Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Oranžová nálada: 10 mrkvových šalátov

Salat z tekvice a mrkvy.png
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

Je ťažké povedať, kto a ako prvýkrát začal pestovať mrkvu, ale produkt sa používal už v staroveku. Je pravda, že boli použité iba semená a listy. Oveľa neskôr vyskúšali koreňovú zeleninu. Zaujímavé je, že starodávna zelenina mala úplne inú farbu – fialovú. Svoj charakteristický oranžový odtieň získala až v 17. storočí.

V súčasnosti sa situácia úplne zmenila. Mrkvové „vrchy“ sa prakticky nepoužívajú, zatiaľ čo „korene“ sa nachádzajú v každej kuchyni.

Môžete s nimi variť jedlá každý deň. Odporúčame začať s mrkvovými šalátmi. V tomto článku nájdete 10 receptov na farebné maškrty.

Mrkvovy salat.png
www.canva.com

Kapustovo mrkvový šalát

Toto občerstvenie sa nazýva „metla“, pretože surová zelenina vymetá z čriev odpad a toxíny, zbaví ho nečistôt a dodá silnú dávku energie.

 Môžete použiť akúkoľvek kapustu: bielu, červenú alebo zmes. Vyskúšajte rôzne možnosti. 

Na dresing sa hodí voňavý rastlinný olej , domáca majonéza alebo hustá biela omáčka bez vajec. Tento mrkvový šalát však môžeme podávať aj s kyslou smotanou.

Kapustovo mrkvovy.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • kapusta – 400 g
  • mrkva – 1 ks.
  • cukor – štipka
  • soľ – štipka

Zálievka:

  • rastlinný olej – 150 ml
  • mlieko – 75 ml
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • horčica – 1 lyžička.
  • soľ – štipka

Spôsob varenia:

  1. Kapustu nakrájajte nadrobno, pridajte cukor a soľ, pričom ju premiešame rukami. Kapusta by mala pustiť šťavu a zmäknúť. Prebytočnú tekutinu je lepšie vyliať.
  2. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s kapustou.
  3. Na zálievku zmiešajte rastlinný olej a mlieko vo vysokom úzkom pohári. Nástavec ponorného mixéra umiestnite na dno nádoby a začnite mixovať bez zdvíhania zariadenia. Zmes by mala zhustnúť, stať sa svetlou a homogénnou.
  4. Do omáčky pridáme horčicu, citrónovú šťavu a soľ a opäť vyšľaháme.
  5. Šalát prelejte a podávajte.

Kórejský mrkvový šalát

Kórejská mrkva nie je o nič menej zdravá ako čerstvá, najmä ak ju pripravíte doma. Recept zvládne aj začínajúci kuchár. Šalát odporúčame doplniť sklenenými rezancami a paprikou.

Šalát je pikantný, takže sa dokonale hodí do každodennej stravy aj do sviatočného menu.

Korejsky.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • sklenené rezance – 100 g
  • paprika – 1 ks.
  • rastlinný olej – 2 lyžice
  • čierny sezam – 1 lyžička.

Kórejská mrkva :

  • mrkva – 3 ks.
  • rafinovaný rastlinný olej – 50 ml
  • ocot 9% – 1 polievková lyžica
  • cukor – 1 polievková lyžica
  • cesnak – 2 strúčiky
  • koriander – 0,5 lyžičky.
  • soľ – 0,5 lyžičky.
  • chilli podľa chuti

Spôsob varenia:

  1. Mrkvu nastrúhajte pomocou špeciálneho strúhadla na kórejskú mrkvu. Pomôže vám získať krásne dlhé hranolky.
  2. Mrkvu posypeme cukrom a soľou, premiešame a necháme 5 minút zľahka marinovať.
  3. Pridáme ocot, nasekaný cesnak, chilli, nemiešame. Korenie by malo zostať navrchu.
  4. V malom hrnci zohrejte rastlinný olej . Hneď ako sa na povrchu  objavia prvé bublinky, odstráňte olej z ohňa a prelejte ním mrkvu. Premiešame a necháme 5-7 minút postáť.
  5. Rezance zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút odstáť. Potom tekutinu sceďte a podľa potreby jemne nasekajte.
  6. Papriku nakrájame na tenké prúžky.
  7. Zmiešajte všetky ingrediencie – kórejskú mrkvu, rezance a pásiky papriky.
  8. Šalát ochutíme zvyšným rastlinným olejom, posypeme čiernym sezamom a podávame.

