Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Oranžová nálada: 10 mrkvových šalátov

Salat z tekvice a mrkvy.png
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

Je ťažké povedať, kto a ako prvýkrát začal pestovať mrkvu, ale produkt sa používal už v staroveku. Je pravda, že boli použité iba semená a listy. Oveľa neskôr vyskúšali koreňovú zeleninu. Zaujímavé je, že starodávna zelenina mala úplne inú farbu – fialovú. Svoj charakteristický oranžový odtieň získala až v 17. storočí.

V súčasnosti sa situácia úplne zmenila. Mrkvové „vrchy“ sa prakticky nepoužívajú, zatiaľ čo „korene“ sa nachádzajú v každej kuchyni.

Môžete s nimi variť jedlá každý deň. Odporúčame začať s mrkvovými šalátmi. V tomto článku nájdete 10 receptov na farebné maškrty.

Mrkvovy salat.png
www.canva.com

Kapustovo mrkvový šalát

Toto občerstvenie sa nazýva „metla“, pretože surová zelenina vymetá z čriev odpad a toxíny, zbaví ho nečistôt a dodá silnú dávku energie.

 Môžete použiť akúkoľvek kapustu: bielu, červenú alebo zmes. Vyskúšajte rôzne možnosti. 

Na dresing sa hodí voňavý rastlinný olej , domáca majonéza alebo hustá biela omáčka bez vajec. Tento mrkvový šalát však môžeme podávať aj s kyslou smotanou.

Kapustovo mrkvovy.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • kapusta – 400 g
  • mrkva – 1 ks.
  • cukor – štipka
  • soľ – štipka

Zálievka:

  • rastlinný olej – 150 ml
  • mlieko – 75 ml
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • horčica – 1 lyžička.
  • soľ – štipka

Spôsob varenia:

  1. Kapustu nakrájajte nadrobno, pridajte cukor a soľ, pričom ju premiešame rukami. Kapusta by mala pustiť šťavu a zmäknúť. Prebytočnú tekutinu je lepšie vyliať.
  2. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s kapustou.
  3. Na zálievku zmiešajte rastlinný olej a mlieko vo vysokom úzkom pohári. Nástavec ponorného mixéra umiestnite na dno nádoby a začnite mixovať bez zdvíhania zariadenia. Zmes by mala zhustnúť, stať sa svetlou a homogénnou.
  4. Do omáčky pridáme horčicu, citrónovú šťavu a soľ a opäť vyšľaháme.
  5. Šalát prelejte a podávajte.

Kórejský mrkvový šalát

Kórejská mrkva nie je o nič menej zdravá ako čerstvá, najmä ak ju pripravíte doma. Recept zvládne aj začínajúci kuchár. Šalát odporúčame doplniť sklenenými rezancami a paprikou.

Šalát je pikantný, takže sa dokonale hodí do každodennej stravy aj do sviatočného menu.

Korejsky.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • sklenené rezance – 100 g
  • paprika – 1 ks.
  • rastlinný olej – 2 lyžice
  • čierny sezam – 1 lyžička.

Kórejská mrkva :

  • mrkva – 3 ks.
  • rafinovaný rastlinný olej – 50 ml
  • ocot 9% – 1 polievková lyžica
  • cukor – 1 polievková lyžica
  • cesnak – 2 strúčiky
  • koriander – 0,5 lyžičky.
  • soľ – 0,5 lyžičky.
  • chilli podľa chuti

Spôsob varenia:

  1. Mrkvu nastrúhajte pomocou špeciálneho strúhadla na kórejskú mrkvu. Pomôže vám získať krásne dlhé hranolky.
  2. Mrkvu posypeme cukrom a soľou, premiešame a necháme 5 minút zľahka marinovať.
  3. Pridáme ocot, nasekaný cesnak, chilli, nemiešame. Korenie by malo zostať navrchu.
  4. V malom hrnci zohrejte rastlinný olej . Hneď ako sa na povrchu  objavia prvé bublinky, odstráňte olej z ohňa a prelejte ním mrkvu. Premiešame a necháme 5-7 minút postáť.
  5. Rezance zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút odstáť. Potom tekutinu sceďte a podľa potreby jemne nasekajte.
  6. Papriku nakrájame na tenké prúžky.
  7. Zmiešajte všetky ingrediencie – kórejskú mrkvu, rezance a pásiky papriky.
  8. Šalát ochutíme zvyšným rastlinným olejom, posypeme čiernym sezamom a podávame.

