Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Orechová roláda: Dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom

Orechová roláda: Dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Orechová roláda: Dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte inšpiráciu na sladký domáci zákusok, orechová roláda je skvelou voľbou. Kombinuje jemné cesto, lahodný krém a výraznú chuť orechov, ktoré možno využiť na rôzne spôsoby – nielen v ceste, ale aj ako súčasť náplne či dekorácie.

Na výber máme množstvo druhov orechov, pričom ideálne sú tie nepražené a nesolené. Či už siahnete po vlašských, lieskových, mandliach, kešu, pistáciách, pekanoch, para orechoch či makadamových, výsledok vás určite nesklame. Dokonca aj arašidy, hoci technicky nie sú orechmi, môžu v tomto dezerte nájsť svoje miesto.

Ako pripraviť jednoduchú orechovú roládu?

Na základné cesto potrebujete len niekoľko bežných surovín a mleté orechy. Tu je prehľad:

  • 6 vajíčok

  • 5 lyžíc kryštálového cukru

  • 4 lyžice mletých orechov

  • 3 lyžice rastlinného oleja

  • 2 lyžice hladkej múky

Postup je jednoduchý: žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. Pridajte olej a následne opatrne zapracujte múku s orechmi. Hotové cesto rozotrite na plech s papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte dozlatista – cesto by malo zostať jemné a ohybné, aby sa dobre stáčalo.

Varianty orechových korpusov

Rolády s orechovým základom sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi – podľa toho, čo preferujete a aký výsledný efekt očakávate.

  • Orechovo-piškótové cesto – klasika, kde časť múky nahradia orechy. Ak nahradíte múku úplne, získate bezlepkovú alternatívu vhodnú aj pre celiatikov.

  • Bielková bezé roláda – ľahučké cesto z bielkov, cukru a mletých orechov. Výborne sa hodí, ak máte zvyšné bielky z iného pečenia.

  • Nepečené a medové verzie – medzi zaujímavé alternatívy patrí medová roláda alebo minidezerty, ktoré sa nepečú. Sú menšie, často hutnejšie, a obľúbené napríklad počas sviatkov.

Krémy a plnky, ktoré ladia s orechmi

K orechovej chuti sa výborne hodí jemný vanilkový krém, prípadne jeho varianta s kúskami orechov. Výborná je aj karamelová náplň alebo našľahaná smotana, ktorá zvýrazní ľahkosť bielkového korpusu.

Vrchná vrstva môže byť ozvláštnená čokoládou alebo karamelovou polevou – tá dodá roláde sladký finiš a profesionálny vzhľad. Ovocie však v tomto prípade radšej vynechajte – jeho kyslosť by mohla potlačiť jemnú chuť orechov.

Finálna úprava: Ozdoby, ktoré zaujmú

Dekorovanie je čerešničkou na torte. Orechy môžeme použiť celé, polené alebo nasekané – a ak ich obalíte do karamelu či čokolády, výsledok bude ešte efektnejší. Skvelou možnosťou je aj domáci orechový griliáš, ktorý dodá chrumkavosť a jemne karamelový tón.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.