Mrkvovo pórový šalát

Šalát z mrkvy, póru a jabĺk môže na prvý pohľad pôsobiť exoticky, pravdepodobne pre kombináciu horkého a sladkého.

 Ale v skutočnosti je  veľmi chutný – vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Mrkvovo porovy.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • mrkva – 2 ks.
  • pór – 1 ks.
  • jablko – 1 ks.

Na prelievanie:

  • olivový olej – 2 lyžice
  • balzamikový ocot – 1 polievková lyžica
  • med – 0,5 lyžičky.
  • mleté ​​čierne korenie – štipka

Spôsob varenia:

  1. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, jablko nakrájame na pásiky, polovicu póru na kolieska a zelenú časť na tenké pierka.
  2. Na zálievku zmiešame olivový olej s balzamikovým octom, medom a korením.
  3. Spojte všetko v jednej miske,  prelejte šalát a podávajte.

Recept na šalát z mrkvy a tekvice

Mrkva je takmer z 90% zložená z vody, takže pochúťky z sú neskutočne šťavnaté a chrumkavé. Vyskúšajte kombináciu s tekvicou, jablkom a hrozienkami. Kyslé a sladké akcenty robia chuť jedla bohatou a kompletnou. Tieto jednoduché šaláty zo surovej mrkvy si môžete pripraviť každý deň.

Salat z tekvice a mrkvy.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • tekvica – 150 g
  • mrkva – 1 ks.
  • jablko – 1 ks.
  • hrozienka – 50 g
  • mäta – 2-3 vetvičky
  • mletá škorica – štipka

Na prelievanie:

  • med – 1,5 lyžičky.
  • olivový olej – 1 lyžička.
  • citrónová šťava – 0,5 lyžičky.

Spôsob prípravy:

  1. Hrozienka zalejte vriacou vodou a nechajte 3-4 minúty odstáť. Tekutinu sceďte a hrozienka zľahka vytlačte.
  2. Nastrúhajte mrkvu a tekvicu pomocou kórejského strúhadla na mrkvu.
  3. Nakrájajte jablko na prúžky a spojte všetky pripravené ingrediencie.
  4. Do šalátu pridáme tekutý med, olivový olej, citrónovú šťavu a štipku škorice, dobre premiešame.
  5. Jedlo ozdobíme lístkami mäty a podávame.

Šalát s kórejskou mrkvou a kuracím mäsom

Ak chcete niečo uspokojivejšie, pripravte si túto pochúťku. Šalát  sa môže sa podávať teplý alebo studený. Vyskúšajte rôzne verzie kuracieho šalátu s mrkvou. Ako základ sú vhodné údené, varené alebo pečené kuracie prsia. Každá ingrediencia sa v pokrme prejaví inak. 

Ingrediencie:

Základné:

  • kuracie prsia – 300 g
  • Čínska kapusta – 300 g
  • čerstvá uhorka – 1 ks.
  • jogurt – 2 lyžice
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica

Kórejská mrkva:

  • mrkva – 2 ks.
  • rafinovaný rastlinný olej – 25 ml
  • jablčný ocot – 1 polievková lyžica
  • cesnak – 2 strúčiky
  • cukor – 0,5 lyžice
  • soľ – 0,5 lyžičky.
  • paprika – 0,5 lyžičky.
  • mletý koriander – ¼ lyžičky.
  1. Mrkvu nastrúhajte na špeciálnom strúhadle. Pridajte soľ a cukor, zľahka premiešajte a nechajte 10 minút postáť.
  2. Do zmesi pridáme jablčný ocot, nasekaný cesnak, papriku a koriander. Nemiešajte.
  3. Zahrejte rastlinný olej, kým sa nevytvoria prvé bubliny a nalejte ho na mrkvu. Všetko dobre premiešajte a nechajte 5-7 minút.
  4. Pripravte kuracie prsia akýmkoľvek  spôsobom .
  5. Nakrájajte čínsku kapustu a čerstvú uhorku.
  6. V hlbokej miske zmiešajte všetky ingrediencie: domácu kórejskú mrkvu, pripravené kuracie filé a nakrájanú čínsku kapustu a čerstvú uhorku.
  7. Jogurt zmiešame s citrónovou šťavou a jedlo okoreníme. Šalát s kórejskou mrkvou a kuracím mäsom je pripravený. Dobrú chuť!

Šalát z repy a mrkvy

Mrkva, repa, vlašské orechy, syr – to je jeden z najlepších receptov na mrkvový šalát. Nezabúdajte, že surová koreňová zelenina má priaznivý vplyv na ďasná a zubnú sklovinu, preto ju určite zaraďte do svojho každodenného jedálnička.

Repa a mrkva.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • mrkva – 2 ks.
  • repa (cvikla) – 2 ks.
  • feta – 100 g
  • vlašské orechy – 40 g

Na prelievanie:

  • olivový olej – 50 ml
  • grapefruitová šťava – 3 lyžice

Spôsob varenia:

  1. Varte alebo pečte repu do mäkka. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle spolu s mrkvou.
  2. Roztlačte fetu a nasekajte vlašské orechy.
  3. Zmiešajte všetky pripravené ingrediencie v hlbokej miske.
  4. Zmiešajte olivový olej s grapefruitovou šťavou a šalát prelejte.

Šalát s pečeňou a mrkvou

Ak hľadáte recept na rýchlu večeru, pozrite sa na tento šalát s pečeňou, mrkvou, nakladanými uhorkami a hubami. Jeho príprava nezaberie viac ako 30 minút. Ak nemáte radi konzervované šampiňóny, pripravte si čerstvé tak , že ich opečiete.. Čerstvá uhorka je fajn. A ak chcete zvýšiť nutričnú hodnotu pokrmu, pridajte doň varené zemiaky.

Ingrediencie:

  • kuracia pečeň – 300 g
  • mrkva – 1 ks.
  • nakladané uhorky – 1 ks.
  • marinované šampiňóny – 6-8 ks.
  • cherry paradajky – 4-5 ks.
  • petržlen – zväzok
  • rastlinný olej – 4 lyžice
  • maslo – 20 g
  • soľ – 0,5 lyžičky.
  • muškátový oriešok – štipka
  • mleté ​​čierne korenie – štipka

Spôsob prípravy:

  1. Mrkvu nakrájajte na prúžky alebo nastrúhajte na špeciálnom strúhadle na kórejskú mrkvu.
  2. Nakladanú uhorku nakrájame na 0,5 cm hrubé kocky, šampiňóny na tenké plátky. Všetko zmiešajte s mrkvou.
  3. Kuraciu pečeň očistite , osušte obrúskom a nakrájajte na tenké prúžky.
  4. Pečeň opečte v zmesi olejov, masla a 2 polievkových lyžíc nasekanej petržlenovej vňate– Keď sú kúsky zhnednuté, dochutíme ich soľou, muškátovým orieškom a mletým korením.
  5. Zmiešajte opečenú pečeň so zvyšnými prísadami a pridajte zvyšný rastlinný olej.
  6. Šalát dáme do misky, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a polovicami cherry paradajok a podávame.