Mrkvovo pórový šalát

Šalát z mrkvy, póru a jabĺk môže na prvý pohľad pôsobiť exoticky, pravdepodobne pre kombináciu horkého a sladkého.

 Ale v skutočnosti je  veľmi chutný – vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Mrkvovo porovy.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • mrkva – 2 ks.
  • pór – 1 ks.
  • jablko – 1 ks.

Na prelievanie:

  • olivový olej – 2 lyžice
  • balzamikový ocot – 1 polievková lyžica
  • med – 0,5 lyžičky.
  • mleté ​​čierne korenie – štipka

Spôsob varenia:

  1. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, jablko nakrájame na pásiky, polovicu póru na kolieska a zelenú časť na tenké pierka.
  2. Na zálievku zmiešame olivový olej s balzamikovým octom, medom a korením.
  3. Spojte všetko v jednej miske,  prelejte šalát a podávajte.

Recept na šalát z mrkvy a tekvice

Mrkva je takmer z 90% zložená z vody, takže pochúťky z sú neskutočne šťavnaté a chrumkavé. Vyskúšajte kombináciu s tekvicou, jablkom a hrozienkami. Kyslé a sladké akcenty robia chuť jedla bohatou a kompletnou. Tieto jednoduché šaláty zo surovej mrkvy si môžete pripraviť každý deň.

Salat z tekvice a mrkvy.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • tekvica – 150 g
  • mrkva – 1 ks.
  • jablko – 1 ks.
  • hrozienka – 50 g
  • mäta – 2-3 vetvičky
  • mletá škorica – štipka

Na prelievanie:

  • med – 1,5 lyžičky.
  • olivový olej – 1 lyžička.
  • citrónová šťava – 0,5 lyžičky.

Spôsob prípravy:

  1. Hrozienka zalejte vriacou vodou a nechajte 3-4 minúty odstáť. Tekutinu sceďte a hrozienka zľahka vytlačte.
  2. Nastrúhajte mrkvu a tekvicu pomocou kórejského strúhadla na mrkvu.
  3. Nakrájajte jablko na prúžky a spojte všetky pripravené ingrediencie.
  4. Do šalátu pridáme tekutý med, olivový olej, citrónovú šťavu a štipku škorice, dobre premiešame.
  5. Jedlo ozdobíme lístkami mäty a podávame.

Šalát s kórejskou mrkvou a kuracím mäsom

Ak chcete niečo uspokojivejšie, pripravte si túto pochúťku. Šalát  sa môže sa podávať teplý alebo studený. Vyskúšajte rôzne verzie kuracieho šalátu s mrkvou. Ako základ sú vhodné údené, varené alebo pečené kuracie prsia. Každá ingrediencia sa v pokrme prejaví inak. 

Ingrediencie:

Základné:

  • kuracie prsia – 300 g
  • Čínska kapusta – 300 g
  • čerstvá uhorka – 1 ks.
  • jogurt – 2 lyžice
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica

Kórejská mrkva:

