- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Orechová harmónia s nádychom citróna: Parížske tyčinky, ktoré voňajú po detstve
Orechová harmónia s nádychom citróna: Parížske tyčinky, ktoré voňajú po detstve
Parížske – či orechové – tyčinky patria k tomu typu vianočného pečiva, ktoré sa v mnohých rodinách objavuje každý rok bez diskusie.
Sú krehké, príjemne sladké a ich jemná citrónová glazúra dokáže prevoňať celú kuchyňu. Nie je preto divu, že sa udomácnili naprieč strednou Európou a pre mnohých sú synonymom „babičkiných Vianoc“.
Ako sa parížske tyčinky dostali do našich domácností
Hoci názov znie francúzsky, ich pôvod pravdepodobne nemá s Parížom veľa spoločného. V 19. storočí bola francúzska kuchyňa považovaná za vrchol elegancie a jemnosti, a tak mnohé recepty získavali „parížske“ pomenovanie len preto, aby zdôraznili svoj delikátny charakter. Práve v tomto čase sa v Rakúsko-Uhorsku rozvíjalo jemné pečenie a orechové pečivo patrilo medzi skutočné lahôdky.
Recepty na tieto sladké tyčinky sa objavujú v starších rakúskych a juhonemeckých kuchárskych knihách, niekedy pod názvom orechové plátky. Obzvlášť obľúbené boli v Korutánsku či na Južnej Morave, odkiaľ sa postupne rozšírili aj inde – a napokon sa pevne zakorenili aj v slovenských a českých domácnostiach.
Čo robí parížske tyčinky takými výnimočnými?
Ich typickým znakom je bielková poleva s citrónom, ktorá vytvára krásny lesklý povrch a dodáva sladkému orechovému cestu sviežosť. V niektorých rodinách je zvykom namočiť konce hotových tyčiniek ešte do čokolády. Existuje aj alternatívna verzia s krémom a čokoládovou polevou, no tradičné „mamine parížske“ stavia práve na citrónovej glazúre.
Recept na parížske tyčinky
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 250 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo vanilka)
- štipka škorice
- štipka citrónovej kôry
- 5 lyžíc mletých piškót
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok navyše
- 1 lyžica ríbezľovej marmelády
Poleva:
- 200 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 bielok
- šťava z polovice citróna
Postup, ktorý sa oplatí dodržať
- Najskôr zmiešame orechy, cukor, vanilku, škoricu, citrónovú kôru a piškóty. Pridáme marmeládu.
- Jeden bielok vyšľaháme do pevného snehu, zašľaháme oba žĺtky a túto zmes vpracujeme do suchých surovín. Druhý bielok odložíme na polevu.
- Vymiesime kompaktné cesto, zabalíme ho a necháme v chladničke odpočívať približne dve hodiny.
- Odložený bielok vyšľaháme nad parou s cukrom a citrónovou šťavou, kým nevznikne hustý, lesklý „sneh“.
- Rúru predhrejeme na 150 °C.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Každú vytvarujeme do valčeka s priemerom okolo 1,5 cm a rozvaľkáme na pás hrubý asi 4 mm a široký približne 5 cm.
- Povrch potrieme rovnomernou vrstvou polevy a necháme ju chvíľu preschnúť.
- Pásy krájame ostrým nožom na prúžky široké asi 1,5 cm. Nôž je dobré utierať vlhkou utierkou, aby sa poleva nelepila.
- Prenesieme ich na plech a pečieme asi 15 minút.
Po upečení sú chutné hneď, ale ak ich uložíte do krabice a necháte pár dní v chlade, krásne zvlhnú a ich chuť sa ešte prehĺbi.
