Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Palacinky

Palacinky3.png
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

Palacinky sú známe a obľúbené nielen u nás, ale aj v medzinárodnej kuchyni.

Ich príprava nie je náročná na suroviny a čas.

Palacinky majú tú výhodu, že ich môžeme podávať hneď po opečení a naplnení..

Preto sú vhodné ako rýchle pohostenie.

Zvykli sme si ich upravovať predovšetkým na sladko, no aj úprava na slano má mnoho variantov a pochutia si na nich aj labužníci.

V jednoduchej či zložitejšej úprave budú vždy vítanou zmenou na rodinnom jedálnom lístku.

Palacinky.png
canva

Desať pravidiel úspešnej prípravy 

  1. Keď pripravujeme palacinky prvý raz, všetky suroviny alebo prísady odvážime alebo odmeriame.
  2. Na palacinky môžeme použiť aj polohrubú múku. V ceste sa nerobia hrudky a keď ho necháme odležať, budeme mať práve také tenké palacinky ako z hladkej múky.
  3. Nezabudnime pridať určité množstvo soli. Bez nej by palacinky, hoci natreté dobrým a pikantným džemom alebo inou plnku by neboli chutné.
  4. Cukor do cesta nepridávame, palacinky pri opekaní by rýchlejšie zhnedli. Sladíme ich vlastne až ochutenými plnkami.
  5. Pri spracovaní cesta postupujeme od hustého základu a cesto postupne vymiešavame do hladka.
  6. Keby v ceste zostali hrudky, nalejeme ho do mixéra a krátko rozmixujeme.. Získame tak hladkú konzistenciu cesta.
  7. Cesto necháme pred opekaním 15 – 30 minút odležať.
  8. Používame panvicu vhodnej veľkosti, najlepšie nepriľnavým povrchom.
  9. Na opekanie používame olej, masť alebo stužený tuk. Na rozohriatu panvicu ho dáme iba celkom malé množstvo pierkom (štetcom).
  10. Cesto nalievame na panvicu s rozohriatym tukom naberačkou a krúžiac panvicou ho rovnomerne rozlejeme vo veľmi tenkej vrstve po celom povrchu. Opekáme po obidvoch stranách.
Palacinky 1.png
canva

Základné jednoduché cesto na palacinky

  • 250 ml mlieka
  • soľ
  • 1 vajce
  • 120 g hladkej múky
  • olej

Do mlieka dáme štipku soli, rozšľaháme vajce a vmiešame múku. Takto pripravené cesto necháme stáť 15 minút.

Na panvicu nalejeme malé množstvo oleja. Cesto rozlejeme po celej ploche panvice. Palacinky opekáme po obidvoch stranách.

Palacinkové cestá zjemňujeme pridaním žĺtkov, niekedy aj snehom z bielkov .To už však nie je tá pravá palacinka ale skôr omeleta.

Palacinka musí byť tenká až priesvitná.

Palacinkové cesto , do ktorého v rámci zdravej výživy pridávame ovsené vločky, pohánkovú múku alebo drvinu, prípadne klíčky a drvené kukuričné lupienky, už väčšinou nie je také jemné..

Cesto na palacinky nemusíme nijak koreniť, pretože pretože ich ochucujeme najmä tým, čím ich potierame alebo plníme.

Chuť palacinkového cesta však zvýrazní citrónová či pomarančová kôra.

Palacinky2.png
canva

Základné zjemnené palacinky

  • 250 ml mlieka
  • soľ
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 120 g hladkej múky

Jemné palacinky

  • 250 ml mlieka
  • soľ
  • 1 – 2 lyžice oleja
  • citrónová kôra
  • 2 vajcia
  • 120 g hladkej múky

Smotanové palacinky

  • 250 ml sladkej 18% smotany
  • soľ
  • 2 vajcia
  • 120 g hladkej múky
  • citrónová kôra

S celozrnnou múkou

Polovicu hladkej múky nahradíme celozrnnou .

Cesto vždy necháme najmenej 15 minút odležať.

S pohánkovou múkou

Dve tretiny hladkej múky nahradíme pohánkovou múkou..

S drvenými cornflakes

  • 250 ml mlieka
  • soľ
  • 1 vajce
  • 70 g hladkej múky
  • 4 plné lyžice drvených cornflakes

V tomto prípade cesto rozmixujeme a takisto ho necháme 15 minút odležať.

Až potom doň zašľaháme lupienky rozdrvené valčekom.

Palacinky3.png
www.canva.com

S orechmi

  • 250 ml mlieka
  • soľ
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 50 g pomletých orechov
  • 50 g hladkej múky

Bez váženia

  • 100 ml mlieka 100 ml studenej vody
  • 125 ml hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • soľ
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 lyžica rumu
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • tuk na opekanie
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.