  • mrkva – 2 ks.
  • rafinovaný rastlinný olej – 25 ml
  • jablčný ocot – 1 polievková lyžica
  • cesnak – 2 strúčiky
  • cukor – 0,5 lyžice
  • soľ – 0,5 lyžičky.
  • paprika – 0,5 lyžičky.
  • mletý koriander – ¼ lyžičky.
  1. Mrkvu nastrúhajte na špeciálnom strúhadle. Pridajte soľ a cukor, zľahka premiešajte a nechajte 10 minút postáť.
  2. Do zmesi pridáme jablčný ocot, nasekaný cesnak, papriku a koriander. Nemiešajte.
  3. Zahrejte rastlinný olej, kým sa nevytvoria prvé bubliny a nalejte ho na mrkvu. Všetko dobre premiešajte a nechajte 5-7 minút.
  4. Pripravte kuracie prsia akýmkoľvek  spôsobom .
  5. Nakrájajte čínsku kapustu a čerstvú uhorku.
  6. V hlbokej miske zmiešajte všetky ingrediencie: domácu kórejskú mrkvu, pripravené kuracie filé a nakrájanú čínsku kapustu a čerstvú uhorku.
  7. Jogurt zmiešame s citrónovou šťavou a jedlo okoreníme. Šalát s kórejskou mrkvou a kuracím mäsom je pripravený. Dobrú chuť!

Šalát z repy a mrkvy

Mrkva, repa, vlašské orechy, syr – to je jeden z najlepších receptov na mrkvový šalát. Nezabúdajte, že surová koreňová zelenina má priaznivý vplyv na ďasná a zubnú sklovinu, preto ju určite zaraďte do svojho každodenného jedálnička.

Repa a mrkva.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • mrkva – 2 ks.
  • repa (cvikla) – 2 ks.
  • feta – 100 g
  • vlašské orechy – 40 g

Na prelievanie:

  • olivový olej – 50 ml
  • grapefruitová šťava – 3 lyžice

Spôsob varenia:

  1. Varte alebo pečte repu do mäkka. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle spolu s mrkvou.
  2. Roztlačte fetu a nasekajte vlašské orechy.
  3. Zmiešajte všetky pripravené ingrediencie v hlbokej miske.
  4. Zmiešajte olivový olej s grapefruitovou šťavou a šalát prelejte.

Šalát s pečeňou a mrkvou

Ak hľadáte recept na rýchlu večeru, pozrite sa na tento šalát s pečeňou, mrkvou, nakladanými uhorkami a hubami. Jeho príprava nezaberie viac ako 30 minút. Ak nemáte radi konzervované šampiňóny, pripravte si čerstvé tak , že ich opečiete.. Čerstvá uhorka je fajn. A ak chcete zvýšiť nutričnú hodnotu pokrmu, pridajte doň varené zemiaky.

Ingrediencie:

  • kuracia pečeň – 300 g
  • mrkva – 1 ks.
  • nakladané uhorky – 1 ks.
  • marinované šampiňóny – 6-8 ks.
  • cherry paradajky – 4-5 ks.
  • petržlen – zväzok
  • rastlinný olej – 4 lyžice
  • maslo – 20 g
  • soľ – 0,5 lyžičky.
  • muškátový oriešok – štipka
  • mleté ​​čierne korenie – štipka

Spôsob prípravy:

  1. Mrkvu nakrájajte na prúžky alebo nastrúhajte na špeciálnom strúhadle na kórejskú mrkvu.
  2. Nakladanú uhorku nakrájame na 0,5 cm hrubé kocky, šampiňóny na tenké plátky. Všetko zmiešajte s mrkvou.
  3. Kuraciu pečeň očistite , osušte obrúskom a nakrájajte na tenké prúžky.
  4. Pečeň opečte v zmesi olejov, masla a 2 polievkových lyžíc nasekanej petržlenovej vňate– Keď sú kúsky zhnednuté, dochutíme ich soľou, muškátovým orieškom a mletým korením.
  5. Zmiešajte opečenú pečeň so zvyšnými prísadami a pridajte zvyšný rastlinný olej.
  6. Šalát dáme do misky, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a polovicami cherry paradajok a podávame.

