Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ostali vám vaječné bielky? Skúste nadýchaný „anjelský koláč“, ktorý si vás okamžite získa!

Anjelský koláč z vaječných bielkov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Anjelský koláč z vaječných bielkov Foto: depositphotos.com
reklama:

Patríte k tým, ktorí pri varení alebo pečení často nevedia, čo robiť s bielkami, ktoré ostali nazvyš? Určite ich nemusíte zbytočne vylievať do drezu. Prinášame vám vynikajúci recept na ľahučký a vzdušný anjelský koláč, ktorý síce na prvý pohľad pripomína klasický piškót, no rozhodne má oveľa jemnejšiu textúru a ľahkosť. Najlepšie na ňom je, že okrem bielkov nepotrebujete veľa surovín.

Zabudnite na pusinky či kokosky – vyskúšajte anjelský koláč!

Ak nie ste veľkými fanúšikmi tradičných dezertov z bielkov, ako sú pusinky alebo kokosky, možno vás poteší, že anjelský koláč s nimi nemá nič spoločné. Nie je chrumkavý, nerozpadáva sa a dokonale si udržiava svoj tvar. Pod jeho jemnou kôrkou nájdete snehobiele, vláčne vnútro, ktoré doslova láka k zahryznutiu. Dokonca sa výborne hodí aj ako elegantný dezert na slávnostné príležitosti, napríklad na svadby.

Zaujímavá história anjelského koláča

Možno by ste predpokladali, že niečo takto jemné a noblesné pochádza z Francúzska, ale opak je pravdou. Tento koláč pochádza až spoza veľkej mláky, z Ameriky. Prvýkrát bol upečený ešte v 19. storočí, presnejšie v 80. rokoch v štáte Missouri. Recept sa prvýkrát objavil v slávnej kuchárskej knihe Boston Cooking School Cook z roku 1884. Od tej chvíle sa stal obrovským hitom a dodnes patrí medzi najobľúbenejšie dezerty v Spojených štátoch.

Prečo má „anjelský koláč“ také zvláštne meno?

Jeho názov nie je náhodný – tento koláč je totiž taký ľahký a vzdušný, že ho môžu pokojne jesť aj samotní anjeli. Američania ho tradične servírujú s čerstvými jahodami, ale zaujímavé sú aj rôzne kultúrne tradície spojené s týmto dezertom. Afroameričania ho napríklad pripravujú na pohrebné hostiny, pretože veria, že duša zosnulého teraz prebýva medzi anjelmi. Naopak, v Holandsku sa stal obľúbeným svadobným zákuskom, pretože sa verí, že práve anjelský koláč novomanželom prinesie nebeské požehnanie a šťastie.

Recept na dokonalý anjelský koláč z bielkov

Budete potrebovať:

  • 350 g kryštálového cukru

  • 133 g hladkej tortovej múky

  • ¼ čajovej lyžičky soli

  • 12 veľkých vaječných bielkov

  • 1 a ½ čajovej lyžičky vínneho kameňa (cream of tartar)

  • 1 a ½ čajovej lyžičky kvalitného vanilkového extraktu

  • práškový cukor na posypanie

  • čerstvé ovocie a šľahačku na ozdobenie

Ako postupovať:

  1. Predhrejte rúru na 160 °C. Kryštálový cukor rozmixujte v mixéri na jemný prášok. Z tejto dávky si odoberte približne jeden pohárik, ktorý zatiaľ odložte bokom. Zvyšok práškového cukru dôkladne premiešajte s múkou a soľou a všetko ešte raz prevzdušnite pomocou metličky.

  2. Vo veľkej mise začnite šľahať bielky spolu s vínnym kameňom. Šľahajte približne minútu, kým zmes nezačne byť jemne penová. Potom postupne prisypte odložený pohár cukru a pokračujte v šľahaní, až kým nezískate mäkké, lesklé špičky. Táto fáza by mala trvať približne 5 minút. Pridajte vanilkový extrakt a krátko ešte premiešajte.

  3. Teraz do tejto bielkovej peny jemne a na tri etapy pridávajte múčnu zmes. Používajte veľkú lyžicu alebo stierku a zľahka premiešavajte, aby cesto zostalo nadýchané a vzdušné.

  4. Hotové cesto opatrne nalejte do pripravenej formy (ideálna je forma s komínom uprostred). Povrch jemne uhlaďte a párkrát ľahko poklepte formou o pracovnú dosku, aby ste odstránili prípadné vzduchové bubliny.

  5. Pečte približne 45 minút. Po upečení koláč vyberte a nechajte úplne vychladnúť obrátený dnom nahor na kovovej mriežke. Je veľmi dôležité, aby koláč úplne vychladol v tejto polohe, pretože tým si udrží svoj krásny tvar a vzdušnosť.

  6. Po dôkladnom vychladnutí koláč jemne vyklopte z formy, poprášte práškovým cukrom a ozdobte šľahačkou a čerstvým ovocím podľa vlastnej chuti. Výborne chutí s jahodami, malinami alebo čučoriedkami.

Náš tip na záver:
Ak máte radi výraznejšie chute, do cesta môžete pridať štipku citrónovej kôry alebo trochu mandľovej esencie, ktoré koláču dodajú neodolateľnú vôňu a chuť.

Anjelský koláč si určite obľúbite nielen pre jeho ľahkosť a výbornú chuť, ale aj preto, že konečne zúžitkujete bielky, ktoré by ste inak možno vyhodili. A to by bola predsa škoda, nemyslíte?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.