Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Originálne jahodové knedle podľa starých mám: Nadýchané cesto, ktoré sa vždy podarí

Jahodové knedlíky - fantastická pochúťka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jahodové knedlíky - fantastická pochúťka Foto: depositphotos.com
reklama:

Kynuté knedle plnené čerstvými jahodami či iným letným ovocím patria medzi sladké klenoty tradičnej kuchyne. Len málokto by im dokázal odolať už od detstva, pretože v nich je ukrytá vôňa leta, prázdnin a spomienok na návštevy u starých rodičov. Prinášame vám originálny recept od našich babičiek, ktorý si zaslúži miesto aj vo vašej kuchárskej knihe.

Čaro tradičných knedlí – ktoré ovocie použiť?

Hoci sú jahody tým najobľúbenejším letným ovocím, knedle výborne chutia aj s ďalšími plodmi sezóny. Pokojne do cesta zabaľte čučoriedky, maliny, marhule, slivky či ostružiny – každý variant prinesie svoju unikátnu chuť. Okrem klasického kynutého cesta sa ovocné knedle robia aj z tvarohového alebo zemiakového cesta, no tie kynuté sú predsa len symbolom tradičnej kuchyne našich starých mám.

Knedle majú v našich končinách svoje pevné miesto na jedálnom lístku – servírujú sa ako hlavný chod, hoci zahraniční hostia by túto tradíciu možno prijali s prekvapením. U nás si ich však radi doprajeme nielen v nedeľu, ale pokojne aj počas týždňa.

Dôležité tipy, ako sa vám knedle vydaria vždy na jednotku:

Príprava jahodových knedlíkov vyžaduje dodržanie niekoľkých jednoduchých, ale veľmi dôležitých pravidiel:

  • Nemeňte overený recept – improvizácia môže ovplyvniť výslednú chuť a konzistenciu.

  • Používajte vždy čerstvé ovocie – jahody ani iné ovocie by nemalo byť zamrznuté, studené alebo mokré. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak bude mať ovocie izbovú teplotu, rovnako ako pripravené cesto.

  • Dôkladne obaľujte ovocie v ceste – knedle musia byť pevne uzavreté, inak by mohli počas varenia prasknúť a ovocná náplň vytečie.

  • Vkladajte ich len do prudko vriacej vody – knedle potrebujú variť v plnom vare. Nezabudnite ich počas varenia jemne premiešať, aby sa neprilepili na dno.

Čo pridať navrch? Fantázii sa medze nekladú!

Klasickou kombináciou sú strúhaný tvaroh, práškový cukor a roztopené maslo. Ak však radi skúšate nové chute, odporúčame jahodové knedlíky ozdobiť napríklad smotanou, bielym jogurtom či kyslou smotanou. Skvelo sa hodí aj ovocná poleva, čerstvá mäta alebo medovka. Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj škoricu, griliáš, kokosové vločky alebo jemne opražené mandľové lupienky.

Pôvodný recept našich babičiek na kynuté jahodové knedle

Suroviny:

  • Cesto:

    • 300 g hrubej múky

    • 10 g čerstvého droždia

    • cca 125 ml (1/2 hrnčeka) vlažného mlieka

    • 2 lyžice kryštálového cukru

    • 2 lyžice roztopeného masla

    • 1 žĺtok

    • štipka soli

  • Náplň:

    • čerstvé jahody (podľa potreby)

  • Na dokončenie:

    • tvrdý tvaroh na strúhanie

    • práškový cukor

    • roztopené maslo

Podrobný postup prípravy krok za krokom:

  1. Príprava kvásku
    Čerstvé droždie rozdrobte, pridajte lyžičku cukru a trochu vlažného mlieka. Dôkladne premiešajte a nechajte približne 10–15 minút na teplom mieste vykysnúť.

  2. Zamiesenie cesta
    Medzitým v miske zmiešajte hrubú múku so štipkou soli. Pridajte hotový kvások, zvyšok cukru, vlažné mlieko s rozmiešaným žĺtkom a rozpustené (nie horúce!) maslo. Všetko dôkladne spracujte do jemného, pružného cesta. Cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť asi hodinu na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. Príprava knedlíkov
    Vykysnuté cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 1 cm. Pomocou pohára vykrajujte kolieska, do ktorých zabaľte vždy jednu väčšiu alebo niekoľko menších jahôd. Dajte pozor na dôkladné uzavretie, aby ovocie nevytekalo. Hotové knedlíky ešte asi 15–20 minút nechajte podkysnúť.

  4. Varenie
    Knedle opatrne vkladajte do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme približne 6–7 minút. Počas varenia ich jemne premiešajte, po vyplávaní na povrch ich opatrne obráťte.

  5. Dokončenie a servírovanie
    Po uvarení knedle vyberte dierovanou lyžicou a nechajte odkvapkať. Jemne ich poprepichujte vidličkou, aby mohla uniknúť para a zostali nadýchané. Servírujte ešte teplé, bohato posypané tvrdým tvarohom, práškovým cukrom a výdatne poliate rozpusteným maslom.

Tip na záver:

Ak chcete, aby vaše knedlíky chutili ešte autentickejšie, skúste do cesta pridať lyžicu rumu alebo vanilkového cukru – chuť aj vôňa budú nezameniteľné.

Nech vám tieto knedlíky prinesú do domácnosti pravú chuť babičkinej kuchyne, a najmä veľa radosti pri ich spoločnej príprave!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.