z sú neskutočne šťavnaté a chrumkavé. Vyskúšajte kombináciu s tekvicou, jablkom a hrozienkami. Kyslé a sladké akcenty robia chuť jedla bohatou a kompletnou. Tieto jednoduché šaláty zo surovej mrkvy si môžete pripraviť každý deň.
Ingrediencie:
Základné:
- tekvica – 150 g
- mrkva – 1 ks.
- jablko – 1 ks.
- hrozienka – 50 g
- mäta – 2-3 vetvičky
- mletá škorica – štipka
Na prelievanie:
- med – 1,5 lyžičky.
- olivový olej – 1 lyžička.
- citrónová šťava – 0,5 lyžičky.
Spôsob prípravy:
- Hrozienka zalejte vriacou vodou a nechajte 3-4 minúty odstáť. Tekutinu sceďte a hrozienka zľahka vytlačte.
- Nastrúhajte mrkvu a tekvicu pomocou kórejského strúhadla na mrkvu.
- Nakrájajte jablko na prúžky a spojte všetky pripravené ingrediencie.
- Do šalátu pridáme tekutý med, olivový olej, citrónovú šťavu a štipku škorice, dobre premiešame.
- Jedlo ozdobíme lístkami mäty a podávame.
Šalát s kórejskou mrkvou a kuracím mäsom
Ak chcete niečo uspokojivejšie, pripravte si túto pochúťku. Šalát sa môže sa podávať teplý alebo studený. Vyskúšajte rôzne verzie kuracieho šalátu s mrkvou. Ako základ sú vhodné údené, varené alebo pečené kuracie prsia. Každá ingrediencia sa v pokrme prejaví inak.
Ingrediencie:
Základné:
- kuracie prsia – 300 g
- Čínska kapusta – 300 g
- čerstvá uhorka – 1 ks.
- jogurt – 2 lyžice
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica
Kórejská mrkva:
- mrkva – 2 ks.
- rafinovaný rastlinný olej – 25 ml
- jablčný ocot – 1 polievková lyžica
- cesnak – 2 strúčiky
- cukor – 0,5 lyžice
- soľ – 0,5 lyžičky.
- paprika – 0,5 lyžičky.
- mletý koriander – ¼ lyžičky.
- Mrkvu nastrúhajte na špeciálnom strúhadle. Pridajte soľ a cukor, zľahka premiešajte a nechajte 10 minút postáť.
- Do zmesi pridáme jablčný ocot, nasekaný cesnak, papriku a koriander. Nemiešajte.
- Zahrejte rastlinný olej, kým sa nevytvoria prvé bubliny a nalejte ho na mrkvu. Všetko dobre premiešajte a nechajte 5-7 minút.
- Pripravte kuracie prsia akýmkoľvek spôsobom .
- Nakrájajte čínsku kapustu a čerstvú uhorku.
- V hlbokej miske zmiešajte všetky ingrediencie: domácu kórejskú mrkvu, pripravené kuracie filé a nakrájanú čínsku kapustu a čerstvú uhorku.
- Jogurt zmiešame s citrónovou šťavou a jedlo okoreníme. Šalát s kórejskou mrkvou a kuracím mäsom je pripravený. Dobrú chuť!
Šalát z repy a mrkvy
Mrkva, repa, vlašské orechy, syr – to je jeden z najlepších receptov na mrkvový šalát. Nezabúdajte, že surová koreňová zelenina má priaznivý vplyv na ďasná a zubnú sklovinu, preto ju určite zaraďte do svojho každodenného jedálnička.
Ingrediencie:
Základné:
- mrkva – 2 ks.
- repa (cvikla) – 2 ks.
- feta – 100 g
- vlašské orechy – 40 g
Na prelievanie:
- olivový olej – 50 ml
- grapefruitová šťava – 3 lyžice
Spôsob varenia:
- Varte alebo pečte repu do mäkka. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle spolu s mrkvou.
- Roztlačte fetu a nasekajte vlašské orechy.
- Zmiešajte všetky pripravené ingrediencie v hlbokej miske.
- Zmiešajte olivový olej s grapefruitovou šťavou a šalát prelejte.
Šalát s pečeňou a mrkvou
Ak hľadáte recept na rýchlu večeru, pozrite sa na tento šalát s pečeňou, mrkvou, nakladanými uhorkami a hubami. Jeho príprava nezaberie viac ako 30 minút. Ak nemáte radi konzervované šampiňóny, pripravte si čerstvé tak , že ich opečiete.. Čerstvá uhorka je fajn. A ak chcete zvýšiť nutričnú hodnotu pokrmu, pridajte doň varené zemiaky.
Ingrediencie:
- kuracia pečeň – 300 g
- mrkva – 1 ks.
- nakladané uhorky – 1 ks.
- marinované šampiňóny – 6-8 ks.
- cherry paradajky – 4-5 ks.
- petržlen – zväzok
- rastlinný olej – 4 lyžice
- maslo – 20 g
- soľ – 0,5 lyžičky.