Šalát s fazuľou a mrkvou

 Hlad dokonale zaženie aj diétny šalát s quinoou, fazuľou a mrkvou. Viete, ako variť quinou? Najprv ju opláchnite a zľahka opečte na rastlinnom oleji. Potom zrná získajú lahodnú orieškovú príchuť. Potom pridáme vodu v pomere 1:2 (jeden diel quinoy sa rovná dvom dielom tekutiny), osolíme a dusíme, kým sa vlhkosť úplne neodparí. Orechy dodajú pokrmu extra chrumkavosť. Odporúčame použiť kešu, ale vhodným, doplnkom k pochúťke by boli aj lieskové orechy alebo mandle. Ak používate surové jadrá , nezabudnite ich namočiť cez noc .

S quinoou.png
www.canva.com

Ingrediencie:

Základné:

  • mrkva – 2 ks.
  • červená kapusta – 200 g
  • konzervované biele fazule – 150 g
  • quinoa – 100 g
  • paprika – 1 ks.
  • čerstvé uhorky – 1 ks.
  • kešu – 30 g
  • koriander – 5-6 vetvičiek

Na preliatie:

  • sójová omáčka – 2 lyžice
  • olivový olej – 1 polievková lyžica
  • citrónová šťava – 0,5 lyžice
  • med – 1 lyžička.
  • mletý zázvor – štipka

Spôsob varenia:

  1. Mrkvu a papriku nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,5–1 cm a uhorku na polkruhy.
  2. Červenú kapustu nakrájame nadrobno a zmiešame s pripravenou zeleninou.
  3. Pridajte fazuľu z konzervy, uvarenú quinou, kešu oriešky a lístky koriandra.
  4. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame, šalát prelejeme a podávame.

Mrkvový šalát s rastlinným olejom

Medzi rôznymi predjedlami sú celkom bežné šaláty z čerstvej mrkvy. Ale pre telo je oveľa jednoduchšie spracovať tepelne upravenú koreňovú zeleninu. Najmä ak ju dopĺňate tukmi. Napríklad surový a rastlinný olej, ako v tomto recepte. Nebojte sa jedlo dochutiť rôznymi druhmi olejov: olivovým , orechovým, sezamovým alebo ľanovým.

Ingrediencie:

  • mrkva – 3 ks.
  • cícer – 100 g
  • mäkký syr – 100 g
  • rukola – 100 g
  • granátové jablko – 0,5 ks.
  • rafinovaný rastlinný olej – 2 lyžice
  • soľ – 0,5 lyžičky.
  • mleté ​​čierne korenie – štipka
  • rastlinný olej na obliekanie – podľa chuti

Spôsob varenia:

  1. Cícer cez noc namočíme a uvaríme do mäkka.
  2. Ošúpanú mrkvu rozdelíme na štvrtiny a vložíme do žiaruvzdornej nádoby.
  3. Pridajte rafinovaný rastlinný olej, soľ a korenie. Pečieme pri 200°C 40 minút.
  4. Ošúpte polovicu granátového jablka 
  5. Rukolu opláchnite a osušte.
  6. Všetky pripravené suroviny zmiešame: uvarený cícer, pečenú mrkvu, semiačka z granátového jablka, rukolu a mäkký syr.
  7. Okoreníme a premiešame. Mrkvový šalát s rastlinným olejom je pripravený.

Šalát s mrkvou a kukuricou

Ďalšia možnosť chrumkavého občerstvenia. Skúste do tohto mrkvového šalátu pridať salámu alebo šunku. Muži to určite ocenia! Namiesto hotového dresingu odporúčame vyrobiť si domácu majonézu. 

Ingrediencie:

  • mrkva – 3 ks.
  • konzervovaná kukurica – 100 g
  • šunka – 100 g
  • syr – 100 g
  • čerstvé uhorky – 1 ks.
  • majonéza – podľa chuti
  • soľ – podľa chuti

Spôsob varenia:

  1. Mrkvu a uhorku nakrájame na prúžky, šunku a syr na kocky hrubé 0,3–0,5 cm.
  2. Premiešame a pridáme kukuricu.
  3. Okoreníme a podávame. Ak je to žiaduce, jedlo môže byť ozdobené krutónikmi.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.