Šalát s fazuľou a mrkvou

 Hlad dokonale zaženie aj diétny šalát s quinoou, fazuľou a mrkvou. Viete, ako variť quinou? Najprv ju opláchnite a zľahka opečte na rastlinnom oleji. Potom zrná získajú lahodnú orieškovú príchuť. Potom pridáme vodu v pomere 1:2 (jeden diel quinoy sa rovná dvom dielom tekutiny), osolíme a dusíme, kým sa vlhkosť úplne neodparí. Orechy dodajú pokrmu extra chrumkavosť. Odporúčame použiť kešu, ale vhodným, doplnkom k pochúťke by boli aj lieskové orechy alebo mandle. Ak používate surové jadrá , nezabudnite ich namočiť cez noc .

S quinoou.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • mrkva – 2 ks.
  • červená kapusta – 200 g
  • konzervované biele fazule – 150 g
  • quinoa – 100 g
  • paprika – 1 ks.
  • čerstvé uhorky – 1 ks.
  • kešu – 30 g
  • koriander – 5-6 vetvičiek

Na preliatie:

  • sójová omáčka – 2 lyžice
  • olivový olej – 1 polievková lyžica
  • citrónová šťava – 0,5 lyžice
  • med – 1 lyžička.
  • mletý zázvor – štipka

Spôsob varenia:

  1. Mrkvu a papriku nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,5–1 cm a uhorku na polkruhy.
  2. Červenú kapustu nakrájame nadrobno a zmiešame s pripravenou zeleninou.
  3. Pridajte fazuľu z konzervy, uvarenú quinou, kešu oriešky a lístky koriandra.
  4. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame, šalát prelejeme a podávame.

Mrkvový šalát s rastlinným olejom

Medzi rôznymi predjedlami sú celkom bežné šaláty z čerstvej mrkvy. Ale pre telo je oveľa jednoduchšie spracovať tepelne upravenú koreňovú zeleninu. Najmä ak ju dopĺňate tukmi. Napríklad surový a rastlinný olej, ako v tomto recepte. Nebojte sa jedlo dochutiť rôznymi druhmi olejov: olivovým , orechovým, sezamovým alebo ľanovým.

Ingrediencie:

  • mrkva – 3 ks.
  • cícer – 100 g
  • mäkký syr – 100 g
  • rukola – 100 g
  • granátové jablko – 0,5 ks.
  • rafinovaný rastlinný olej – 2 lyžice
  • soľ – 0,5 lyžičky.
  • mleté ​​čierne korenie – štipka
  • rastlinný olej na obliekanie – podľa chuti

Spôsob varenia:

  1. Cícer cez noc namočíme a uvaríme do mäkka.
  2. Ošúpanú mrkvu rozdelíme na štvrtiny a vložíme do žiaruvzdornej nádoby.
  3. Pridajte rafinovaný rastlinný olej, soľ a korenie. Pečieme pri 200°C 40 minút.
  4. Ošúpte polovicu granátového jablka 
  5. Rukolu opláchnite a osušte.
  6. Všetky pripravené suroviny zmiešame: uvarený cícer, pečenú mrkvu, semiačka z granátového jablka, rukolu a mäkký syr.
  7. Okoreníme a premiešame. Mrkvový šalát s rastlinným olejom je pripravený.

Šalát s mrkvou a kukuricou

Ďalšia možnosť chrumkavého občerstvenia. Skúste do tohto mrkvového šalátu pridať salámu alebo šunku. Muži to určite ocenia! Namiesto hotového dresingu odporúčame vyrobiť si domácu majonézu. 

Ingrediencie:

  • mrkva – 3 ks.
  • konzervovaná kukurica – 100 g
  • šunka – 100 g
  • syr – 100 g
  • čerstvé uhorky – 1 ks.
  • majonéza – podľa chuti
  • soľ – podľa chuti

Spôsob varenia:

  1. Mrkvu a uhorku nakrájame na prúžky, šunku a syr na kocky hrubé 0,3–0,5 cm.
  2. Premiešame a pridáme kukuricu.
  3. Okoreníme a podávame. Ak je to žiaduce, jedlo môže byť ozdobené krutónikmi.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.