
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Osviežujúci šalát z červenej repy a jogurtu: Ľahký recept, ktorý vás prekvapí chuťou
Osviežujúci šalát z červenej repy a jogurtu: Ľahký recept, ktorý vás prekvapí chuťou

Červená repa patrí medzi tie suroviny, ktoré buď milujete, alebo sa im radšej vyhýbate.
Ak však patríte do druhej skupiny, tento recept vás možno presvedčí, že stojí za to dať jej druhú šancu. V kombinácii s bielym jogurtom a cibuľou vytvorí svieži, jemne pikantný šalát, ktorý sa hodí ako zdravá desiata, ľahká večera či originálna príloha k hlavnému jedlu.
Prečo si pripraviť šalát z červenej repy
Repa je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prospievajú srdcu aj imunite. Okrem toho krásne zafarbí každé jedlo a dodá mu výrazný vzhľad. Ak ju správne pripravíte, odmení vás prirodzene sladkastou chuťou, ktorá sa výborne dopĺňa s jemnosťou jogurtu.
Čo budete potrebovať (cca 4 porcie)
- 6 stredne veľkých červených rep
- 2 stredné cibule
- 300 g bieleho jogurtu
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup prípravy
- Repy dobre umyte a nechajte ich v šupke. Vložte ich do hrnca s vodou, priveďte do varu a varte, kým nezmäknú.
- Po uvarení ich nechajte vychladnúť a až potom ošúpte.
- Nastrúhajte ich na väčšom strúhadle – tak si zachovajú šťavnatosť aj chuť.
- Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno alebo ju tiež nastrúhajte.
- V miske premiešajte repu s cibuľou, pridajte jogurt, osolte, okoreňte a všetko dôkladne premiešajte.
- Šalát nechajte aspoň pol hodiny odpočívať v chladničke, aby sa chute prepojili.
- Tip: Ak nechcete repu variť, môžete ju pripraviť aj v pare alebo upiecť v alobale v rúre. Zachová si tak viac živín aj intenzívnejšiu chuť.
Ako podávať
Najlepšie chutí poriadne vychladený. Môžete ho podávať s čerstvým chlebom, ako ľahký obed v horúcich dňoch alebo ako farebný doplnok k mäsu či rybám.
Ešte viac nápadov s červenou repou
Ak máte radi túto zeleninu, skúste ju použiť aj inak – napríklad do nátierok, smoothie či dokonca koláčov. Repa má prirodzene sladkastú chuť, takže sa hodí aj do dezertov. Fantázii sa v kuchyni medze nekladú.