- muškátový oriešok – štipka
- mleté čierne korenie – štipka
Spôsob prípravy:
- Mrkvu nakrájajte na prúžky alebo nastrúhajte na špeciálnom strúhadle na kórejskú mrkvu.
- Nakladanú uhorku nakrájame na 0,5 cm hrubé kocky, šampiňóny na tenké plátky. Všetko zmiešajte s mrkvou.
- Kuraciu pečeň očistite , osušte obrúskom a nakrájajte na tenké prúžky.
- Pečeň opečte v zmesi olejov, masla a 2 polievkových lyžíc nasekanej petržlenovej vňate– Keď sú kúsky zhnednuté, dochutíme ich soľou, muškátovým orieškom a mletým korením.
- Zmiešajte opečenú pečeň so zvyšnými prísadami a pridajte zvyšný rastlinný olej.
- Šalát dáme do misky, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a polovicami cherry paradajok a podávame.
Šalát s fazuľou a mrkvou
Hlad dokonale zaženie aj diétny šalát s quinoou, fazuľou a mrkvou. Viete, ako variť quinou? Najprv ju opláchnite a zľahka opečte na rastlinnom oleji. Potom zrná získajú lahodnú orieškovú príchuť. Potom pridáme vodu v pomere 1:2 (jeden diel quinoy sa rovná dvom dielom tekutiny), osolíme a dusíme, kým sa vlhkosť úplne neodparí. Orechy dodajú pokrmu extra chrumkavosť. Odporúčame použiť kešu, ale vhodným, doplnkom k pochúťke by boli aj lieskové orechy alebo mandle. Ak používate surové jadrá , nezabudnite ich namočiť cez noc .
Ingrediencie:
Základné:
- mrkva – 2 ks.
- červená kapusta – 200 g
- konzervované biele fazule – 150 g
- quinoa – 100 g
- paprika – 1 ks.
- čerstvé uhorky – 1 ks.
- kešu – 30 g
- koriander – 5-6 vetvičiek
Na preliatie:
- sójová omáčka – 2 lyžice
- olivový olej – 1 polievková lyžica
- citrónová šťava – 0,5 lyžice
- med – 1 lyžička.
- mletý zázvor – štipka
Spôsob varenia:
- Mrkvu a papriku nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,5–1 cm a uhorku na polkruhy.
- Červenú kapustu nakrájame nadrobno a zmiešame s pripravenou zeleninou.
- Pridajte fazuľu z konzervy, uvarenú quinou, kešu oriešky a lístky koriandra.
- Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame, šalát prelejeme a podávame.
Mrkvový šalát s rastlinným olejom
Medzi rôznymi predjedlami sú celkom bežné šaláty z čerstvej mrkvy. Ale pre telo je oveľa jednoduchšie spracovať tepelne upravenú koreňovú zeleninu. Najmä ak ju dopĺňate tukmi. Napríklad surový a rastlinný olej, ako v tomto recepte. Nebojte sa jedlo dochutiť rôznymi druhmi olejov: olivovým , orechovým, sezamovým alebo ľanovým.
Ingrediencie:
- mrkva – 3 ks.
- cícer – 100 g
- mäkký syr – 100 g
- rukola – 100 g
- granátové jablko – 0,5 ks.
- rafinovaný rastlinný olej – 2 lyžice
- soľ – 0,5 lyžičky.
- mleté čierne korenie – štipka
- rastlinný olej na obliekanie – podľa chuti
Spôsob varenia:
- Cícer cez noc namočíme a uvaríme do mäkka.
- Ošúpanú mrkvu rozdelíme na štvrtiny a vložíme do žiaruvzdornej nádoby.
- Pridajte rafinovaný rastlinný olej, soľ a korenie. Pečieme pri 200°C 40 minút.
- Ošúpte polovicu granátového jablka
- Rukolu opláchnite a osušte.
- Všetky pripravené suroviny zmiešame: uvarený cícer, pečenú mrkvu, semiačka z granátového jablka, rukolu a mäkký syr.
- Okoreníme a premiešame. Mrkvový šalát s rastlinným olejom je pripravený.
Šalát s mrkvou a kukuricou
Ďalšia možnosť chrumkavého občerstvenia. Skúste do tohto mrkvového šalátu pridať salámu alebo šunku. Muži to určite ocenia! Namiesto hotového dresingu odporúčame vyrobiť si domácu majonézu.
Ingrediencie:
- mrkva – 3 ks.
- konzervovaná kukurica – 100 g
- šunka – 100 g
- syr – 100 g
- čerstvé uhorky – 1 ks.
- majonéza – podľa chuti
- soľ – podľa chuti
Spôsob varenia:
- Mrkvu a uhorku nakrájame na prúžky, šunku a syr na kocky hrubé 0,3–0,5 cm.
- Premiešame a pridáme kukuricu.
- Okoreníme a podávame. Ak je to žiaduce, jedlo môže byť ozdobené krutónikmi.