
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ovčie mlieko: Zdravá voľba s výnimočnými možnosťami v kuchyni
Ovčie mlieko: Zdravá voľba s výnimočnými možnosťami v kuchyni

Hoci sa ovčie mlieko ešte donedávna považovalo za okrajový produkt, dnes si získava čoraz viac priaznivcov. Vďaka svojej výživovej hodnote, bohatej chuti a pozitívnemu vplyvu na trávenie sa opäť dostáva do popredia záujmu tých, ktorí hľadajú kvalitné suroviny s pridanou hodnotou.
Bohatstvo ukryté v ovčom mlieku
Ovčie mlieko prirodzene obsahuje vyšší podiel tuku než kravské či kozie, čo mu dodáva jemne sladkastý nádych a zamatovú konzistenciu. Vyniká nielen obsahom bielkovín, ale aj množstvom vitamínov a minerálov. Navyše, jeho zloženie sa v mnohom podobá ľudskému materskému mlieku, čo z neho robí ľahko stráviteľnú alternatívu aj pre citlivejšie trávenie.
Možnosti spracovania: oveľa viac než len mlieko
Ovčie mlieko je v kuchyni mimoriadne všestranné. Dá sa použiť podobne ako kravské, no jeho výnimočne krémová štruktúra ho predurčuje na výrobu syrov a fermentovaných produktov.
-
Pri výrobe syrov je mimoriadne efektívne – z jedného litra mlieka vznikne až 400 gramov syra.
-
Z ovčieho mlieka sa vyrábajú známe syrové špeciality ako bryndza, oštiepok či parenica – stálice tradičnej slovenskej kuchyne.
-
Rovnako aj grécka feta alebo modrý syr typu rokfort majú základ v ovčom mlieku.
-
V domácnosti z neho ľahko pripravíte poctivý jogurt, tvaroh, kyslú smotanu alebo domáce maslo.
-
Produkty z ovčieho mlieka sú charakteristické žiarivo bielou farbou a plnou, prirodzenou chuťou.
Prečo mu dať šancu?
Zaradením ovčieho mlieka a výrobkov z neho do svojho jedálnička získate kvalitný zdroj živín, podporíte zdravé trávenie a zároveň sa podieľate na udržateľnejšej výrobe potravín. Ovce majú menší dopad na životné prostredie než veľké dobytkové farmy, čo robí z ich mlieka aj ekologickejšiu voľbu.