Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Orechová roláda: Dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom

Orechová roláda: Dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Orechová roláda: Dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte inšpiráciu na sladký domáci zákusok, orechová roláda je skvelou voľbou. Kombinuje jemné cesto, lahodný krém a výraznú chuť orechov, ktoré možno využiť na rôzne spôsoby – nielen v ceste, ale aj ako súčasť náplne či dekorácie.

Na výber máme množstvo druhov orechov, pričom ideálne sú tie nepražené a nesolené. Či už siahnete po vlašských, lieskových, mandliach, kešu, pistáciách, pekanoch, para orechoch či makadamových, výsledok vás určite nesklame. Dokonca aj arašidy, hoci technicky nie sú orechmi, môžu v tomto dezerte nájsť svoje miesto.

Ako pripraviť jednoduchú orechovú roládu?

Na základné cesto potrebujete len niekoľko bežných surovín a mleté orechy. Tu je prehľad:

  • 6 vajíčok

  • 5 lyžíc kryštálového cukru

  • 4 lyžice mletých orechov

  • 3 lyžice rastlinného oleja

  • 2 lyžice hladkej múky

Postup je jednoduchý: žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. Pridajte olej a následne opatrne zapracujte múku s orechmi. Hotové cesto rozotrite na plech s papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte dozlatista – cesto by malo zostať jemné a ohybné, aby sa dobre stáčalo.

Varianty orechových korpusov

Rolády s orechovým základom sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi – podľa toho, čo preferujete a aký výsledný efekt očakávate.

  • Orechovo-piškótové cesto – klasika, kde časť múky nahradia orechy. Ak nahradíte múku úplne, získate bezlepkovú alternatívu vhodnú aj pre celiatikov.

  • Bielková bezé roláda – ľahučké cesto z bielkov, cukru a mletých orechov. Výborne sa hodí, ak máte zvyšné bielky z iného pečenia.

  • Nepečené a medové verzie – medzi zaujímavé alternatívy patrí medová roláda alebo minidezerty, ktoré sa nepečú. Sú menšie, často hutnejšie, a obľúbené napríklad počas sviatkov.

Krémy a plnky, ktoré ladia s orechmi

K orechovej chuti sa výborne hodí jemný vanilkový krém, prípadne jeho varianta s kúskami orechov. Výborná je aj karamelová náplň alebo našľahaná smotana, ktorá zvýrazní ľahkosť bielkového korpusu.

Vrchná vrstva môže byť ozvláštnená čokoládou alebo karamelovou polevou – tá dodá roláde sladký finiš a profesionálny vzhľad. Ovocie však v tomto prípade radšej vynechajte – jeho kyslosť by mohla potlačiť jemnú chuť orechov.

Finálna úprava: Ozdoby, ktoré zaujmú

Dekorovanie je čerešničkou na torte. Orechy môžeme použiť celé, polené alebo nasekané – a ak ich obalíte do karamelu či čokolády, výsledok bude ešte efektnejší. Skvelou možnosťou je aj domáci orechový griliáš, ktorý dodá chrumkavosť a jemne karamelový tón.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.