Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Orechovo-karamelové rezy: Dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku

Orechovo-karamelové rezy: Dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Orechovo-karamelové rezy: Dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte zákusok, ktorý spoľahlivo zaboduje pri každej príležitosti, tieto orechovo-karamelové rezy sú istá voľba.

Spojenie jemného orechového korpusu s hebkým karamelovým krémom je jednoducho neodolateľné – hodí sa ku káve, na rodinné oslavy aj sviatočné popoludnia. A čo je najlepšie? Po odležaní v chladničke sú ešte lahodnejšie.

Pri pečení sa celým domom šíri vôňa karamelu a orechov, ktorá navodí tú správnu domácu atmosféru. Na prvý pohľad jednoduchý koláč v sebe ukrýva skutočne bohatú chuť. Po jednom kúsku siaha ruka akosi sama od seba – je totiž presne taký, aký má byť: vláčny, jemný a dokonale vyvážený.

Navyše, na prípravu nepotrebujete žiadne zdĺhavé zdobenie ani zložité postupy. Výsledok však pôsobí ako z vitríny cukrárne – elegantný, jemný a dokonale chutný.

Tipy, ktoré sa oplatí dodržať

1. Vajíčka poriadne vyšľahajte.
Základ nadýchaného cesta je vo vajciach. Šľahajte ich s cukrom dovtedy, kým nevznikne svetlá, penová hmota. Čím viac vzduchu do nej dostanete, tým ľahší bude korpus.

2. Múku a orechy vmiešavajte jemne.
Cesto miešajte len krátko, aby sa nezrazilo a nezostalo hutné.

3. Dajte pozor na dĺžku pečenia.
Po približne 20 minútach urobte test špajľou – ak vyjde suchá, korpus je hotový. Neprepekajte ho, aby sa nevysušil.

4. Krém potrebuje rovnakú teplotu surovín.
Uvarený puding nechajte úplne vychladnúť, občas premiešajte, aby sa nevytvoril povrchový film. Maslo aj karamelové Salko majú mať izbovú teplotu – inak sa krém môže zraziť.

5. Ak sa krém predsa len zrazí…
Postavte misu nad paru a pár minút ho prešľahajte. Spojí sa späť do hladkej konzistencie.

6. Doprajte reznom čas.
Nechajte ich odstáť v chladničke aspoň cez noc. Chute sa krásne prepoja a dezert získa tú pravú jemnosť.

Čo budete potrebovať

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 ml vlažnej vody
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na krém:

  • 3 balíčky pudingového prášku (vanilkový alebo karamelový)
  • 1 liter mlieka
  • 250 g masla
  • 1 karamelové Salko (množstvo podľa chuti)

Na posypanie:

  • mleté orechy

Postup krok za krokom

  1. Vajíčka vyšľahajte s polovicou cukru do peny. Pridajte zvyšok cukru a po lyžiciach prilievajte vodu, kým zmes nezhustne do nadýchanej peny.
  2. Na nízkych otáčkach vmiešajte múku, orechy a prášok do pečiva.
  3. Cesto vylejte na plech (30 × 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C približne na 20 minút.
  4. Medzitým si v mlieku uvarte hustý puding. Nechajte ho vychladnúť – občas premiešajte, aby sa nevytvorila koža.
  5. Do studeného pudingu vmiešajte zmäknuté maslo a podľa chuti karamelové Salko. Vyšľahajte do hladka.
  6. Krém natrite na vychladnutý korpus, posypte mletými orechmi a nechajte v chladničke odpočívať minimálne cez noc.

Výsledok?

Ráno vás čaká dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku – jemný, krémový, s bohatou orechovo-karamelovou chuťou. Skvelý ku káve, ale aj ako sladká bodka po nedeľnom obede.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.