Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ovčie mlieko: Zdravá voľba s výnimočnými možnosťami v kuchyni

Ovčie mlieko: Zdravá voľba s výnimočnými možnosťami v kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ovčie mlieko: Zdravá voľba s výnimočnými možnosťami v kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Hoci sa ovčie mlieko ešte donedávna považovalo za okrajový produkt, dnes si získava čoraz viac priaznivcov. Vďaka svojej výživovej hodnote, bohatej chuti a pozitívnemu vplyvu na trávenie sa opäť dostáva do popredia záujmu tých, ktorí hľadajú kvalitné suroviny s pridanou hodnotou.

Bohatstvo ukryté v ovčom mlieku

Ovčie mlieko prirodzene obsahuje vyšší podiel tuku než kravské či kozie, čo mu dodáva jemne sladkastý nádych a zamatovú konzistenciu. Vyniká nielen obsahom bielkovín, ale aj množstvom vitamínov a minerálov. Navyše, jeho zloženie sa v mnohom podobá ľudskému materskému mlieku, čo z neho robí ľahko stráviteľnú alternatívu aj pre citlivejšie trávenie.

Možnosti spracovania: oveľa viac než len mlieko

Ovčie mlieko je v kuchyni mimoriadne všestranné. Dá sa použiť podobne ako kravské, no jeho výnimočne krémová štruktúra ho predurčuje na výrobu syrov a fermentovaných produktov.

  • Pri výrobe syrov je mimoriadne efektívne – z jedného litra mlieka vznikne až 400 gramov syra.

  • Z ovčieho mlieka sa vyrábajú známe syrové špeciality ako bryndza, oštiepok či parenica – stálice tradičnej slovenskej kuchyne.

  • Rovnako aj grécka feta alebo modrý syr typu rokfort majú základ v ovčom mlieku.

  • V domácnosti z neho ľahko pripravíte poctivý jogurt, tvaroh, kyslú smotanu alebo domáce maslo.

  • Produkty z ovčieho mlieka sú charakteristické žiarivo bielou farbou a plnou, prirodzenou chuťou.

Prečo mu dať šancu?

Zaradením ovčieho mlieka a výrobkov z neho do svojho jedálnička získate kvalitný zdroj živín, podporíte zdravé trávenie a zároveň sa podieľate na udržateľnejšej výrobe potravín. Ovce majú menší dopad na životné prostredie než veľké dobytkové farmy, čo robí z ich mlieka aj ekologickejšiu voľbu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.