Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ovčie mlieko: Zdravá voľba s výnimočnými možnosťami v kuchyni

Ovčie mlieko: Zdravá voľba s výnimočnými možnosťami v kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ovčie mlieko: Zdravá voľba s výnimočnými možnosťami v kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Hoci sa ovčie mlieko ešte donedávna považovalo za okrajový produkt, dnes si získava čoraz viac priaznivcov. Vďaka svojej výživovej hodnote, bohatej chuti a pozitívnemu vplyvu na trávenie sa opäť dostáva do popredia záujmu tých, ktorí hľadajú kvalitné suroviny s pridanou hodnotou.

Bohatstvo ukryté v ovčom mlieku

Ovčie mlieko prirodzene obsahuje vyšší podiel tuku než kravské či kozie, čo mu dodáva jemne sladkastý nádych a zamatovú konzistenciu. Vyniká nielen obsahom bielkovín, ale aj množstvom vitamínov a minerálov. Navyše, jeho zloženie sa v mnohom podobá ľudskému materskému mlieku, čo z neho robí ľahko stráviteľnú alternatívu aj pre citlivejšie trávenie.

Možnosti spracovania: oveľa viac než len mlieko

Ovčie mlieko je v kuchyni mimoriadne všestranné. Dá sa použiť podobne ako kravské, no jeho výnimočne krémová štruktúra ho predurčuje na výrobu syrov a fermentovaných produktov.

  • Pri výrobe syrov je mimoriadne efektívne – z jedného litra mlieka vznikne až 400 gramov syra.

  • Z ovčieho mlieka sa vyrábajú známe syrové špeciality ako bryndza, oštiepok či parenica – stálice tradičnej slovenskej kuchyne.

  • Rovnako aj grécka feta alebo modrý syr typu rokfort majú základ v ovčom mlieku.

  • V domácnosti z neho ľahko pripravíte poctivý jogurt, tvaroh, kyslú smotanu alebo domáce maslo.

  • Produkty z ovčieho mlieka sú charakteristické žiarivo bielou farbou a plnou, prirodzenou chuťou.

Prečo mu dať šancu?

Zaradením ovčieho mlieka a výrobkov z neho do svojho jedálnička získate kvalitný zdroj živín, podporíte zdravé trávenie a zároveň sa podieľate na udržateľnejšej výrobe potravín. Ovce majú menší dopad na životné prostredie než veľké dobytkové farmy, čo robí z ich mlieka aj ekologickejšiu voľbu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.