Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Orechová harmónia s nádychom citróna: Parížske tyčinky, ktoré voňajú po detstve

Orechová harmónia s nádychom citróna: Parížske tyčinky, ktoré voňajú po detstve
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Orechová harmónia s nádychom citróna: Parížske tyčinky, ktoré voňajú po detstve Foto: depositphotos.com
reklama:

Parížske – či orechové – tyčinky patria k tomu typu vianočného pečiva, ktoré sa v mnohých rodinách objavuje každý rok bez diskusie.

Sú krehké, príjemne sladké a ich jemná citrónová glazúra dokáže prevoňať celú kuchyňu. Nie je preto divu, že sa udomácnili naprieč strednou Európou a pre mnohých sú synonymom „babičkiných Vianoc“.

Ako sa parížske tyčinky dostali do našich domácností

Hoci názov znie francúzsky, ich pôvod pravdepodobne nemá s Parížom veľa spoločného. V 19. storočí bola francúzska kuchyňa považovaná za vrchol elegancie a jemnosti, a tak mnohé recepty získavali „parížske“ pomenovanie len preto, aby zdôraznili svoj delikátny charakter. Práve v tomto čase sa v Rakúsko-Uhorsku rozvíjalo jemné pečenie a orechové pečivo patrilo medzi skutočné lahôdky.

Recepty na tieto sladké tyčinky sa objavujú v starších rakúskych a juhonemeckých kuchárskych knihách, niekedy pod názvom orechové plátky. Obzvlášť obľúbené boli v Korutánsku či na Južnej Morave, odkiaľ sa postupne rozšírili aj inde – a napokon sa pevne zakorenili aj v slovenských a českých domácnostiach.

Čo robí parížske tyčinky takými výnimočnými?

Ich typickým znakom je bielková poleva s citrónom, ktorá vytvára krásny lesklý povrch a dodáva sladkému orechovému cestu sviežosť. V niektorých rodinách je zvykom namočiť konce hotových tyčiniek ešte do čokolády. Existuje aj alternatívna verzia s krémom a čokoládovou polevou, no tradičné „mamine parížske“ stavia práve na citrónovej glazúre.

Recept na parížske tyčinky

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo vanilka)
  • štipka škorice
  • štipka citrónovej kôry
  • 5 lyžíc mletých piškót
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok navyše
  • 1 lyžica ríbezľovej marmelády

Poleva:

  • 200 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 bielok
  • šťava z polovice citróna

Postup, ktorý sa oplatí dodržať

  1. Najskôr zmiešame orechy, cukor, vanilku, škoricu, citrónovú kôru a piškóty. Pridáme marmeládu.
  2. Jeden bielok vyšľaháme do pevného snehu, zašľaháme oba žĺtky a túto zmes vpracujeme do suchých surovín. Druhý bielok odložíme na polevu.
  3. Vymiesime kompaktné cesto, zabalíme ho a necháme v chladničke odpočívať približne dve hodiny.
  4. Odložený bielok vyšľaháme nad parou s cukrom a citrónovou šťavou, kým nevznikne hustý, lesklý „sneh“.
  5. Rúru predhrejeme na 150 °C.
  6. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú vytvarujeme do valčeka s priemerom okolo 1,5 cm a rozvaľkáme na pás hrubý asi 4 mm a široký približne 5 cm.
  7. Povrch potrieme rovnomernou vrstvou polevy a necháme ju chvíľu preschnúť.
  8. Pásy krájame ostrým nožom na prúžky široké asi 1,5 cm. Nôž je dobré utierať vlhkou utierkou, aby sa poleva nelepila.
  9. Prenesieme ich na plech a pečieme asi 15 minút.

Po upečení sú chutné hneď, ale ak ich uložíte do krabice a necháte pár dní v chlade, krásne zvlhnú a ich chuť sa ešte prehĺbi.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.